Заплатите на мениджърите в България се увеличават, но с малко
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Заплатите на мениджърите в България се увеличават, но с малко

Заплатите на мениджърите в България се увеличават, но с малко

Според различни проучвания ръстът е от 4 до 7%

12586 прочитания

© Капитал


37%

от компаниите са замразили заплатите на служителите си през 2013 г. Година по-рано делът им е бил 26 на сто, отчитат от GI Group.

4%

е средният ръст на възнагражденията, който прогнозират компаниите за 2014 г. по данни на GI Group.

Компаниите с добри резултати са увеличили заплатите на служителите си, макар и с малко, през тази година. По-големи повишения по традиция има за най-ценните кадри, както и за топ мениджърите. Това са основните тенденции, които очертават няколко проучвания на компании с фокус  върху човешките ресурси и консултантските услуги в сферата на възнагражденията.

Ръст, но малък. Малък, но ръст

Заплатите на висшите управленски кадри в България са се увеличили с 5.5% през 2013 г. в сравнение с предходната. Това съобши за "Капитал Daily" Конрад Прамбьок, директор консултации по възнагражденията в Pedersen&Partner, която публикува глобално проучване за възнагражденията на мениджърите (виж карето). 

"Компаниите поставят акцент върху политиката си за задържане на талантите и затова са склонни да увеличават заплатите им", коментира Ирена Бушандрова, директор за България на Pedersen&Parteners. В същото време тя отбелязва, че средното възнаграждение в България, дори и при топ мениджърите, е доста по-ниско от това в други държави.

Ръстът на възнагражденията при висшите управленски кадри през тази година е между 4 и 7%, при квалифицирания персонал  - от 3 до 6 на сто, а сред служителите на най-ниските нива - между 2 и 5%. Това пък отчетоха за "Капитал Daily" от консултантската компания GI Group. Проучването им обхваща 125 фирми у нас с персонал от 53 хил. служители. "Реално увеличението не е кой знае колко голямо. В общия случай то е около, а понякога дори и по-ниско от нивото на инфлацията", коментира Георги К. Първанов, регионален мениджър, отговарящ за Югоизточна Европа в GI Group. Проучването на компанията показва още, че 37% от компаниите са замразили възнагражденията си през 2013 г., като реално делът им е с близо 10 процентни пункта повече спрямо резултата от 2012 г. Очаквам през следващата година този процент да е около 40%, добавя Първанов.

Реално увеличенията във възнагражденията, които цитират компаниите, не са кой знае колко големи, особено ако ги сравняваме с двуцифрените проценти, типични за периода преди кризата. Тогава гарантираните увеличения при мениджърите бяха в размер на 10 до 15%, казва Прамбьок. Когато кризата започна да се усеща през 2009 г., заплатите останаха без промяна, но след 2010 г. отново се върнаха към растеж от около 5% на годишна база. За последните няколко години тенденцията пак стана възходяща, но реалният ръст е плавен и не много голям. Трудно е да се прогнозира какво ще се случи през следващата година, категорични са експертите. Все пак от анкетата на GI Group става ясно, че за 2014 г. фирмите прогнозират среден ръст на възнагражденията от около 4%.

И бонусите имат значение

И двете проучвания отчитат ръст и при бонусите. Според Pedersen&Partners допълнителните възнаграждения при мениджърите растат с 3%. Те обикновено се равняват на около 20 до 30% от стойността на годишната базова заплата, в допълнение към нея. Промяната на размера им е била свързана с развитието на бизнеса, като повечето мениджъри е трябвало да постигат цели, свързани с определен размер на печалбата, за да получат това допълнително възнаграждение.

Pedersen&Parteners: Заплатите на мениджърите от световния бизнес елит растат с 5.5%

Основната заплата на висшите управленски кадри през 2013 г. е нараснала с 5.5% на годишна база. Това показва глобалното проучване на Pedersen&Partners сред 1700 мениджъри от 330 компании в 17 страни. Това са международни корпорации със средно 129 000 служители, оборот от 40 млрд. евро и печалби от 3.9 млрд. евро. Реално те представляват световния елит от големи компании. Бизнес резултатите на повечето от тях отбелязват ръст през миналата година. Те са увеличили оборота и печалбите си със средно 6% и са създали над 1.5 млн. нови работни места през последните 12 месеца, увеличавайки общия брой на наетите служители със средно 3.5%.

"Обхватът на отговорностите е основният определящ фактор при определяне нивото на възнаграждение на висш мениджър", казва Конрад Прамбьок, директор консултации по възнагражденията в Pedersen&Partners и водещ мениджър на проучването. "Възнаграждението на управленски кадри в 100-те най-големи корпорации в Европа и САЩ е средно 7 пъти по-високо от това на изпълнителни директори в малки и средно големи организации и 40 пъти повече от средната заплата на административни служители", казва той. В същото време за сравнение - в България общото възнаграждение в кеш, включително бонусите за управител на компания с 200 - 300 служители, е 72 100 евро брутно на година.

3 коментара
 • 1
  per18605334 avatar :-|
  per18605334

  "Компаниите поставят акцент върху политиката си за задържане на талантите и затова са склонни да увеличават заплатите им", коментира Ирена Бушандрова, директор за България на Pedersen&Parteners"

  - пълна глупост е това твърдение. Както и за увеличенвието. Сторито навсякъде е едно и също - няма пари, криза е, свиване на раходи, намаление на щат, увеличение на ефективността и т.н. Увеличение на заплати? Друг път!

 • 2
  rordin avatar :-|
  victor troska

  хех, веднага се сещам за меринджеите от групичката басском.

 • 3
  minas.aram avatar :-|
  Минас Бахдасарян

  Не става ясно за кои български компании и от кои сектори на икономиката става дума!? Нито от какви нива на заплати.
  Едно е ясно, за последните 5 години, реално намаление на заплатите на висши и средни управленски специалисти с 20%, дори не слагам в сметките официалните данни за инфлацията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK