"Ромфарм" вече има 900 хил. декара земеделска земя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Ромфарм" вече има 900 хил. декара земеделска земя

В разгара на жътвата "Ромфарм" приключи поредната си голяма земеделска сделка

"Ромфарм" вече има 900 хил. декара земеделска земя

Фармацевтичната компания купи акциите на "Серес", с което добави още 186 000 дка обработваеми площи в портфейла си

Радостина Маркова
28813 прочитания

В разгара на жътвата "Ромфарм" приключи поредната си голяма земеделска сделка

© Капитал


Цената не е обявена, но според източници от пазара на земя тя със сигурност е над 100 млн. лв.

 Фармацевтичната "Ромфарм компани", която миналата година се наложи като най-големия частен собственик на земеделска земя в България, затвърди лидерската си позиция с покупката на фонд "Серес". Информация за приключилата продажба бе публикувана на страницата на Централния депозитар, където се вижда прехвърлянето на всичките 66.7 млн. акции на земеделския фонд. Чрез новопридобитото дружество "Ромфарм компани" получава 186 000 дка земеделска земя, с което притежаваните обработваеми площи доближават 850 - 900 хил. дка. Единствено държавата и общините притежават повече, като общото количество обработваеми площи в страната е 37 млн. декара.

На година по сделка

За преговорите между "Серес" и "Ромфарм компани" се говори от месеци, а в началото на юли официално бе внесено и съобщение за концентрация между двете дружества в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Сделката получи бързо разрешение от регулатора.

Още тогава стана ясно, че обект на сделката няма да е земеделската земя на "Серес", а акциите на дружеството. Справка в Търговския регистър показва, че собственици на фонда са 21 юридически и физически лица. Според информация, потвърдена в понеделник и от двете страни по сделката, всички те са прехвърлили акциите си на "Ромфарм компани", макар и промяната още да не е отразена в регистъра. Цената не е обявена, но според източници от пазара на земя тя със сигурност е над 100 млн. лв.

Миналото лято "Ромфарм компани" договори аналогична по мащаб покупка, при която придоби 180 хил. дка при ликвидацията на "Еларг фонд за земеделска земя" АДСИЦ за 90 млн. лв. Успоредно с това продължава да разширява портфейла си и с покупки на земи през дъщерни дружества ("Ставен", С.И.Г. и "Росагрофонд"), чрез които първоначално излезе на пазара.

За момента "Ромфарм компани" публично не коментира стратегията си за управление на придобитите имоти. Пред КЗК дружеството е декларирало като крайна цел на сделката за "Серес" окрупняване на притежаваните от него парцели и улесняване на отношенията си с арендаторите. Също така - постигането на по-изгодни условия в договорите за аренда.

С изключение на 1000 дка новозасети лозя в района на село Ботево, община Тунджа, "Ромфарм" не обработва земите си, а ги отдава под наем и аренда. В портфейла на "Серес" обаче има 83 000 дка, които дружеството обработва само. Липсва яснота каква ще е политиката на новия собственик по отношение на тези площи.

Купувач и продавач

Вече трета година поред "Ромфарм компани" приключва с феноменални резултати, показва консолидираният финансов отчет на дружеството за 2012 г. За миналата година приходите на "Ромфарм компани" са малко под 188 млн. лв., основно от продажба на стоки. Печалбата след данъци е 124.9 млн. лв. Показателите за миналите години са почти същите.

Според информация от фармацевтичните среди основното производство на дружеството е в Румъния, а реализацията на продукцията му е на руския пазар.

За 2012 г. "Серес" и дъщерните му дружества са реализирали приходи от 55.5 млн. лв. и печалба от 16.4 млн. лв. На извънредно общо събрание този месец акционерите във фонда са гласували дивиденти да не се разпределят. Компанията е приключила 2012 г. с кешови наличности от 11.4 млн. лв.

Според доклада към финансовия отчет на земеделското дружество основните му приходи през миналата година са дошли от продажба на земя – 25.3 млн. лв. (при средно 880 лв./дка), следвани от тези от земеделска продукция – 22.7 млн. лв. Приходите от наем и аренда на земя са 3.16 млн. лв., а от субсидии – 3.59 млн. лв.

Дружеството обработва и арендова земи в пет области – Видин, Враца, Монтана, Плевен и Велико Търново, като през последните години акцентът е върху консолидирането на площи в ключови за него землища. През стопанската 2011-2012 г. е обработвало над 130 000 дка собствени и наети площи, като основните му добиви са от пшеница, слънчоглед, рапица и царевица.

През миналата година са продължили и инвестициите на "Серес" в две големи зърнени бази, както и в земеделска техника. Само през 2012 г. в трактори, комбайни и инвентар към тях дружеството е вложило 14.5 млн. лв. Покупките на земеделска техника стават чрез договор за лизинг, като по него в рамките на близките пет години дължимите вноски и лихви са 2.35 млн. лв.

Цената не е обявена, но според източници от пазара на земя тя със сигурност е над 100 млн. лв.

 Фармацевтичната "Ромфарм компани", която миналата година се наложи като най-големия частен собственик на земеделска земя в България, затвърди лидерската си позиция с покупката на фонд "Серес". Информация за приключилата продажба бе публикувана на страницата на Централния депозитар, където се вижда прехвърлянето на всичките 66.7 млн. акции на земеделския фонд. Чрез новопридобитото дружество "Ромфарм компани" получава 186 000 дка земеделска земя, с което притежаваните обработваеми площи доближават 850 - 900 хил. дка. Единствено държавата и общините притежават повече, като общото количество обработваеми площи в страната е 37 млн. декара.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  СДС раздроби земята ;-). Няма ги хубавите АПК-та. Само дребни ниви, с Белчо и Сивушка!

  Всъщност, не точно я раздроби, а я върна на селяните и същите я продадоха за по 200, 300, 500 лева/декара или прибират от декар 25 лева рента на година, не ги е срам! А ние с другаря Орсов смятахме да им дадем бонови книжи за дялове в задължнелите АПК, вместо земята в реални граници. Бонови книжки като тези от масовата приватизация, където сега струват по 16 лева, а справката в Централен депозитар е 20 лева, затова повечето отдавна сме ги изхвърлили. Който получи някаква нива и взе или още взема някой лев от нея, да целува ръка на Ф. Димитров, Георги Марков и с-ие от първото управление на СДС и на Конституционния съд, който после отмени закона "Орсов". Ако не беше тази шепа достойни хора, щяха да имат сега по една бонова книжка от 16 лева вместо нивите на бащите си с нотариален акт. Да се благодарят, защото обикновено са свикнали някой да ги прецака за нещо, но не и да получат добрина от някого!

 • 2
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  Аз пък реших, прочитайки заглавието, че е ромско земеделско сдружение и се чудех кой ще им работи ;)

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До #1: Донякъде съм съгласен, но това с нивите на бащи и деди не е точно така. Вместо 275 декара нива като цялостен масив на хубав склон получихме три парчета в най-лошите места. Причина - комасирана земя и не живеете на село от три поколения. Е, нормална българска история, вечно да сме благодарни на някого отгоре че не ни ритат толкова силно колкото могат.

 • 4
  purplerain avatar :-|
  purplerain

  Всъщност най-големият проблем е, че с притискане на арендаторите за по-висока рента(водено от традиционното корпоративно правило за ръст всяка година на всяка цена...) се надува цената на зърното, това води до увеличение на всички видове хранителни продукти.
  Пък и в крайна сметка в една корпоративна структура правилата и процедурите в един момент създават един deux ex machina, който заживява собствен живот и от този момент нататък почва да няма значение, дали огромната структура е държавна или частна, тя е също толкова тромава и неефективна, само че в единият случай печели всеки малък човек, а в другия единствено изкуствено сътворения корпоративен звяр и всички без изключение (включително акционери и мениджъри) губят.

 • 5
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  Нещо хич не ми вдъхва доверие тази Ромфарм Компани. Не ми е ясно как от капки за нос и разни други боклуци може да се прави оборот 190 млн. лева и печалба 125 млн. лева. Много сопол в тая Русия, много нещо!
  Понамирисва сериозно на перачница на мафиотски пари.
  Такива маржове на печалба нямат и най-големите играчи в бранша, камо ли някакви появили се през 2009 цървули, единият от които случайно е син на комунистически галош.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Ако имаше нормален данък върху имотите и в частност върху земеделската земя - фирмата на 800 000 декара би трябвало да плаща поне 1% върху цената на земята като данък, а не както е в момента, фирмата да си поиграе с разходите и да не плати въобще данък печалба. Т.е. само данъка върху земята трябва да е около 5-8 милиона лева.

  В момента всички купуват земеделска земя, защото няма данъци, но пък има субсидии. Никъде в Европа не е така - да има безумно ниски или никакви данъци върху имотите. Така реално се поддържа балон в цените на имотите и като резултат всичко в страната е скъпо. Рай за спекулантите.

  http://mickideas.blogspot.com/2013/07/blog-post.html

 • 7
  yoankata avatar :-|
  yoankata

  Пак ли наднича капитала на руските мафиоти и тук??? Еееее пишман вече! Изкупиха и изпозастроиха по най-грозен начин черноморието, та стана едно руско ЖК, сега и земята изкупиха, АЕЦ-че ще ни построят както я чувства Орешарски... вече взе да ми прикипява! В ЕС ли сме или Евразийския съюз? А наш'те братя от ЕС защо не вземат да се сепнат, че допускат руската мафия в задния си двор чрез България и да ни вкарат малко управниците в правия път?!

 • 8
  stoicho2 avatar :-|
  stoicho2

  До коментар [#1] от "cinik":

  Глупости на търкалета. Най-напред е позаинтересувайте как се върна земята в Чехия, Словакия и Унгария. Там подписаха декларации че ще работи или не земята и им връчиха акции. А всички да целуват задника на Филип Димитров за съсипаните и окрадени напоителни системи. В Европа има ограничение на количеството земя която може да се притежава. Ограничение няма в Латинска Америка известна с латифундиите. А СДС създаде аграрните олигарси, които на безценица изкупиха дребните парченца земя получени от наследниците. През 70-години в плевенското село на жена ми се отглеждаха толкова зеленчуци, та държавата не можеше да ги изкупи.През есента АПК-то пускаше хората да берат чушки на безценица. Но имаше витска напоителна система-днес я няма. Арендаторката е взела цялата земя на селото от 30000 дкр, а вече е закупила към 9000 дкр. Нали уж изнемогват арендаторите и плюят, че правителството не дава помощи. Скоро цялата земя ще прелапа и ето ти новите помещици!

 • 9
  stoicho2 avatar :-|
  stoicho2

  До коментар [#4] от "purplerain":

  Кой ги притиска бре? Знаеш ли че за 5-10 години арендаторите станаха милионери. Изкупиха половината земя на едно село и продължават да купуват. Знаеш ли че в Европа 30% от държавните помощи отиват за собствениците на земя.

 • 10
  mmeezzoojj avatar :-|
  mmeezzoojj

  "За миналата година приходите на "Ромфарм компани" са малко под 188 млн. лв., основно от продажба на стоки. Печалбата след данъци е 124.9 млн. лв."

  Само на мен ли ми прави впечатление горното....

  Има само 3-4 "бизнеса", от които се печели толко - хазарт, наркотици, проституция, контрабанда ....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK