Бивш шеф на "Глобул" поема "Мобилтел"

Telekom Austria сменя досегашния изпълнителен директор на най-големия мобилен оператор Андреас Майерхофер с Танасис Кацирубас

Танасис Кацирубас беше търговски директор на "Глобул" от 2002 г., като оглавяваше компанията през периода 2005 г. - май 2010 г.
Танасис Кацирубас беше търговски директор на "Глобул" от 2002 г., като оглавяваше компанията през периода 2005 г. - май 2010 г.    ©  Красимир Юскеселиев
Танасис Кацирубас беше търговски директор на "Глобул" от 2002 г., като оглавяваше компанията през периода 2005 г. - май 2010 г.
Танасис Кацирубас беше търговски директор на "Глобул" от 2002 г., като оглавяваше компанията през периода 2005 г. - май 2010 г.    ©  Красимир Юскеселиев

"България е най-трудният пазар, на който присъства Telekom Austria", нееднократно е заявявал собственикът на "Мобилтел". Изказването е подкрепено и от финансовия отчет на австрийския телеком за второто тримесечие, в което компанията обяснява как българското звено е изправено пред засилена конкуренция и регулация, понижаваща се потребителска база, приходи и печалба.

В стремеж да промени ситуацията компанията майка освободи главния изпълнителен директор на "Мобилтел" Андреас Майерхофер. На негово място идва Танасис Кацирубас бивш главен изпълнителен директор на сръбското звено на Telekom Austria – Vip Mobile. Името е добре познато на по-паметливите български потребители, защото Кацирубас беше търговски директор на "Глобул" от 2002 г., като оглавяваше компанията през периода 2005 г. - май 2010 г. и реално той изгради втория по големина мобилен оператор до това, което е в момента. По времето на управлението на Кацирубас компанията, тогава контролирана от гръцката OTE, отчиташе най-голям растеж на приходите и печалбата си.

Освен топ мениджъра от "Мобилтел" си тръгва и маркетинг директорът Мартин Липауц и по този начин оставя българския оператор с трима членове на борда на директорите. Неговите функции ще се поемат от Кацирубас. Основната цел на новия изпълнителен директор е ясна – той ще трябва да укрепи "Мобилтел" и да го задържи като мобилен оператор номер 1 в България.  

Очаквана смяна

Официално Telekom Austria не обявяват коя е конкретната причина за освобождаването на Майерхофер.

"В момента България е най-трудният пазар в рамките на групата на Telekom Austria. С назначаването на Танасис Кацирубас ние си осигуряваме отличен експерт, който познава българския пазар, и един от най-добрите топ мениджъри в цялата група, който може да се заеме с тежката задача", заявява изпълнителният директор на австрийския телеком Ханес Аметсрайтер в прессъобщение по повод рокадата. Той също така изразява "благодарности" на Андреас Майерхофер, който ръководи "Мобилтел" от 2007 г. насам, и за неговия "принос в успехите на групата".  

Кацирубас ще поеме българския оператор от 1 октомври, тоест едва след по-малко от две седмици след официалното прессъобщение, докато Майерхофер и Липауц най-вероятно ще си търсят нова работа извън Telekom Austria, след като Аметсрайтер намеква, "че им (на Майерхофер и Липауц) пожелава успех в техните бъдещи кариери". В прессъобщението е посочено, че Липауц напуска поста по собствено желание.

Мотивирано от Виена

През последната година "Мобилтел" отчита спад на приходите и свиване на печалбата си, както и намаляване на абонатите си. От 2008 г. до миналата година пазарният дял на най-големия мобилен оператор се свива от 51.4% на 43.2% като брой абонати, а като приходи влиянието й спада от 54.5% на 44.6%, показват данните на годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията за 2012 г.

Същевременно приходите на компанията през второто тримесечие на настоящата година се свиват с 20.4% до 101.3 млн. евро, като през същия период предходната година те са били 127.2 млн. евро. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за интервала април-юни пък намалява до 43 млн. евро. Основните причини са засилените регулации, наложени от КРС през последните две години, което доведе до рязко понижение на тарифите за терминиране във вътрешни мрежи (цени на едро) и на намаляване на таксите за роуминг. Всичко това плюс пониженото потребление и засилената конкуренция удари по приходите водещите мобилни оператори в страната.

Преди да се стигне до смяната на върха на българския телеком, от централата във Виена реагираха, като назначиха през ноември миналата година четвърти член на борда на директорите, който да отговаря за маркетинга. Това беше Мартин Липауц. Той трябваше да контролира една от основните дейности, която доскоро беше отговорност на изпълнителния директор. С освобождаването на Майерхофер се обезсмисля и ролята на Липауц и така "Мобилтел" се връща към управленската си структура отпреди ноември 2012 г.