"София-БТ" се цели в имот на "Ел Би Булгарикум"

Сделката ще бъде осъществена чрез пряко договаряне заради съсобственост

За да купиш имот, който е в отчайващо състояние - с пропаднал покрив, изпочупени стъкла и рушащи се стени - трябва да имаш силен мотив: или мястото е перспективно за бъдещ строителен проект, или има шанс сделката да мине на безценица. В случая със сградата на "Ел Би Булгарикум" в столичния квартал "Овча купел" е още рано да се каже какво надделява като аргумент. Но когато продавач е държавата, а процедурата е скроена за определен купувач, е добре нещата да се погледат една идея по-внимателно.

Продава се

Имотът за продан беше сложен на тезгяха миналата седмица, когато правителството разреши на "Ел Би Булгарикум" да се раздели с бивша производствена база чрез пряко договаряне. Купувач се очаква да стане "София-БТ", която е съсобственик на имота, а с компанията вече са проведени предварителни разговори (по информация на министерството на икономиката). Преди страните да стиснат ръце, ще бъде нает независим оценител, който да каже колко точно струва имотът.

В момента промишлените сгради в района на жк "Овча купел", които са годни за експлоатация, се предлагат на 252 евро на кв.м, показа справка в имотната агенция "Явлена". В случая със сградата на "Ел Би Булгарикум" става дума за 291 кв.м рушаща се сграда, тоест може да се очаква, че цената ще е поне наполовина. Зоната, в която се намира имотът, е многофункционална и не разрешава на новия собственик да построи нещо различно като параметри от досега съществуващото, освен ако съсобственикът на терена - "София БТ", не го разреши. В същия стопански двор се намира и Националният институт за изследване на вино и спиртни напитки, но той няма претенции към предстоящата сделка.

Фабрика ли офис

Перспективите на мястото да се издигне висока административна офис сграда или жилищен комплекс не са големи, макар то да е с отлична локация. Имотът се намира точно между Висшето училище по застраховане и финанси и парка на квартала и е на метри от кръстовището между булевардите "Цар Борис III" и "Тодор Каблешков". Проблемът е, че самата сграда се намира на 50 - 60 метра навътре в индустриалния двор, няма лице към улица, поради което теренът, върху който се намира, не може да бъде обособен като урегулиран поземлен имот.

"Най-вероятно те ще разширят производствените си корпуси", предположи намеренията на купувача Васил Зографов, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" и бивш шеф на цигарената фабрика в Хасково. Той уточни, че сделката е чисто търговска и ще спаси дружеството му от неоперативен актив, който от 13 години насам носи само разходи. В същото време приходите от продажбата ще позволят на държавното млекопреработвателно дружество да инвестира в марката си и да развива търговската си мрежа.

Мляко с дъх на тютюн

От "София-БТ" не бяха открити за коментар по инвестиционните им намерения, но когато се получи финално разрешение за продажбата от министъра на икономиката, от дружеството се очаква да отправи валидна обвързваща покана за покупка. "София-БТ" ще бъде ексклузивен купувач в случая, защото разпоредба на Закона за собствеността задължава продавача да предложи имота първо на него в качеството му на съсобственик на терена.

Тютюневата компания е дъщерна на "Булгартабак холдинг", който беше приватизиран през 2011 г. от специално създаденото за целта "БТ Инвест" Гмбх. Негов собственик е инвестиционното подразделение VTB Capital на руската банка ВТБ, зад което прозират връзки с банкера Цветан Василев и "Винпром Пещера". Имайки предвид, че преди три години "Булгартабак" беше купен за 200 млн. лв., което според някои оценки беше скромна цена за държавния мастодонт, би било любопитно за колко ще бъде прехвърлен имотът на "Ел Би Булгарикум", както и какво ще бъде построено на мястото.