Телекомите продължават пътя надолу
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Телекомите продължават пътя надолу

Телекомите продължават пътя надолу

Собствениците на "Мобилтел" отчетоха пореден спад на приходите и печалбата от България

Юлиян Арнаудов
12890 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


България и Австрия са пазарите, които дърпат резултатите на Telekom Austria надолу.

"Не ги жалете, нали все пак печелят, нека цените падат..." Такива обикновено са коментарите на повечето хора, когато говорим за понижаващите се финансови резултати на телекомите. Интересното е, че те винаги са последвани от реплики в стил: "А защо не предложат нещо ново, защо не въвеждат още модерни технологии?" Това, което се случва на българския телеком пазар от повече от година, всъщност ясно показва защо, ако плачът на бедните е проблем, то плачът на богатите е голям проблем.

Логично е акционерите на всяка компания, включително и телекомуникационна, да преследват печалба. И ако тя е спадаща, да настояват за мерки поне да се стабилизира. Ако пък компанията е представена в няколко страни и резултатите в една са отчетливо по-ниски, парите за инвестиции се пренасочват към по-перспективни пазари. И иначе прекрасното явление "спад в тарифите" бързо се превръща във влошаващо се качество на услугата. За момента България не е на този етап. Но ако прочетете по-внимателно финансовите отчети на телекомите и докладите към тях, бързо става ясно, че пътят е в тази посока.

Пример - докладът за резултатите на Telekom Austria (собственик на "Мобилтел"), където отчетливо се казват няколко неща: България е сред основните виновници за спада в приходите и печалбата, разходите за инвестиции там са намалени, и прекият начин спускането надолу да бъде овладяно засега е да се продължи със съкращенията на всичко - персонал, маркетингови активности, кампании, вложения.

Голямата ножица

Основната причина за все по-скромните числа в отчетите на телекомите е засилената регулация на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Регулаторът няколко пъти насилствено свали таксите за терминиране (цени на едро) на разговори в национални мрежи, включително за обаждания от чуждестранни оператори. Другите фактори, натежаващи в същата посока, са намалелите доходи на населението, високото проникване на GSM услуги в страната, засилената конкуренция, водеща до все по-голям спад на тарифите на дребно. Според последните данни, публикувани от Европейската комисия преди седмица, България е четвъртата най-евтина страна мобилни разговори в ЕС.

Затова не е изненада фактът че трите телекома отчетоха поредното тримесечие на спад на основните финансови показатели спрямо същия период на 2012 г. Тенденциите от първите три месеца на годината се запазват, като БТК изпревари "Мобилтел" по приходи както през април - юни, така и за цялото полугодие. "Мобилтел" обаче остава лидер по пазарен дял на мобилния пазар, а наскоро купеният от Telenor "Глобул" остава втори на този сегмент.

Нюанси на песимизма

Оценката на българския пазар в отчета на компанията - майка на "Мобилтел", Telekom Austriа е повече от трезва, а като основни фактори за понижаващите се резултати са посочени именно регулациите, свитите потребителски разходи на клиентите, свирепата конкуренция и ниските крайни цени. Според числата в отчета за първите шест месеца на годината "Мобилтел" отчита понижение на приходите от други телекоми за обаждания към негови абонати (цени на едро) с 26.4 млн. евро. Съответно действията на КРС са оказали негативно влияние и на EBITDA в размер от 13.8 млн. евро. Като основа за пониженото потребление на мобилни услуги се сочи слабият икономически растеж, покачващата се безработица, намаляването на чуждестранните инвестиции.

"След падането на предишното правителство през февруари 2013 г. новоизбраният кабинет все още не може да осигури необходимата стабилност, с която да се преодолеят посочените макроикономически проблеми", пише в доклада за второто тримесечие на Telekom Austria.

И малко оптимизъм

Освен очакваните съкращения на разходи по всички възможни начини другото, на което "Мобилтел" разчита и ще продължава да разчита за подобряване на представянето си, е по-сериозното навлизане в сегментите на мобилния интернет, фиксирания пренос и достъп до интернет и телевизията. Операторът отчита силен ръст на абонатите на мобилен интернет от 28.7% до 163.9 хил. към края на юни спрямо същия момент преди година. Други сегменти с положително развитие са и стационарният оптичен интернет, където абонатите през второто тримесечие достигат 157.8 хил. души и има ръст от 19%. Сериозно увеличение има и при телевизионните доставки.

