Азербайджански газов гигант започва десант на Балканите

Компанията SOCAR купува гръцката DESFA и чрез нея ще навлиза в Албания, Черна гора и Сърбия

Азербайджанската енергийна компания SOCAR ще купи 66% в гръцката газопреносна компания DESFA, чрез която планира да навлезе в други балкански държави, съобщи вестник Kathimerini. Според изданието основен приоритет ще са Албания и Черна гора, които нямат изградени мрежи, както и Сърбия, която пък изпитва сериозен недостиг.

Проект след проект

Чрез придобиването на мажоритарен дял в DESFA ще се улесни и проектът за Трансадриатическия газопровод (TAP), който трябва да доставя азерски газ за Европейския съюз. SOCAR държи 20% в консорциума между Гърция, Италия и Албания. Други акционери са компаниите BP, Statoil, Fluxys, Тotal, E.ON и Axpo. Когато достигне пълния си капацитет, TAP ще пренася около 20 млрд. куб.м газ от полето "Шах Дениз" към Европа. Тръбата ще преминава през Гърция и Албания, по дъното на Адриатическо море до Италия.

Цената на сделката за DESFA е около 400 млн. евро, а приключването й трябва да стане факт до средата на 2014 г. Азербайджанците ще придобият 31% в гръцката газопреносна компания на националния приватизационен фонд и още 35% на компанията Hellenic Petroleum. SOCAR ще подпише и договор за доставка на 1 млрд. куб.м газ на Гърция на по-ниски цени от 2019 г. "Участието ни в приватизацията на DESFA е търговски проект и отваря страхотни възможности пред нас - най-вече терминалът за втечнен газ на гръцката компания, който ще доставя на цялата страна и на други балкански държави", заяви преди време президентът на SOCAR Ровнаг Абдулайев. DESFA е част от държавната газова компания DEPA, чиято приватизация се провали през юни поради липса на оферти. Дотогава се смяташе, че руският гигант "Газпром" е фаворит за купувач на DEPA. Говорителят на руския газов монополист заяви, че компанията не е получила достатъчно гаранции, че "финансовото положение на DEPA няма да се влоши към момента на приключване на сделката".

Гигант с амбиции

Международното разширяване на дейността на SOCAR е напълно оправдано, като се има предвид големината на компанията. Тя има три производствени подразделения, две петролни и една газова рафинерия, флотилия от танкери, платформа и 22 корпоративни поделения. Гигантът има газостанции в Азербайджан, Швейцария, Грузия и Украйна и търговски офиси в много държави. Годишните приходи на SOCAR надхвърлят 10.5 млрд. долара, а активите й са над 20 млрд. долара.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще