Ръст без съдържание

Българският капиталов пазар е сред най-порасналите от началото на годината, но това не означава, че е излекуван от хроничните си проблеми

Числата говорят. Ако погледнете MSCI Frontier индексите, българският капиталов пазар расте с недостижимите 52% доходност от началото на годината. Има обаче и няколко проблема, а основният е, че показателят за България следи само представянето на две компании: фармацевтичната "Софарма" и холдингът "Химимпорт". Отделно от MSCI са преместили страната надолу в групата пазари с "много ниска ликвидност". А и ако погледнете по-дълъг период, картината далеч не е толкова красива и дори може да оглави антикласацията по доходност. Благодарение на това вълшебно число страната оглави не една класация, което даде храна на надеждите за съживяване на фондовата борса.

Преди да сме попарили националната гордост и инвеститорския оптимизъм, нека все пак отчетем, че в грешката все пак има доза истина. Индексът на Българска фондова борса SOFIX се е покачил с около 30%, което си е внушително. В началото на всяка година "Капитал" прави анкета сред брокери и анализатори за очакванията им и за 2013 г. осреднената им прогноза беше за 12% ръст на индекса.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове