История в бутилка вино
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

История в бутилка вино

Капитал

История в бутилка вино

Алкохолната компания "Белведере" най-сетне излезе от дългогодишна битка с кредиторите си и засега сякаш върна българските си винарни "Менада" и "Сакар" от ръба на несъстоятелостта

16776 прочитания

Капитал

© Надежда Чипева


Като актьор Брус Уилис си е спечелил определението на супер екшън герой в американската киноиндустрия. Почти с толкова екшън са изпълнени и инвестиционните му изяви в Европа. Актьорът рекламира и в същото време е сред малките собственици на производителя на водка Sobieski френско-полската - Belvedere Group.

Групата прекара последните близо пет години в ожесточена битка за оцеляване, а в нея бяха въвлечени и винарските й изби в България - "Домейн Менада" и "Сакар", край Стара Загора. През 2008 г. тя влезе в процедура за защита от кредиторите си, защото не можеше да плаща редовно задълженията си. През годините имаше различни планове как да се справи с проблема, включително с опция да продава марките водка Sobieski и Danska. Никой обаче не пожела да плати колкото Belvedere и мениджърът й Кшищоф Трилински искаха за тях. Така тази пролет след бурни и шумни общи събрания и съдебни решения кредиторите на френско-полската групата взеха контрол над нея.

"Това бе важен ден за Belvedere и нейните служители, след четири години на битка в съда ... Войната приключи", побърза да обобщи Трилински веднага след съдебното решение по преструктурирането на Belvedere в писмо до Bloomberg. Той допълва, че със съдебното решение е изпълнена и основната му задача като председател на съвета на директорите на Belvedere Group - да намали дълговете й.

Развръзката на ниво "майка" явно оказва своя ефект и върху България, тъй като само за няколко месеца съдбата на българските "дъщери" по същия начин се преобръща на 180 градуса - от ръба на несъстоятелността до изненадващо изплащане на всички задължения и поемане по нов път с по-чиста структура.

Изплуване от проблемите

Преобръщането за "Домейн Менада" и "Сакар" се случва това лято, през юли. Според данните в българския търговски регистър от края на юли полско-френската компания Belvedere Group става 100% собственик на българското си дружество "Белведере кепитал мениджмънт" (БКМ). Именно то притежава избите "Домейн Менада" и "Домейн Сакар" и още няколко свързани дружества. Сам по себе си този сух факт не говори много. Зад него обаче се крият важни детайли от преструктурирането на българската група, тъй като преди това изкупуване в действителност двете винарни са отивали към несъстоятелност. Поемането на контрол над БКМ става след сделка между полското дружество Sobieski, част от френската групата, и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която до този момент е основен кредитор и миноритарен акционер в БКМ.

Belvedere идва на българския пазар през 2002 г., като купува "Домейн Менада" в Стара Загора. През 2005 г. ЕБВР стана съсобственик в българското дружество, като му отпусна 9 млн. евро заем за разширяване на експортната и търговската мрежа в страната и Европа и придобиване на нови лозови масиви в България. От тях 7 млн. евро са предоставени под формата на заем, а срещу останалите 2 млн. евро банката придобива миноритарен дял от "Белведере кепитал мениджмънт" в размер на 12.23%. Това стана година след като Belvedere инвестира 4 млн. евро в нови производствени мощности в "Домейн Менада", от които 1.5 млн. евро бяха осигурени по програмата САПАРД, и започна засаждане на собствени лозя в района на Любимец.

Амбициозната програма за разширяване на бизнеса обаче явно се е сблъскала с трудностите на кризата и компанията е спряла да обслужва кредита си (виж таблицата с финансовите резултати). В резултат на това през януари тази година ЕБВР е уведомила Belvedere, че 5.43 млн. евро от заема (включително лихви) са станали предсрочно изискуеми заради забавени плащания още от края на 2011 г. и банката пристъпва към изпълнение на залога си. След това в края на юни и началото на юли банката организира търг с тайно наддаване за продажба на вземането си от БКМ.

Паралелно с това заради задължения за общо над 15 млн. евро на "Домейн Менада" българското дружество на Belvedere е било на ръба на несъстоятелността. Молба за откриване на процедура е била подадена на 1 юли от управителя на дружествата Цветелина Николова. В мотивите си тя е посочила системни затруднения в плащанията към доставчици и обслужване на кредитите и липса на бързо ликвидни активи, от продажбата на които да бъдат удовлетворени кредиторите. Според документа просрочието в погасяването на банковите кредити е над 180 дни.

Тези действия явно действат като катализатор Belvedere в крайна сметка да действа. Така три седмици по-късно молбата за откриване на производство по несъстоятелност е оттеглена и производството прекратено. Изпълнението на залога по изискуемия заем към ЕБВР също е прекратено. И причините за това са сключеният договор между полската Sobieski с ЕБВР за прехвърлянето на миноритарния дял на банката в БКМ, където тези две действия са предварително условия, за да се извърши продажбата на дяловете. Договорът между двете страни е подписан на 29 юли 2013 г., след което групата Belvedere поема пълния контрол над винарните си в България и изчиства всички задължения към ЕБВР. Това очевидно е сериозна стъпка към решаването на повечето проблеми на българските дружества, няколко месеца след като самата френска компания майка разрешава своите близо петгодишни дългови драми.

