Последно сбогом на държавата с БТК

Последно сбогом на държавата с БТК

Златната акция на правителството в телекома най-вероятно ще бъде обезсилена на 16 септември

Паулина Михайлова
14395 прочитания

© Анелия Николова


Изцяло частна и вече напълно независима от администрацията - БТК ще среже и последната си връзка с държавата на 16 септември. За тогава е свикано извънредно общо събрание на акционерите на телекома, на което се предвижда да бъде обезсилена т.нар. златна акция на държавата, дружеството да се трансформира от акционерно в еднолично акционерно, да бъде отписано от фондовата борса и практически да премине изцяло в ръцете на частните си собственици - тандема между мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и руската VTB.

Финалът на края

Според материалите за общо събрание ще се гласува решение, с което особените права на привилегированата акция на държавата в дружеството да се отменят и да я трансформират в обикновена поименна безналична акция. Второто решение, което се предвижда да бъде гласувано, е под условие, че всички акции на компанията бъдат придобити от мажоритарния й акционер "Вива телеком България", името на БТК да бъде сменено от БТК АД на БТК ЕАД. Третото предложение е, след като дружеството вече е еднолично, занапред въпросите от компетенцията на общото събрание да бъдат решавани от едноличния собственик на капитала.

Ако първото и основно решение бъде взето, това означава на практика, че държавата се отказва от правото си на вето върху основни решения за БТК. Златната акция й даваше възможност да блокира евентуална промяна на името на телекома, прекратяване или ограничаване на  дейността му, емитиране на нови акции, преобразуване на дружеството по какъвто и да било начин и т.н. Тоест оттук нататък VTB и Цветан Василев няма да имат нужда от одобрението на транспортното министерство (което е държател на златната акция) за какъвто и да било свой ход с БТК.

Множеството претенции

След приватизацията на БТК през 2004 г. държавата водеше няколко различни дела в Парижкия арбитраж (а отскоро - и в българския Върховен касационен съд). С тях тя претендираше за обезщетения от първия й купувач Advent International, твърдейки, че той не е изпълнил свои ангажименти по договора за продажбата. Едното дело беше за неспазени обещания за трудова заетост. То беше изгубено в Париж и макар да се поднови в българския ВКС, шансът за спечелването му по мнения на юристи беше изключително нисък. Вторият иск беше за неплатени пари за отделяне на мрежата на военните от тази на БТК. По него решение така и не беше взето, но междувременно се оказа, че е безпочвен, защото сметките са изчистени с прехвърляне на активи. Третото дело беше с искане Advent да плати на държавата 10% от горницата над сумата от 300 млн. евро от цената, на която е продала БТК по-малко от две години след като я е купила за 230 млн. евро. Всъщност само това дело беше спечелено от държавата в Париж. Максимумът възможно обезщетение по него, за който държавата настояваше, беше 80 млн. евро.

И в крайна сметка

По източници на вестника сега държавата се е съгласила да приеме тези пари, да се откаже от всички останали дела и по-нататъшни претенции и да вдигне ипотеките, които беше наложила върху имоти на БТК като обезпечение за исковете си. Тоест в крайна сметка окончателната раздяла на държавата с бившия й телеком ще стане срещу сума, близка до 80 млн. евро. Пак според източници на "Капитал" сумата дори вече е преведена. От Министерство на финансите категорично отказаха да коментират темата.

От транспортното министерство обясниха, че зам.-министър Георги Тодоров, който е ресорен за телекомуникациите, е поискал анализ за изпълнението на следприватизационните ангажименти за БТК и според резултатите от него предстои да бъде взето решение как да се гласува на общото събрание. Членът на надзорния съвет на телекома от страна на държавата Красимира Стоянова каза, че няма информация дали има преведени пари и какво ще е решението в крайна сметка. От Агенцията за приватизация заявиха пред "Капитал Daily", че вече са предприети действия по прекратяването на всички съдебни спорове и от седмица са направени постъпки за вдигане на ипотеките.

Изцяло частна и вече напълно независима от администрацията - БТК ще среже и последната си връзка с държавата на 16 септември. За тогава е свикано извънредно общо събрание на акционерите на телекома, на което се предвижда да бъде обезсилена т.нар. златна акция на държавата, дружеството да се трансформира от акционерно в еднолично акционерно, да бъде отписано от фондовата борса и практически да премине изцяло в ръцете на частните си собственици - тандема между мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и руската VTB.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


67 коментара
 • 1
  the_mad_mellon avatar :-|
  the_mad_mellon

  "...според резултатите от него предстои да бъде взето решение как да се гласува на общото събрание". е то решенението е вече взето, всичко си е уговорено, за какво ще се занимават да гласуват, по-добре да идат на плаж. държавата това, държавата онова - К'ВА държава, питам аз?

 • 2
  d.p.tsvetkov avatar :-|
  Димитър Цветков
  • -12
  • +110

  Остава да продадем и БНБ.

 • 3
  yavor31 avatar :-|
  Мартин Akakka

  Ето къде са пенсиите на моите родители ...

 • 4
  kihano avatar :-|
  kihano

  Лошо! Приватизацията е престъпление!

 • 5
  dk111 avatar :-|
  dk111

  Как така пък златната акция не дава право да се блокира подобно решение и как въобще е възможно да се променят привилегиите на определен акционер от останалите?

 • 6
  hasmokar avatar :-|
  hasmokar

  Честито ! на активните борци за благоденстващ КАПИТАЛИЗЪМ.

 • 7
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Последно сбогом на гражданите с БТК.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  ms_pain avatar :-|
  ms_pain

  Явно толкова е обезщетението на държавата за този пладнешки обир. Да му е честито на Цветан Василев. Кое ще е следващото, което ще си купи безпроблемно с държавните пари?

 • 9
  2.5 avatar :-?
  2.5

  Не виждам драмата.
  Надявам се скъсването на пъпната връв, наистина да бъде необратимо.
  Не ползвам директно услугите им от години. Нека се конкурират на равна нога с другите оператори, ако са по-добри може да ги ползвам?! Дай боже да ги пооследва и ВМЗ - час по-скоро!

 • 10
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  До коментар [#2] от "uran": " Остава да продадем и БНБ. "  Да .

  Сградата .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал