Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Европейското енергийно лоби се вдига срещу зелените централи

Големите компании поискаха орязване на субсидиите и преференциите за ВЕИ сектора

Преференциите да останат само за прохождащи технологии, а соларните и вятърните централи да излязат на пазара без подкрепа, искат големите енергийни компании в Европа
Преференциите да останат само за прохождащи технологии, а соларните и вятърните централи да излязат на пазара без подкрепа, искат големите енергийни компании в Европа
Преференциите да останат само за прохождащи технологии, а соларните и вятърните централи да излязат на пазара без подкрепа, искат големите енергийни компании в Европа    ©  KAI PFAFFENBACH
Преференциите да останат само за прохождащи технологии, а соларните и вятърните централи да излязат на пазара без подкрепа, искат големите енергийни компании в Европа    ©  KAI PFAFFENBACH

Спиране на програмите за стимулиране на зелената енергия и преосмисляне на обществената подкрепа на ВЕИ-тата спрямо реалните потребности на енергийния пазар поискаха девет от най-големите европейски енергийни компании. Това стана във вторник по време на изслушване в Европейския парламент. Като говорители на инициативата в Брюксел се явиха Жерар Местрайе, изпълнителен директор на GDF Suez, най-големият производител на енергия в света, и Паоло Скарони, президент на италианската компания Eni. Те предупредиха, че настоящата енергийна политика на Европейския съюз (ЕС) води енергийните доставки на континента към риск. Компаниите понесоха удар едновременно от континенталната икономическа криза, намалила потреблението на енергия, и от разрастването на дела на зелените централи, което засегна конкурентоспособността на традиционните въглищни и газови централи.

Деветте компании добавят още един мощен глас в подкрепа на все по-усилващия се натиск върху лидерите на ЕС за промяна на климатичните политики на общността. В същото време представители на ВЕИ бранша виждат в инициативата опит на собствениците на големи централизирани мощности да спрат процеса на демократизация на производството на енергия, който позволи през последните години стотици хиляди потребители да станат независими от тях, разчитайки основно, а понякога и изцяло, на децентрализирани собствени възобновяеми енергийни източници.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider
  • - 6
  • + 7

  Явно им е припарило под гъзягата на големит енергийни гиганти да рипат така грубо срещу ВЕИ-тата!

  Нередност?
 • 2
  nuzzo avatar :-|

  Навярно, навремето, големите производители на газени лампи и свещи, също са се бунтували с/у навлизащата масово във бита ел.крушка, но тъй като я е нямало "мрежата"(по която вече всяко инфо е "на живо"), почти никой не ги е чул и ....хоп бъдещето е дошоло лесно и безпрепятсвено.
  Е , Тези поне могат да бъдат чути на трибуната(в "мрежата").
  Бъдещето отново ще дойде, но малко по -бавно, и заради шума' в системата.

  Нередност?
 • 3
  abadobata avatar :-P
  Distributed
  • - 2
  • + 5

  "В същото време представители на ВЕИ бранша виждат в инициативата опит на собствениците на големи централизирани мощности да спрат процеса на демократизация на производството на енергия, който позволи през последните години стотици хиляди потребители да станат независими от тях, разчитайки основно, а понякога и изцяло, на децентрализирани собствени възобновяеми енергийни източници."

  Ето. Q.E.D.

  Нередност?
 • 4
  abadobata avatar :-P
  Distributed
  • - 2
  • + 13

  И на още нещо искам да обърна внимание:

  " Вятърната и соларната енергия според депутатът от "Коалиция за България" трябва да излезе на пазара и да се конкурира с останалите източници, а подпомагането да остане за тепърва прохождащите геотермална енергия и биомасата, за които има голям потенциал в България."

  "Позицията на големите енергийни компании е, че субсидиите вече не са необходими за някои от вече наложилите се ВЕИ технологии, като соларните и вятърните, и подпомагането трябва да остане само за прохождащи такива – като например за извличащите енергия от вълните."

  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - Само за ВЕИ не е необходимо вече подпомагане, затова САМО подпомагането на ВЕИ трябва да отпадне понеже нямат нужда.

  До тук добре. Всико е ОК и аз съм съгласен, но защо г-н Кюмурджиев, както и енрегийните концерни, не обелват дума, че ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ също са мощно подпомагани от ЕС, макар, че хич не са "прохождащи енергийни източници":

  Германия дават над 2 млрд директни субсидии за въглища, Великобритания обсъжда 40 годишни преференции за новите АЕЦи, които да гарантират печалба на собственицте им, и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. Примерите са безкрай.

  Защо за тях някой не обели дума ами са се захванали да пречат на хората да стават енергийно независими?

  Нередност?
 • 5
  abadobata avatar :-P
  Distributed
  • - 1
  • + 14

  Трето нещо:

  " Вятърната и соларната енергия според депутатът от "Коалиция за България" трябва да излезе на пазара и да се конкурира с останалите източници, а подпомагането да остане за тепърва прохождащите геотермална енергия и биомасата, за които има голям потенциал в България."

  КАКЪВ ПАЗАР НА ЕНЕРГИЯ В БЪЛГАРИЯ бе г-н зам.председател на парламентарната комисия по енергетика? Къде видяхте ПАЗАР НА ЕНЕРГИЯ в България?!?!!?

  Бахти и некадърника неадекватен...

  Нередност?
 • 6
  spatz avatar :-|
  spatz
  • - 1
  • + 7

  Големите енергийни компании ги притеснява днешната ситуация, в която поради т. нар. merit order effect много въглищни и още повече газови централи изпадат от пазара. (http://www.renewablesinternational.net/merit-order-effect-of-pv-in-germany/150/510/33011/)

  Притеснява ги и ясната тенденция все повече електроенергия да се произвежда локално от ВЕИ, а не централизирано от някоя голяма горивна инсталация.

  И в двата случая има стресиране на бизнес модела им и загуба на пазарен дял.

  Докато първият въпрос е функция на пазарния модел, то втория - децентралното производство на ток от ВЕИ - е избор на консуматора, който го превръща в про-суматор (производител и консуматор едновременно).

  Следва логичният въпрос - какво ще стане след няколко години - две, пет или десет - когато слънчевата енергия без съмнение ще бъде осезаемо по-евтина от тока в мрежата, натоварен с редица такси и добавки? Отговорът е прост - милиони нови про-суматори, които ще печелят от спестени разходи за некупен ток от мрежата. Това означава драматична контракция за пазара на мрежовите компании, на генериращите мощности, вероятно дори и на доставчиците на електроенергия.

  Факт е, че пазарният дизайн трябва и ще бъде променен, за да се намери начин да се гарантира сигурността на системата (в т.ч. и бизнес моделът на мрежовите оператори), както и да се гарантира икономическата жизненост на необходимите конвенционални мощности - в дългосрочен план това са централите на природен газ/биогаз, които са много по-гъвкави от ядрените и въглищните централи и могат да балансират безпроблемно променливата генерация от ВЕИ.

  Извод: ВЕИ създаде много главоболия за големите енергийни компании. От няколко години те създават много главоболия за ВЕИ и ще продължат с утроена сула. Но вече е късно. Колкото и спин-доктори да се включат в черния пиар срещу ВЕИ, фактите говорят по-добре от митовете.

  Нередност?
 • 7
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean
  • - 5
  • + 5

  А дано най-после да се усетят тия в ЕС, че всъщност плащането за климатични промени е хвърляне на пари на вятъра, след като само Европа и никой друг не е приел тези тежести.
  Тези субсидии на ВЕИ, са форма на облагане на населението и на индустрията, в полза на шепа крадци. Загубата на конкурентност наистина е страшна, това ще остави милиони на улицата, ще затвори хиляди фирмички, фабрики, всички производства ще се прехвърлят извън ЕС.
  А ако някой искал сам да си произвежда ток, да бъдел независим - да заповяда, щом му е изгодно - да го прави. Но да не кара цялото население да му плаща масрафа.
  Отдавна сме заявили - ВЕИ да се пуснат когато изкарат тока на 10 стотинки(Wh)

  Нередност?
 • 8
  spatz avatar :-|
  spatz
  • - 1
  • + 5

  До коментар [#7] от "coffee.bean":

  Четете преди да говорите глупости. САЩ, Китай, Япония, Индия, Южна Африка и страните от Южна Америка също стимулират инвестициите във ВЕИ с финансови, данъчни и/или регулаторни преференции.

  Проблемите в Европа са следствие от финансовата криза, а "индустриалния геноцид" съществува само в болния мозък на някои чиновници, които си търсят нова работа ;) Иначе е факт - шистовият газ в момента прави американската индустрия по-конкурентна от европейската (въпросът е на каква цена за околната среда, но това е друг разговор). Повишената конкурентност на американските предприятия не е следствие от политиката за подкрепа на ВЕИ в Европа, нали!? Относително по-добре са, защото им е относително по-евтин газа, а оттам и тока (има няколко затворени АЕЦ вече, просто не са способни да се конкурират с евтините газови генерации в САЩ). Доколко това е устойчива тенденция предстои да разберем. Но е вулгарно да се говори, че Европа губи конкурентност заради ВЕИ.

  Всъщност, Европейският Съюз наистина е лидер и се вижда как позитивният пример намира последователи в лицето на големите индустриални нации и централните развиващи се икономики.

  Другото е бла-бла и мантри от страна на заинтересованите страни.

  Нередност?
 • 9
  voteme avatar :-|
  voteme
  • + 4

  Откровена лъжа на другаря Явор Куюмджиев.
  В Турция има преференциална ВЕИ тарифа, за вятъра е $ 0,073 на кВч, но на свободния пазар са постигнали цена от $ 0,084 за 2012 г и затова много от произоводителите предпочитат пазара.
  Другарите да си вземат поука и вместо да мислят кого да изкарат виновен и да го порежат, да въведат иситински свободен пазар и може нещата да се наредят. Но едва ли ще се случи така, защото ще им се затвори хранилката.

  Нередност?
Нов коментар