Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

"Доверие" опроверга с данни медийните обвинения в източване

От пенсионната компания заявиха, че това е била целенасочена кампания във връзка с предстоящата й продажба, и че ще заведат съдебни дела

Фондовете на пенсионноосигурителна компания "Доверие" са спечелили близо 1.8 млн. лв от инвестициите си в свързани с "Алфа финанс холдинг" дружества.
Фондовете на пенсионноосигурителна компания "Доверие" са спечелили близо 1.8 млн. лв от инвестициите си в свързани с "Алфа финанс холдинг" дружества.
Фондовете на пенсионноосигурителна компания "Доверие" са спечелили близо 1.8 млн. лв от инвестициите си в свързани с "Алфа финанс холдинг" дружества.    ©  Анелия Николова
Фондовете на пенсионноосигурителна компания "Доверие" са спечелили близо 1.8 млн. лв от инвестициите си в свързани с "Алфа финанс холдинг" дружества.    ©  Анелия Николова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Чрез инвестициите си в облигации на "Алфа енерджи холдинг" и репо-сделки с акции на "Каолин" и "Соларпро холдинг" фондовете на пенсионноосигурителна компания "Доверие" не са били "източени", а са спечелили близо 1.8 млн. лв. Тази информация, подкрепена с извлечение от банката-депозитар на "Доверие", беше разпространена на общото събрание на компанията на 20 август, като в последствие беше публикувана и на сайта й.

Така от пенсионното дружество оборват вълната от медийни публикации през последните няколко седмици, започнали от БГНЕС, но активно тиражирани в изданията и телевизиите, свързани с депутата Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Статиите бяха базирани на принудителни мерки на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу инвестиции на фондовете на дружеството в компании, свързани с "Алфа финанс холдинг" (където основен акционер е съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев). 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
19 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Chad
  • - 15
  • + 41

  " ...за да защитим интересите на акционерите и осигурените ще заведем съдебни дела"

  Крайно време беше!

  Нередност?
 • 2
  xmm avatar :-|
  xmm
  • - 22
  • + 19

  .....По дневния ред на събранието беше решено да се разпределят 6.431 млн. лв., или 50% от печалбата, като дивидент,.....
  ------------------

  Почти 13 милиона печалба?!
  И не се инвестира,а се раздава?!

  Нередност?
 • 3
  yuh09313233 avatar :-|
  Demos
  • - 15
  • + 36

  До коментар [#2] от "xmm":

  Това не би трябвало да изненадва никого. VIG са продали, за какво им е да инвестират? Миноритарите даже са искали цялата печалба като дивидент. Аз щях да искам същото на тяхното място, имайки предвид държанието на купувача.

  Това не е интересното. Интересното е че имаме конкретни цифри от ОББ, които показват че не само няма източване, но че има и печалба, и то прилична. Да видим дали БГНЕС и другите "медии" ще отразят тази информация, и как тя се вписва в техните "разследвания".

  То КФН трябваше да я свърши тази работа отдавна, още повече защото същите медии си позволяваха да твърдят, че КФН е потвърдила източването, но явно са били твърде заети с интриги за нови сгради, за да публикуват собствените си анализи на тези сделки.

  Нередност?
 • 4
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 15
  • + 30

  Абсолютно логични, съвсем очаквани, единствено разумни стъпки на фонд "Доверие", които всеки добър мениджмънт би предприел - дела срещу клеветниците и осъждането им за щетите. Наемане на възможно най-добрите одитори и след това представяне на сметката на клеветниците.
  Още от самото начало, от начина по който се развиха обвиненията и клеветите за източване за мен бе ясно, че са несъстоятелни. Затова и писах, че трябва на всяка цена да се заведат съответните дела. Така и само така България има някакъв шане много бавно, мъчително и полека да тръгна да става нормална държава - като започне да се търси отговорност! Очевидно е, че медиите на перачите Пеевски, Кръстева и Цветан Василев много отдавна са забравили всякакви елементарни журналистически и морални норми, ако въобще някогасаимали такива!
  Що се касае до т.е. "регулатор" - комисията за финансов контрол, там нещата са дори още по-сериозни! Докато осъждането за клевета на медиите на Пеевски, Цветан Василев и Доган е доста лесно и елементарно (след като два независими одита на престижни - да речем международни компании отрекат източването) е сравнително ясно и за мен е интересна само сумата и как и доколко тези ще опитат да подкупят или окажат влияние на сътветния съдебен състав..., то резултатът от одита ще е в състояние евентуално да опровергае и думите и действията на Мавродиев и целесъобразността му. Което вече Е ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ, доколкото става дума за ФИНАНСОВИЯ РЕГУЛАТОР НА ДЪРЖАВАТА!
  Ако нещата се развият по такъв начин, то тогава ще излезе спешната необходимост да се разгледат всички решения и действия на регулатора и лично на Мавродиев откакто е в този състав!
  Въпреки, че лично аз съм убеден, че прокуратурата, службите и особено финансовото разузнаване отдавна трябваше да са се самосезирали - както по отношение на Мавродиев, така и за Пеевски, Ахмед Доган, Цветан Василев и Ирена Кръстева,защото е повече от ясно, че там смърди, та направо вони на пране на пари в особено големи размери, които повече от очевидно са сериозна потенциална опасност за националната сигурност!

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 13
  • + 23

  Въпреки всички манкирания и обяснения, отворени писма и притворени действия, председателят на Комисията за Финансов Надзор на Република България Стоян Мавродиев трябва да отговори на изключително простия въпрос (а главният прокурор Цацаров, министърът на МВР Йовчев, премиерът Орешарски (нали финансите не са му чужда материя...), председателят на ДАНС, шефовете на службите и особено на финансовото разузнаване трябва много внимателно да слушат):

  ЗАЩО СТОЯН МАВРОДИЕВ Е РЕШИЛ ДА САНКЦИОНИРА ВЪПРОСНИТЕ СДЕЛКИ НА "ДОВЕРИЕ" ЕДВА ПРЕЗ 2013 Г., СЛЕД КАТО ТЕ СА ЗАПОЧНАЛИ ПРЕЗ 2011 Г., както посочва и самия фонд "Доверие", И ТЕ СА ВСИЧКИТЕ НА ПЕЧАЛБА????
  И ЗАЩО НЕ СА ПРЕДПРИЕТИ НИКАКВИ САНКЦИИ ИЛИ МЕРКИ, ДОРИ И ЗАБЕЛЕЖКИ СРЕЩУ ДРУГ ИНВЕСТИТОР В СЪЩИТЕ КНИЖА, КОЙТО Е ... ИНВЕСТИРАЛ В МНОГО ПО-ГОЛЕМИ ОБЕМИ В ТЯХ - НАПР. ПОЩЕНСКА БАНКА!!!

  Аз мисля, че някой трябва да накара председателят на КФН да отговори на тези въпроси - и това ще да е най-вероятно прокуратурата, като най-вероятното място сигурно ще да е в съда! Въпреки че досега Мавродиев има доста успешна история в избягването на съда и призовките му... Както и Доган, между прочем. Просто случайни прилики...
  Наречете ме мнителен, но все ми се струва, че ако има наистина някой в прокуратурата, който да реши да си свърши работата в този случай и не е подкупен или зависим, тепърва ще излязат доста интересни неща, вкл. и около потенциалните купувачи на пенсионния фонд и договорените далавери там,както и замесените и задкулисните играчи...

  Нередност?
 • 6
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov
  • - 9
  • + 31

  Абе, само не мога да разбера защо само Доверието се било точело? На ТИМ фондчетата, на Ковашки... не се ли точат и те? Не точат ли всички??? Че и законно точат копеленцата! Ходи доказвай, че са продали некви акции по-ниско и некой е гушнал разликата. Ко? Не! Ми къде им е реалната доходност!? Къде са ми парите за пенсия???

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 12
  • + 17

  До коментар [#6] от "Molotov":

  Ами те си го казват в прав текст хората:

  "Това очевидно беше целенасочена кампания във връзка със сделката по продажбата на "Доверие", каза председателят на управителния съвет на "Доверие" Даниела Петкова по време на общото събрание, на което присъстваше и журналист на "Капитал".каза председателят на управителния съвет на "Доверие" Даниела Петкова по време на общото събрание, на което присъстваше и журналист на "Капитал". "

  и даже продължават:

  "Ако досега сме мълчали, то е, защото темата придоби политическа украса, но за да защитим интересите на акционерите и осигурените, ще заведем съдебни дела", каза Даниела Петкова. "Вярваме, че всичко това става със съдействието на Комисията за финансов надзор, защото въпреки плахия си текст, в който казват, че те само са предоставили информация, а тълкуванието е на медиите, те не опровергаха тези тълкувания", добави тя."

  Само да прибавя - както писах и преди - заведените съдебни дела трябва да са за много сериозни, максимално високи суми, защото щетите са мнгого големи И ПУБЛИЧНИ, а интересите са големи - става дума за управлението на пенсионните отчисления на 1.3 милиона българи, като трябва да се прибавят и другите щети!

