Даниела Петкова не е давала съгласие да остане изпълнителен директор на "Доверие"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Даниела Петкова не е давала съгласие да остане изпълнителен директор на "Доверие"

Даниела Петкова

Даниела Петкова не е давала съгласие да остане изпълнителен директор на "Доверие"

С нея и подалите оставка членове на ръководство не са били водени преговори под никаква форма

12783 прочитания

Даниела Петкова

© Цветелина Белутова


Председателят на управителния съвет на ПОК "Доверие" Даниела Петкова не е давала съгласието си да остане главен изпълнителен директор на компанията след смяната на собствеността. Това обяви тя в изявление на сайта на дружеството (вижте пълния текст в карето).

В прессъобщение, разпратено от името на купувача на "Доверие" в сряда, беше обявено, че Петкова ще запази поста  си, защото United Capital PLC оценява високо силното лидерство и управленските й умения, както и нейния личен принос за развитието на "Доверие" през последните дванадесет години.

В същото съобщение беше обявено, че регистрираното във Великобритания дружество United Capital е подписало окончателно споразумение с Vienna Insurance Group за придобиване на 92.58% от най-голямата пенсионно-осигурителна компания в България. Сделката не е получила регулаторно одобрение.

Даниела Петкова заедно с останалите членове на ръководството подаде оставка в средата на юли в знак на несъгласие с непрозрачната процедура, при която се подготвя продажбата на дружеството.

В изявлението си Петкова е категорична, че "никой не е искал и съответно не съм давала съгласие да бъде споменавано името ми относно бъдещата ми работа в ПОК "Доверие" АД". Тя и нейните колеги не са водили преговори и не са се договаряли за бъдеща работа в компанията.

Изявление на Даниела Петкова – председател на управителния съвет на ПОК "Доверие"

Във връзка с поредната поява на името ми в публичното пространство, свързано с широко коментираната потенциална промяна на собствеността на ПОК "Доверие" АД и подадените оставки от мениджмънта, както и с цел ограничаване на риска от нови спекулации по темата, съм принудена публично да оповестя следното:                

1. Никой не е искал и съответно не съм давала съгласие да бъде споменавано името ми относно бъдещата ми работа в ПОК "Доверие" АД.

2. С никого не съм водила, а така също и моите колеги, преговори и съответно договаряла устно, писмено или в каквато и да било друга форма, бъдеща длъжност и условия за работа в ПОК "Доверие" АД, след изтичане на срока на оставките, които са оформени документално и за които има съответните решения на управителните органи на Компанията така, както се изисква по закон.

3. Независимо от това, че съгласно изискванията на закона, устава на Компанията и подписаните договори за управление, срокът на оставките ни вече изтече и бихме могли от другата седмица да не сме на работа в ПОК "Доверие" АД, доколкото никой няма законово право да не приема оставките ни, в знак на добра воля и чувство на отговорност към интересите на клиентите, както и за да осигурим нормална работа и приемственост в този преходен период до финализиране на сделката, поехме  писмен ангажимент към VIG за работа в ПОК "Доверие" АД и след изтичане на законовия срок на подадените оставки. Срокът на този доброволно поет ангажимент е не по-дълъг от 10 дни преди получаване на окончателно разрешение за финализиране на сделка за промяна на собствеността  от държавните институции, но не по-късно от 18 месеца от датата на подписване на споразумението. Към настоящия момент са изтекли около 2 месеца от този 18 месечен период. Повечето от съпътстващите условия на подписаното споразумение са договорени още през 2007-2008 год., когато VIG все още не беше мажоритарен собственик на ПОК "Доверие" АД. Доколкото основата на споразумението е доброволен акт от страна на мениджърите на ПОК "Доверие" АД, в това споразумение не са предвидени неустойки за мениджмънта като страна, ако то бъде прекратено предсрочно, по желание на мениджмънта.

4. Ако и когато настъпи промяна в описаното в т.3, поемам личен ангажимент да оповестя промяната и съответните аргументи за нея така, както бяха оповестени и оставките ни и аргументите за тях, които са валидни и към този момент. Използвам възможността да потвърдя, че продължаваме да считаме, че процедурата по промяна на собствеността в предходните месеци, включително оповестяването на резултатите от нея, не беше основана на принципите и правилата за прозрачност. Още веднъж подчертавам, че мнението ни се основава на начина, по който беше проведена процедурата, а не се основава на мнението ни за потенциалния бъдещ мажоритарен собственик на ПОК "Доверие" АД, най-малкото, защото не можем да имаме мнение за която и да е организация, фирма или инвеститор, когото не познаваме и от когото в офиса на Компанията няма постъпил нито един документ, отразяващ дейността му и от който бихме могли да направим каквито и да са изводи и заключения.

5. Приветстваме всяко медийно съобщение от страна на бъдещия потенциален собственик на ПОК "Доверие" АД, чрез което се дават отговори на множеството увиснали в общественото пространство въпроси, свързани с тази широко коментирана сделка за промяна на собствеността на ПОК "Доверие" АД, но мениджмънта на Компанията не е бил, не може да бъде и не ще бъде част от тази сделка, извън ролята, която би трябвало да има всеки мениджмънт в подобна процедура на смяна на собствеността, която ние, поне на този етап, сме решили да изпълним отговорно, преди всичко поради осъзнатата ни отговорност към клиентите, а не към преговарящите страни по сделката. Не по воля на мениджмънта и негово решение, до момента всички преговори са водени в целенасочена тайна и липса на всякаква информация във връзка с тази сделка. Ние приехме с огорчение този факт, защото той излиза извън нормите, които обикновено се спазват при подобни преговори, като по този начин бяхме и продължаваме да бъдем лишени от възможността да изпълняваме фундаменталната си роля на връзка между акционерите на Компанията и нейните клиенти, но от друга страна се съобразяваме с правото на всеки собственик да се разпорежда, като продава или придобива собствеността си по начин, по който е преценил, защото това е негово свещено право.

Съобразяването от наша страна с това право обаче, не е равнозначно на съобразяване и съгласие от наша страна мениджмънта на Компанията да бъде приеман като част от собствеността на ПОК "Доверие" АД, която подлежи на покупко-продажба. На покупко-продажба подлежат резултатите от нашата досегашна работа, но не и самите ние и затова очакваме никой да не нарушава правата ни и да се разпорежда с личностите ни, без предварително да е получил нашето съгласие. Дали ще останем на работа в ПОК "Доверие" АД или не, може да бъде резултат единствено и само на наше решение, а не на който и да било друг и не приемаме да бъдем уведомявани през медиите по този въпрос.

6. Очевидно е, че ПОК "Доверие" АД изживява труден период поради тази сделка, който е съпътстван с множество необичайни събития, включително злонамерени и клеветнически кампании, но въпреки това имам смелостта да се обърна към клиентите на Компанията и да ги помоля да не взимат прибързани решения, защото никой не може да ограничи свободата им, когато всичко се изясни, а това неминуемо ще се случи, да направят своите изводи, да преценят на база на цялата информация какво е тяхното отношение към случващото се и към потенциалния нов собственик на ПОК "Доверие" АД и чак тогава да вземат своите самостоятелни решения, които не са повлияни от какъвто и да било тип информации, които в момента се тиражират в публичното пространство и които, в по-голямата си част, са от заинтересовани страни по сделката. Мениджмънтът на Компанията ще бъде на мястото си в този тежък период, ще продължи да поема атаките, ако това се налага и "няма да се спаси", както вече споделиха притеснения някои от нашите клиенти, с които провеждаме срещи лице в лице, за да им предоставяме информация за нашата гледна точка по настъпилите събития.

В заключение, се обръщам към медиите, които биха проявили интерес да отразят горенаписаното, за да ги уведомя, че не давам съгласието си за частично или интерпретирано с други думи предоставяне на информация по горното изявление, без прилагане на пълния текст, което не означава ограничаване на тяхното право за тълкуване, анализиране, позоване и т.н.

Даниела Петкова

Председател на УС на ПОК "Доверие" АД

 

Председателят на управителния съвет на ПОК "Доверие" Даниела Петкова не е давала съгласието си да остане главен изпълнителен директор на компанията след смяната на собствеността. Това обяви тя в изявление на сайта на дружеството (вижте пълния текст в карето).