За да неутрализират ефекта на множеството неблагоприятни фактори, телекомите като цяло предприемат доста стъпки. "Мобилтел" и БТК инвестираха значителни суми в навлизането на нови сегменти като доставка на телевизия, оптичен и мобилен интернет и др. При самите GSM услуги и трите телекома разчитат все повече на абонаментните планове, като така да могат да получават сравнително предвидимо количество приходи. Затова не е изненада, че делът на клиентите на стандартната услуга на "Мобилтел", които са на договор, се увеличава от 68.9% през второто тримесечие на 2012 г. на 71.8% на същия период тази година.

На фона на всичко това любопитно е до какви ефекти ще доведе навлизането на Telenor в България като собственик на "Глобул".

Финансови резултати на българските телекоми (в млн. евро)
 Приходи Q2 2013Приходи Q2 2012Изменение в %Печалба Q2 2013Печалба Q2 2012Изменение в %
БТК104.2114.7-9.240.247.1-14.6
Мобилтел101.3127.2-20.44360.9-29.4
Глобул87102.5-15.134.239-12.3
Забележка: Печалбата е преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA)  
Източници: компаниите     

България и Австрия са пазарите, които дърпат резултатите на Telekom Austria надолу.

"Не ги жалете, нали все пак печелят, нека цените падат..." Такива обикновено са коментарите на повечето хора, когато говорим за понижаващите се финансови резултати на телекомите. Интересното е, че те винаги са последвани от реплики в стил: "А защо не предложат нещо ново, защо не въвеждат още модерни технологии?" Това, което се случва на българския телеком пазар от повече от година, всъщност ясно показва защо, ако плачът на бедните е проблем, то плачът на богатите е голям проблем.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

51 коментара
 • 1
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Намаление, спад и т.н., но гледам са си на печалба.

 • 3
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Рева бе, болно ми е! Друго си беше с активация на СИМ карта за 250 лева и по няколко лева на минута. Пожелавам на фирмата на червените куфарчета "Мобилтел" болезнен фалит.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  само аз болезнено чакама да се отърва от тях ,след като вече трета година ме разиграват и ми набутаха на фирмата над 20 карти ,та им давам един огромен лизинг на месец без почти да приказвам ,апропо същото е и с двата други оператора ,чакам с нетърпение края на договорите им и съм се зарекъл да си сложа карта на който и да е чужд оператор ,които иска да ме търси ,аз не търся никого и разходите ми за телефони и интернети е над700 лв месечно -ужас ,а за новата ми кола от висок клас плащам 600 лв

 • 5
  s_vlaykov avatar :-P
  s_vlaykov

  От статията разбирам, че "Регулаторът няколко пъти насилствено свали таксите" - но това решение не е само за Мобилтел! Това е общо за целия ЕС. Нека Мтел, да се замисли, защо хората недоволстват от тях, защо търсят алтернатива от други оператори.
  Следващия цитат е любимия ми. - "След падането на предишното правителство през февруари 2013 г. новоизбраният кабинет все още не може да осигури необходимата стабилност, с която да се преодолеят посочените макроикономически проблеми" - Какво подобряване очаквате?! - 10години имахте възможност да бъдете монополна компания и да прибирате цялата печалба, а сега се оплаквате.

 • 7
  tswetozar avatar :-|
  TTS

  ако искаме да имаме конкурентна икономика не можем да си позволим "щастливи телекоми". знам, че регулацияте е лошо нещо, но това може да е възможност а отрезвяване и оздравяване на структурите (примера навлизане в секторите за ТВ и фиксиран и-нет)

 • 8
  kiro1234 avatar :-|
  kiro1234

  Като гледам 30% си е една МНОГО добра печалба. Стига са ревали :)

 • Mark Twain

  Според табличката, виждам заложени около 30+% норма на печалба, преди данъци, при всички оператори. След данъци колко да е - 20-25%? Това ли им е малко, на австрийците!?!? И понеже искат да си го запазят, за да не намалява печалбата, режат от "персонал, маркетингови активности, кампании, вложения". Каква е нормалната "норма на печалба" за този бизнес? "Цената е според балъка", както знаем, така че кой колкото докопа. Но би било интересно такива статии да се показват в съпоставителен план - например приходи и печалби от подобни дружества на други пазари, средно от един клиент от други пазари, като % от заплатата на този клиент и т.н. И може да се окаже, че тук те се справят повече от добре.

 • 10
  hrissim avatar :-|
  DISCOVER BULGARIA

  Яка им дУша на останалите на работа служители. Българи.
  Обемът работа е същият.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.