  И така - всеки път, когато разни мошеници или перачи в България (а такива - бол) решат да приложат принципа; "Крадецът вика "дръжте крадеца"!" трябва да бъдат съдени и накарани да плащат солено, за да им дойде акъла!
  А който не реагира на подобни мотиви, значи има основателни причини да се бои от публичност и има какво да крие!!! И вероятно има някаква истина в обвиненията.

  Някои хора, особено от пределно известни партии и групи (БСП, ДПС, Атака,...) много обичат да ловят риба в мътни води - и така вече 24 години, но е крайно време водите в България да започнат да се избистрят, мисля.

  А на онези, които ми опонираха и носеха от десет кладенеца вода, когато писах, че Доверие (и Прокопиев) трябва да заведат дела срещу мошениците и клеветниците сега само искам пак да им напомня, че имат много здравя от арменския поп - особено на онези, новопоявилите се напоследък в Капитал, дето като правило защитават с всички сили шайката около Цветан Василев, Пеевски и слугите им Станишев и Олигарски...
  Нередност?
 • 8
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев
  • - 4
  • + 7

  До коментар [#2] от "xmm":

  инвестира се, инвестира...

  Нередност?
 • 9
  gogo2011 avatar :-|
  gogo2011
  • - 14
  • + 13

  Обяснявай, че нямаш сестра!
  Въпросът е да се свали цената и да се наклепа Прокопиев - с един удар два заека! Хубаво е да имаш собствени медии.

  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 9
  • + 10

  Още малко за финансите и контрола в България. Как да не се замислиш - все се сещам за незабравимия Тодор Колев и неговите думи: "кой ми открадна чистачките на моята скромна кола...всичко краде ли краде!" - при това положение как и защо медийната империя на откровени перачи и злодеи атакуват толкова вторачено и концентрирано само една персона и бизнесите му. Започвам да си мисля, че тези насила искат да го направят герой. А на мен поне Прокопиев хич не ми прилича на такъв...Аз лично бих се радвал да отговори на няколко въпроса, които ме интересуват...Но не за това сега е думата - вижте това:


  Всеки трети търг - под масата


  22 Август, 2013
  |
  автор: frognews.bg


  До 40% от проверените обществени поръчки от началото на годината се оказват нагласени, сочат данни на проверяващите органи. Най-фрапиращи са резултатите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която открила, че без конкурс са изхарчени 100 млн. лева.

  Нарушения има общо при 39,9% от проверените случаи, пише "Труд". Сред най-рисковите обекти са болници и енергийните компании. Преди АДФИ да стигне до поръчките те би трябвало да минават през предварителен контрол. Такъв осъществява Агенцията по обществените поръчки, която обаче смогва да провери 9% от обявените конкурси. От тях почти 20% са с нарушения. Недоволните от процедурите процедури фирми пък се жалват в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя е открила, че 35% от проверените през 2013 г. поръчки са нагласени.

  Финтирането на закона най-често става чрез въвеждане на тежки условия за участие, фаворизиране на определени фирми и неясни критерии за оценка. Държавните пари продължават масово да се харчат с нагласени конкурси. Това показват направените от началото на годината до 20 август проверки от КЗК по жалбите, внесени в нея. От началото на годината в антимонополния орган са внесени общо 1161 жалби по различни търгове за обществени поръчки. От антимонополния орган са се произнесли по половината от тези случаи, което е било основание поръчките да бъдат върнати в начален етап. Най-честите нарушители са общините, но и централната власт не е изключение, сочи подборка от примери за нагласени търгове.  Явно тези групировки -около Цветан Василев и Прокопиев нещо много здраво се опитват да разделят и засега не успяват. И за съжаление, май не става дума само за пари (явно доста), но и за властови лостове и позиции в държавата - по стара ДС червена традиция, ЧИЙТО ПРОДУКТ СА ТЕ - И ДВЕТЕ ГРУПИРОВКИ!
  Сипят се лъжи, клевети, полуистини и недоизказани истини и манипулации, намеци и откровено мръснишки номера, не се подбират средства - и тази помия се лее от месеци, всъщност от години (просто само имената на лешоядите около държавната трапеза от време на време периодично се менят), а услужливата и силно наведена псевдожурналистика винаги играе основна роля, с познатите до болка на всички жълти парцали...
  И българското общество трябва да свикне и да приеме тази кочина, А ДЪРЖАВНИТЕ И КОНТРОЛНИ ОРГАНИ, ВСС И ПРОКУРАТУРАТА, РАЗНИТЕ МЕДИЙНИ И ЕТИЧНИ КОМИСИИ ... ОГЛУШИТЕЛНО МЪЛЧАТ И СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ "РОСА ГИ МОКРИ"...

  Нередност?
Нов коментар