В прессъобщение, разпратено от името на купувача на "Доверие" в сряда, беше обявено, че Петкова ще запази поста  си, защото United Capital PLC оценява високо силното лидерство и управленските й умения, както и нейния личен принос за развитието на "Доверие" през последните дванадесет години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

43 коментара
 • dimitri4ka

  Добре...какво правим сега, сменяме всички ПОК и затваряме "Доверие" или чакаме още?

 • 2
  moloko_ avatar :-?
  moloko_

  Много обичам такива витиевати и многозначни изявления.Аз разбирам от това,че Даниела Петкова ако сделката мине и предложат условия които я устройват може да остане начело на Доверие.

 • 3
  993 avatar :-?
  993

  Тая кака се изживява като незаменима... "Айде, от нас да мине, ще останем..." Иди ми, дойди ми. Вижте им сградата, вижте й колата (Лексус хибрид), няма да говорим за заплатата й... Тръгнала да се тръшка... Акционерите, нови или стари не обичат, когато разни наемни работници си бутат гагата там където не им е работа. Те преценяват кой да ги представлява, кой да управлява. Като е толкова принципна да си ходи... Акционерите да му мислят. Да, ама не... Балкански хитринки! Не мисли, че с всичките си изказвания, заедно с оня от КНСБ, нанесоха повече вреда на "Доверие" и на репутацията и отколкото, ако си бяха траяли и бяха казали какво мислят, когато му дойде времето... Ама за тази работа се иска ум и хладнокръвие, а не циркове.

 • 4
  the_core avatar :-|
  The Core

  "Доверие" за няколко дни се превърна в "Недоверие"

 • 5
  yuh09313233 avatar :-|
  Demos

  Аз оставам все още. Няма какво да ни спре да се преместим като вече всичко е одобрено, документирано, и новите се нанасят. Преди да има документи и одобрение от КФН и КЗК, за мен няма сделка, и няма причина да напускам фонда. Ако има огромен отлив на клиенти моментално когато постъпи нов собственик, ще е много по-силно послание от страна на народа, в сравнение с това през следващите месеци да има малък поток.

 • 6
  xps avatar :-?
  xps

  Май водата е мнооооо мътна..

 • 7
  antipodean avatar :-|
  antipodean

  Много ме изненадват коментари като тези от Номер 2 и 3.

  Жената е директор на най-успешната пенсионно осигурителна компания в България. Нормално е да има самочуствие и високи критерии към новото управление. В крайна сметка, тя е тази която е постигнала тези резултати т.е. нейното име е синоним на успеха на тази ПОК.

  Не само това, но и новите собственици са си позволили да правят изявление от нейно име, без да се допитат до нея. Как очаквате да реагира? Да снижи глава пред олигарсите и да им целува седалищата ли?

  Точно поради факта, че повечето хора в България са безгръбначни мекотели и са готови да бъдат тъпкани, само и само за да си запазят работните места, България е момента е в това си състояние. Работодателя (собственика) трябва да се научи да уважава и ЦЕНИ своите работници, а още повече, когато те са кадърни.

 • 8
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  Аз ги сменям следващата седмица.
  Другите да му мислят

 • 9
  val71 avatar :-|
  val71

  До коментар [#3] от "993":

  Интересно ми от какво си направи извода, че се тръшка? На мен написаното не ми изглежда като тръшкане, нито като "да си бута гагата там където не и е работа". На мен ми изглежда като точно обратното - иска да се дистанцира, да си правят сделката и да не се опитват да я употребяват, защото ако наистина не си е давала съгласието и не се е споразумявала за бъдеща работа защо в съобщението на новия собственик е написано точно обратното.
  Спроед мен като чета това изявление е писано от човек, който твърдо е решил да си ходи, но изчаква, защото не иска да създава неприятности с напускането си преди да е дошъл нов мениджмънт.

 • 10
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Русские приятелчета на БСП искат да прилапат 1,8 милиарда лева :) Юхуууу, каква уста са раззинали...ще има за всички, пък вие чакайте пенсии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK