Търговци организират цигарено лоби

Малки и средни фирми в сектора ще опитат да защитават заедно интересите си

Новите будки на "Булгартабак" в голяма част от страната вече удариха бизнеса на малките местни търговци.
Новите будки на "Булгартабак" в голяма част от страната вече удариха бизнеса на малките местни търговци.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Новите будки на "Булгартабак" в голяма част от страната вече удариха бизнеса на малките местни търговци.
Новите будки на "Булгартабак" в голяма част от страната вече удариха бизнеса на малките местни търговци.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Засега не е ясно дали новото сдружение ще обедини съпротивата на малките търговци срещу изтласкването им от "Булгартабак".

Около пет млн. евро годишно. Толкова според едно проучване на BBC, публикувано наскоро, харчи официалното цигарено лоби в Брюксел, за да защитава интересите на т.нар. big tobacco - мултинационалните цигарени концерни, в процеса на създаване на нови европейски регулации в сектора. Според същото проучване с тази дейност са заети около 100 души в белгийската столица. При това говорим само за официални данни. В индустрия за милиарди с ясно изразени силни играчи, на която официална Европа е обявила война с цел да запази здравето на гражданите, реалните разходи за омекотяване на непрекъснатите регулаторни удари със сигурност са много по-големи, а компаниите от всички нива на бизнеса в повечето страни на континента се обединяват в защита на интересите си. Опит за такава организация се прави в момента и в България. За момента основателите са малки и средни търговци на дребно, но за участие са поканени както вносителите и производителите, така и дистрибуторите на едро.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  princess_x avatar :-(
  princess_x

  Малките и средни търговци вместо да се обединяват и да водят една война, която вече са изгубили два пъти (от една страна - срещу мутро-националите като споменатия руско-български холдинг; а от друга - срещу НЕМИНУЕМОТО ОТМИРАНЕ НА ПУШЕНЕТО като страст, порок и какъвто и да бил навик); та вместо да си губят времето, трябва да се пренасочат към други области, които са по-перспективни. Тютюнопушенето си изпя песента; си изкашля кашлицата!

  Под една друга статия попитах наивно чии са тези будки, които изникнаха като магически гъби из цялата страна, и които навират в очите и на най-слепите, както и примамват и най-решителните, желаещи да се избавят от пушенето - лъскави кутии цигари от всякакъв вид. Сега получих отговора. Въпреки, че изобщо не симпатизирам на дребните цигаро-търговци, съм крайно разгневена от факта, че Вулгартабак е оставен така демонстративно, цинично и безотговорно да си разиграва коня! Едва ли има друга стран в света, където магазините за убийствени артикули да са толкова много, колкото в мутро-България!
  Давайте, с отровен въздух, вода, храна и чрез отравяне с алкохол и цигари - още малко му остана на този народ!

 • 2
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#1] от "princess_x":

  Само разумна държавна намеса може да сложи край на тази последен танц и заиграване със смърта.

  ВИСОК ЛИЦЕНЗ ЗА ПРОДАЖБА И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ, който да отреже крилете за вътрешно търгуване с тези артикули.

  Държавата ще напълни отънелият бюджет, но това при хора в управлението от ДПС- пряко заинтересувани, БСП - пряко обвързани и ГЕРБ - пряко безотговорни, както и АТАКА - преки потребители. Това е нещо невъзможно да се случи.

  Освен ЕС да наложи фантастични правила и глоби с финансово обезмислящи подобни абнормни вложения.

 • 3
  sto67nes avatar :-(
  sto67nes

  Доколкото се чува искат да прокарат лобистки закон,който рязко ще удари дребния бизнес и да остави на пазара въпросните будки което ще се отрази много негативно...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход