Мобилно 4G ще има, но не точно сега

Никой от операторите не желае да се включи в търг за честоти в избрания от държавата спектър

Председателят на КРС Веселин Божков беше задължен да организира търг за нещо, което никой не иска.
Председателят на КРС Веселин Божков беше задължен да организира търг за нещо, което никой не иска.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Председателят на КРС Веселин Божков беше задължен да организира търг за нещо, което никой не иска.
Председателят на КРС Веселин Божков беше задължен да организира търг за нещо, което никой не иска.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Ако правителството иска да отчете дейност за това, че е опитало да насърчи навлизането на новите технологии в телекомуникациите, моментът е сега. Ако обаче иска да покаже реален успех в тази задача - трябва да го остави за друг момент. Инициативата да се раздадат на операторите честоти, на които те да изградят мрежи за четвърто поколение (4G) мобилни комуникации, очаквано се провали. На компаниите бяха предложени неизгодни за тях честотни ленти и те съвсем логично не проявиха интерес. Търг за разпределение на ограничения ресурс няма да има, а кога ще бъде освободен желаният спектър - никой не дава признаци да знае. Резултатът е, че за потребителите 4G услуги сигурно ще има, но не точно сега.

Доброто намерение...

Принципно и трите мобилни оператора, както може да се очаква, имат желание да надградят мрежите си така, че те да предлагат и услуги от четвърто поколение по стандарта LTE (Long Term Evolution). В общи линии технологията дава възможност да се пренасят голям обем данни през мрежата, като за целта се ползва относително малък капацитет. За абонатите това означава високоскоростен достъп до интернет и трансфер на данни през мобилно устройство.

За целта обаче необходимите средства не са малко - както за дългосрочно наемане на честоти, така и за изграждане на самата мрежа. Към момента "Мобилтел" и БТК имат тестове за новото поколение комуникации, а "Глобул" беше по-скоро в изчаквателна позиция, което е обяснимо предвид смяната в собствеността му. За да насърчи инвестициите на операторите в тази посока, дирекцията за съобщения към транспортното министерство още в края на зимата обяви намерение да отдели честотен спектър, който да им предложи. Тогава за LTE беше отреден ресурса в обхвата 2500-2690 MHz.

...кабинетните решения

Практически честотите в този обхват се използват от Националната служба за охрана (НСО). През април тази година правителството обаче взе специално решение, с което задължи службата да започне да освобождава мястото в ефира от 1 януари 2014 г. И й обеща за тази цел общо 6.32 млн. лв. за 2014 и 2015 г. Това, на което кабинетът разчиташе, беше парите да дойдат от самите оператори. Министрите разпоредиха Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да организира търг между компаниите в сектора за разпределение на ресурса и с таксите, които операторите платят, да се финансира освобождаването му от НСО.

Още тогава впрочем официално и неофициално и от трите оператора заявиха, че обхватът 2500-2690 MHz не е желан от тях за изграждане на 4G, тъй като би им струвало прекалено скъпо. Интересът им е насочен към 800 MHz, където вълните са по-дълги и съответно е необходимо по-малко оборудване. Тези сигнали обаче явно не бяха разчетени от управляващите тогава, които все пак настояха КРС да организира търг.

...и нулевият ефект

Според процедурата на самия регулатор, преди да инициира наддаване, той е длъжен да направи обществена консултация. Това означава, че той обявява намерението си да даде честоти в съответния обхват и се допитва до операторите биха ли участвали в евентуален търг. Резултатите от допитването, стартирано в началото на юли, сега не изненадват никого: желаещи няма. Затова и на 8 август КРС е взела решение, публикувано на страницата й в интернет, с което обявява, че писмата със заявен интерес към честоти във въпросния спектър са нула и съответно търг няма да има. Оттук нататък въпросът кога ще има 4G отново е в ръцете на правителството, тъй като спектърът от 800 MHz е зает от военните, а необходимите средства за освобождаването му са многократно повече.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще