🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зърненият бизнес изнуди властта за аванс

Секторът получи уверение, че част от субсидиите ще му бъдат платени още тази година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителите на зърно получиха обещание от земеделския министър Димитър Греков, че част от субсидиите за 2013 г. ще им бъдат изплатени още през есента. Парите обаче не са предвидени в бюджета, нито в актуализацията му, върху която ден по-рано президента Росен Плевнелиев наложи вето. Ако се стигне до изплащането, не е изключено това да стане с дълг през фискалния резерв, както в началото на годината. Тогава под натиска от протести правителството на ГЕРБ емитира 800 млн. ДЦК, за да плати от бюджета субсидиите на зърнения бизнес. Емисията се наложи, след като кабинетът "Борисов" беше обещал по-ранни плащания, но заради лошо планиране на бюджета нямаше средства за това. Земеделските субсидии за конкретната година се изплащат от бюджета в първите шест месеца на следващата, като това бе и практиката досега в България. След това те се възстановяват от ЕС. През 2010 г. обаче по искане на няколко държави членки Брюксел разреши финансирането да се дава и по-рано на фермерите - от октомври в годината, в която са подадени заявленията за кандидатстване. За това не се изисква специално разрешение от ЕК. По план европейските субсидии на декар за 2013 г. трябва да достигнат 560 млн. евро - от тях едва около 4% отиват за зеленчукопроизводство и други култури.

На срещата между земеделския министър Димитър Греков, Пламен Орешарски и Асоциацията на зърнопроизводителите бе постигнато споразумение занапред субсидиите да се плащат на два пъти в годината, като първият транш по новата спогодба да бъде получен преди новата година. В момента от сектора искат това да стане по-рано заради силната реколта и ниските цени. Конкретно число не беше коментирано, но ден по-рано Греков заяви, че ще настоява за поне 20% от цялата сума, което прави около 200 млн. лв. "С днешната среща поставихме началото на правила на играта, за да могат всички, които произвеждат селскостопанска продукция, да са спокойни", каза Греков. Той обаче обвърза плащането с актуализацията на бюджета. От Министерството на финансите обясниха, че ново авансово плащане на земеделските субсидии до края на годината ще има, ако във фискалния резерв се намерят средства над законоустановения минимум от 4.5 млрд. лв. Оттам допълниха, че една от целите при актуализацията на бюджета бе да се заложи фискален буфер, който би бил достатъчен, за да се удовлетворят исканията на зърнопроизводителите. В паралелна среща между председателя на БСП и представители на земеделски производители от партията заявиха, че ще изпълнят предизборното си обещание за възстановяване на акциза върху горивата.

Има зърно, има проблем

В момента аргументът за ранни субсидии на сектора са високите добиви и ниските цени. Традиционно по това време на годината цените се сриват, тъй като има огромно предлагане. Местният пазар е тесен за всичкото зърно, отглеждано у нас. Външният също не е лесен за местните производители, тъй като там срещат тежката конкуренция на Украйна и Русия. Идващата оттам продукция е с по-ниска себестойност от българската заради по-евтините торове и горива, а освен това съвсем не отстъпва по качество. "В момента търсене на жито в България няма", твърди Георги Милев, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, който сподели, че се появяват оферти "купува" на цена от 250 лв. за тон. Това е крайно неизгодно за земеделците, имайки предвид разходите, които са направили дотук. За сравнение, през миналата година сделки се сключваха на цени от 450 - 500 лв. за тон.

Предишните години обаче цените бяха много високи и производителите трупаха печалби. За цикличен бизнес като техния е нормално да има и лоши години, затова е важно те да трупат резерви, с които да покриват рисковете си, вместо да искат по-рано парите от държавата. На въпрос какъв процент от предприемачите сключват предварителни договори за продажба на пшеницата Милев отговори, че от 80 хил. зърнопроизводители едва 2 хил. ползват форуърдната търговия и хеджират риска от ниски цени през лятото. Но дори и те не обхващат цялото количество, а най-много половината от онова, което очакват да ожънат. Напредничавите зърнопроизводители са продали пшеницата на зелено още през март, каза още Милев. "В момента всички се надяват, че цената ще стане минимум 350 лв. за тон и тогава пазарът ще се отвори", коментира дребен производител на зърно пред "Капитал Daily". Това означава, че дотогава зърното ще стои по складовете, а междувременно ще се търсят възможности за износ. Продажбата навън не застрашава зърнения баланс на страната, защото дори 60% от пшеницата да отпътува за чужбина, у нас пак ще има излишък, твърдят от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Не изнудване, а позиция

На въпрос не трупат ли резерви от предишни години Иван Стефанов, който е мениджър агробизнес в "Агрия груп холдинг", коментира: "Ние имаме някакви резерви, с които оперираме, но липсата на свободни финансови средства води до усвояване на тези резерви." Холдингът е един от големите производители на зърнени култури, обработва 160 хил. дка земеделска земя и е в топ 10 на големите получатели на субсидии. Според Стефанов субсидията не е голяма. Тя е в размер на 15 до 20% от стойността на незавършеното производство, докато останалата част се поема от земеделците, които влагат собствени средства и теглят банкови кредити. Грубата му сметка за един предприемач, който обработва 5 хил. дка земя, е, че той трябва да осигури между 600 и 700 хил. лв., които се калкулират в цената на незавършеното производство.

Попитан дали това не изглежда като изнудване на държавата, при положение че карат джипове и лимузини за десетки и стотици хиляди, а не им стигат пари за сеитбата, Стефанов реагира: "Не го наричам  изнудване. Наричам го отстояване на позиция. Ако имаме ясна стратегия за земеделския сектор в България, ние бихме могли да си построим един правилен паричен поток и тогава няма кой на кого да извива ръце."

Кой взима най-много

Справка и разследване на "Капитал Daily" в началото на годината показа, че няколко големи фирми взимат най-сериозен дял от субсидиите (виж графиката). Според бившия земеделски министър Мирослав Найденов 3.4% от компаниите усвояват 80% от средствата", отпускани като субсидии за земеделие в България. Според официалната статистика на министерството за размерите на стопанствата в страната преобладаващата част от фермерите би трябвало да получават под 5 хил. лв. субсидии годишно, тъй като фирмите обработват площ средно по-малко над 100 дка. През февруари данните на фонд "Земеделие", предоставени на "Капитал Daily", показаха, че десетте най-големи получателя на европейски средства са взели общо над 34 млн. лв. субсидии, като на отделните фирми са преведени по между 2.1 и 5.2 млн. лв. В топ 10 има пет компании, свързани с групата "Октопод холдинг", които са получили над 21.3 млн. лв. плащания на площ. Холдингът е контролиран от Светослав Дичевски. Според консолидирания отчет на "Октопод инвест холдинг" приходите му от продажби за 2011 г. са 341.4 млн. лв., а нетната печалба е 34.5 млн. лв. Роденият в Троян Дичевски не се появява в публичното пространство и досега не е давал интервюта, досега редакцията не е успявала да го открие за коментар.

39 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  interrobang avatar :-|
  Питанка
  • - 2
  • + 56

  Светослав Дичевски е син на член на политбюро и на активен борец и партизанин от троянския край.

  Без коментар.

  Нередност?
 • 2
  balyk avatar :-|
  batak
  • - 3
  • + 51

  Всяка статия започва с едни обещани пари за едни хора,които обаче ги нямало нито в сегашния нито в актуализираният бюджет.Почвам да се чудя вече, дали изобщо някой в държавата знае за какво ще се тегли един милиард и за какво им е той като за никъде от него не е предвиден един лев ?

  Нередност?
 • 3
  destino avatar :-@
  destino
  • - 1
  • + 74

  Баси, какви субсидии за зърнопроизводителите??? Та това е земеделието с минимум участие на работна ръка!!!
  Разбирам да има някакво ограничение, да се помага на по-малките производители, но това е безумие.
  Тези 200 мил. трябва да се дават на малки фермери, овощари, медари и т.н.

  Нередност?
 • 4
  follower.ideals avatar :-|
  follower.ideals
  • - 1
  • + 53

  Зърно мафия от такива които работят 1000 дк. до такива със 150000 дк. Най-добрите с най-голяма перспектива, а само реват и изнудват на гърба на данакоплатеца! Факт и доказателство за това е заема преди оставката на Б.Б.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 68

  "На срещата между земеделския министър Димитър Греков, Пламен Орешарски и Асоциацията на зърнопроизводителите бе постигнато споразумение занапред субсидиите да се плащат на два пъти в годината, като първият транш по новата спогодба да бъде получен преди новата година. В момента от сектора искат това да стане по-рано заради силната реколта и ниските цени."

  Значи сега силната реколта било проблем? А, ако не беше силна, то проблемът щеше да е, че е слаба. Изобщо едрите зърнопроизводители винаги намират проблем, а решението неизменно се състои в изстискване на пари от нас данъкоплатците.

  Нередност?
 • 6
  blaster avatar :-|
  Blaster _
  • - 1
  • + 59

  Миналата година реколтата била ужасно слаба, за това искаха субсидии. Сега била много добра, което пък сваляло цената и пак трябвали субсидии. Тези какво искат? Да им се заложи по милиард на година гарантирано ли?

  Нередност?
 • 7
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77
  • - 11
  • + 5

  Нека не се бъркат субсидиите за зърнопроизводителите с националните доплащания. В дадената ситуация става дума за европейска субсидия, която ако не се вземи, няма да ни се даде за други цели и никой няма да ни каже евала! Иначе, да, зърнопроизводителите реват, но това им е работата на НСЗ, да искат повече. Интересното е, че реално с тези по-ранни плащания, реално ще спасят от фалит една шепа по-малки производители, които при сегашните цени и по-ниската рентабилност на тяхното производство, биха останали без средства за сеитба.

  Нередност?
 • 8
  yotata avatar :-|
  йотата
  • + 13

  Още едни от помпите дето точат пари към големите градове и навън.
  Ма иначе "хранят света" и от "хлябът им никой не е по-голям".

  Нередност?
 • 9
  mentor avatar :-|
  Ментор
  • - 2
  • + 43

  "поне 20% от цялата сума, което прави около 200 млн. лв.."
  Т.е. цялата сума е милиард годишно!!
  Които отиват в 40-50 фирми. Които пък са на наши хора. Тия 200 милиона ги нямало в бюджета, нямало ги и в планирания заем, на всичкото отгоре трябва да се плащат през 2014, но всичко това е без значение - правителството ги осигурява незабавно на комунистическите кърлежи.
  Но видиш ли, ветото на президента щяло да остави болните деца без пари (които пари са някакъв нищожен процент от 200 милиона).
  От комунистите просто ми се повръща.
  ОСТАВКА !!!

  Нередност?
 • 10
  kireto avatar :-P
  Кирето
  • - 2
  • + 33

  "...В топ 10 има пет компании, свързани с групата "Октопод холдинг"..."

  Стга бе!
  Тоя верно ли си е кръстил така фирмата?!??

  "..."Не го наричам изнудване. Наричам го отстояване на позиция..."

  Баш изнудване си е г-н Стефанов.
  В статията много правилно е зададен въпроса, относно резервите, които не би било лошо да си заделят.
  И друго, от 80 хил. производители само 2 хил. си договарят предварително пазар за реколтата, останалите какво дремят?

  Нередност?
Нов коментар