И странна разпродажба на активи

Веднага след сделката обаче изглежда, че българските винарни все още има какво да преструктурират и реформират. Иначе няма обяснение защо месец след като вече българското дружество не го грози несъстоятелност, то започва да разпродава различни оперативни и неоперативни активи.

Тази седмица групата публикува няколко съобщения в различни ежедневници, в които обявява на търг активи от "Домейн Менада" и "Сакар". Част от тях изглежда по-скоро неоперативни производствени мощности - стара изба, собственост на "Домейн Менада" в старозагорското село Дълбоки, за която компанията е определила начална цена от 225 хил. евро без ДДС, и изба в с. Оряховица заедно с търговската марка "Оряховица" и цялото оборудване с начална цена от 325 хил. евро. Сградата в с. Оряховица е атрактивна и по информация на "Капитал" към нея отдавна има интерес. В същото време обаче в тези обекти отдавна на се прави вино. От компанията дават на бъдещия купувач и бонус от 20% от постигната цена, ако се ангажира да запази дейността на винарните за срок от пет години.

Друга част от продаваните активи обаче са пряко свързани с дейността и част от тях представляват единствените собствени лозя на групата в България - малко над 1700 дка лозя край хасковския град Любимец на "Сакар винеярдс". Продава се и самата "Винарска къща Сакар" в Любимец, позната още като "Домейн Сакар", в която обаче вече не се прави вино, а по-скоро служи като логистичен център. Определените минимални цени за лозята и винарската къща са съответно 600 хил. лв. и 400 хил. лв. с ДДС.

Защо се стига до продажбата на тези активи от френската Belvedere не отговориха на поставените от "Капитал" въпроси. Не е ясно и какви са плановете на преструктурираната френско-полска група за българските й активи. От българското дружество също отказаха коментар, като уточниха, че това са вътрешнофирмени въпроси.

По-всичко личи, че става въпрос за някакво преструктуриране. Ако се съди по срокове за участие в търговете за продажба, надали в това преструктуриране ще се включат сериозни чужди за групата играчи. Просто те няма да са успели да разберат за търговете, тъй като бяха публично обявени по странен начин. Първо обява за тях излезе на 9 септември във вестник "Сега" с избор на купувач на 11 или 13 септември. Подобни срокове говорят за проформа търгове и предварително договорени продажби. Висящ остава и въпросът защо се продават единствените собствени на групата лозя, и то по този начин, и с кого може да са договорени те. Отговорите може би ще дойдат във втората част от екшън филма за Belvedere и българските винарни.

По темата работиха още Ани Коджаиванова и Татяна Василева

Бизнесът на Belvedere в България

Френската Belvedere стана собственик на избите "Менада", "Винарска изба Сакар" и "Оряховица" през 2002 г. С трите изби с общ капацитет на производство 20 млн. бутилки годишно българското дружество "Белведере кепитал мениджмънт" е сред големите производители на вино в страната. В момента обаче производството е концентрирано само в завода на "Домейн Менада" в Стара Загора. Другият винзавод на фирмата - "Домейн Сакар" в Любимец, който произвеждаше серията с марка "Сакар", миналата година спря производството и бутилирането на вино и стана логистичен център. Избата в Оряховица също не функционира.

Една от най-популярните търговски марки на компанията е виното "Черга", което се търгува в средния клас, но по-голяма част от производството е в по-ниския клас - марките "Менада", "Дамена" и в най-ниския с марките "Меча кръв" и "Кадарка". Компанията произвежда и високоалкохолни продукти. В структурата й влизат също лозарските предприятия "Сакар винеярдс" и "Менада винеярдс", които бяха създадени през 2004 г., за да оперират с лозовите масиви.

"Белведере кепитал мениджмънт" притежава още търговското предприятие "Белведере дистрибуция". "Домейн Менада" от своя страна пък е едноличен собственик на "Винимпекс". Бившето външнотърговско дружество беше приватизирано от компанията през 2003 г.
С преструктуриране на задълженията войната в Belvedere приключи, побърза да обобщи Кшищоф Трилински веднага след съдебното решение тази пролет, цитиран от Bloomberg
Фотограф: Капитал
Автор: Капитал

Като актьор Брус Уилис си е спечелил определението на супер екшън герой в американската киноиндустрия. Почти с толкова екшън са изпълнени и инвестиционните му изяви в Европа. Актьорът рекламира и в същото време е сред малките собственици на производителя на водка Sobieski френско-полската - Belvedere Group.

Групата прекара последните близо пет години в ожесточена битка за оцеляване, а в нея бяха въвлечени и винарските й изби в България - "Домейн Менада" и "Сакар", край Стара Загора. През 2008 г. тя влезе в процедура за защита от кредиторите си, защото не можеше да плаща редовно задълженията си. През годините имаше различни планове как да се справи с проблема, включително с опция да продава марките водка Sobieski и Danska. Никой обаче не пожела да плати колкото Belvedere и мениджърът й Кшищоф Трилински искаха за тях. Така тази пролет след бурни и шумни общи събрания и съдебни решения кредиторите на френско-полската групата взеха контрол над нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK