Турски инвеститор купува "Бургаски корабостроителници"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Турски инвеститор купува "Бургаски корабостроителници"

 

Турски инвеститор купува "Бургаски корабостроителници"

Дружеството 13 години беше под контрола на Васил Божков, като напоследък почти не работеше

Гергана Михайлова
14523 прочитания

 

© STR


Години след като "Бургаски корабостроителници" почти спря работа и огромният му терен бе предлаган активно на купувачи, такъв явно е намерен. Контролираното от Васил Божков дружество ще стане турска собственост, а хазартният бос ще се раздели с поредна своя компания.

Пръв за сделката с турския инвеститор съобщи бургаският сайт flagman.bg, като се позова на информация от участник в преговорния процес между страните. Официално потвърждение на новината няма, но за подготвяна смяна на собствеността подсказва дневният ред на извънредното общо събрание в дружеството, свикано за 30 октомври, както и назначението на прокурист, който да ръководи дейността до смяната на ръководството. Неназованият купувач ще плати 120 млн. евро за 700 дка земя и сгради в индустриалната зона на южния бряг на Бургас, става ясно от информацията в сайта.

Според последна информация в търговския регистър от 2011 г. собственик е бившото работническо-мениджърското дружество "Бургаска корабостроителница", което е свързана с хазартния бос Васил Божков. Компанията приватизира 80% от корабостроителницата през 2000 г. срещу 700 хил. долара. Към средата на миналата година основни собственици са кипърското "Занзи холдинг" (с 57%) и самият Божков като физическо лице (с 35.7%). Въпреки законовото задължение липсва финансов отчет за миналата година с актуална информация. Според ДАКСИ в дружеството са осигурени около 150 души.

Ръководство от Турция

Решението за свикване на извънредно общо събрание в корабостроителницата е взето на заседание на съвета на директорите, проведено на 18 септември. Двадесет дни по-рано в дружеството като прокурист влиза 38-годишната Антоанета Съчмалиева, която има правомощие да ръководи дейността, да се разпорежда с активите на компанията, да наема и да уволнява служители. На предстоящото събрание на акционерите ще бъде извършена смяна в ръководството на корабостроителницата, като досегашните членове на борда на директорите Кристалина Григорова, Румяна Маринова и Илиян Хлебаров ще бъдат заменени от турските граждани Салих Токдаш, Айхан Йълдъръм и Кенан Гюнеш, които нямат друг регистриран бизнес в България.

Последните по-големи промени в собствеността на компанията бяха извършени преди 13 години. Основаното преди 65 години държавно дружеството "Бургаски корабостроителници" бе приватизирано срещу 700 хил. долара и ангажимент за новия му собственик да инвестира 7.745 млн. долара в подобрения. През 2003 година държавата продаде и от останалите 19% от дружеството срещу компенсаторни инструменти през борсата. Почти веднага след приватизацията на корабостроителницата в ръководството й влезе приближеният до Васил Божков мениджър Орлин Хаджиянков. Той бе и председател на съвета на директорите в "Занзи холдингс БГ" ЕАД, собственост на кипърската офшорка "Занзи холдинг", която е най-големият собственик в корабостроителницата.

Продажбите на активи вече са в ход

Представител на продавача не бе открит за коментар по подготвяната продажба на бургаското дружество. Видна от движението по делата му в имотния регистър е сериозната активност по продажба на земи и сгради през тази година. От април до август корабостроителницата е изгубила няколко имота заради дългове. Най-голямата продажба, осъществена чрез съдия-изпълнител, е на обособен парцел от 123 дка промишлен терен ведно с всички направени по него подобрения, включително кейова стена. Купувач е бургаското дружество, занимаващо се с посредничество при сделки с недвижими имоти, "Ел Си енерджи".

Така от притежаваните от корабостроителницата грубо около 700 дка земи и сгради остават още 560 дка, които също са обособени като парцел. По думите на специалист от бранша, който познава терена, той може да бъде използван основно за товаро-разтоварна и кораборемонтна дейност. Тоест бъдещият нов собственик е ограничен в това, което може да направи с придобивката. Иначе според устройствения план на Бургас зоната е със смесен статут и позволява изграждането на логистични сгради, шоурумовe и търговски обекти. Тя обаче е в индустриалната част на града, близко е до ромска махала, така че появата на мол или жилищен комплекс е малко вероятна.

По данни от отчета за 2011 година "Бургаски корабостроителници" притежават активи за 29.3 млн. лв., като от тях активи за 15.8 млн. лв. са ипотекирани по кредити към Първа инвестиционна банка. От имотния регистър става ясно, че обезпеченията не са премахнати, което означава, че или купувачът ще поеме кредита и тежестите, или ще го погаси и ще вдигне ипотеките.

През последните години дружеството трупа загуби заради липсата на поръчки, а работници се оплакват от забавяне на заплати.

 

Продажби и несъстоятелност в групата

По подобен на "Бургаски корабостроителници" начин се разви съдбата и на други бивши държавни компании, които са или бяха под контрола на Васил Божков. През април той се раздели с "ПСТ холдинг" (основната му пътностроителна фирма), като той бе придобит от дружество, свързано с Първа инвестиционна банка. Предстои да стане ясно какво ще се случи с друго предприятие под негов контрол -  "Инфра холдинг", бившето "Железопътна инфраструктура холдингово дружество", което консолидира дейността на 9 дружества, повечето от които са в несъстоятелност. В процедура по фалит са и фирми като "Мостстрой" и "Национален хиподрум". Така българският бизнес на Божков остава концентриран в хазарта - "Еврофутбол", "Евробет" и казина, като има и няколко други дружества - хотел "Рила" и "Трансимпекс".

 

Години след като "Бургаски корабостроителници" почти спря работа и огромният му терен бе предлаган активно на купувачи, такъв явно е намерен. Контролираното от Васил Божков дружество ще стане турска собственост, а хазартният бос ще се раздели с поредна своя компания.

Пръв за сделката с турския инвеститор съобщи бургаският сайт flagman.bg, като се позова на информация от участник в преговорния процес между страните. Официално потвърждение на новината няма, но за подготвяна смяна на собствеността подсказва дневният ред на извънредното общо събрание в дружеството, свикано за 30 октомври, както и назначението на прокурист, който да ръководи дейността до смяната на ръководството. Неназованият купувач ще плати 120 млн. евро за 700 дка земя и сгради в индустриалната зона на южния бряг на Бургас, става ясно от информацията в сайта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  xmm avatar :-|
  xmm

  мдааа,не мога да намеря думи...
  Държавата - лош стопанин,частника - още по-лош,но чужденеца - мечта.

 • 2
  phill11 avatar :-|
  phill11

  Мдааа, продадено 2000 от бащицата, на РМД свързано с Божков за 700 хил. , днес се препродава за 120 мил. 700 дка, земя и сгради за 700 хил.???????
  Но сме срещу олигархията, и сме десни реформатори.

 • 3
  nqkoi123 avatar :-|
  nqkoi123

  Да видим, коооолко е губещо?! Всичко в тази държава е губещо, докато се продаде на чужденци.

 • 4
  lxm28317481 avatar :-|
  Някой просто

  Сещам се, кой е инвеститорът, но нека изчакаме развоя на събитията.

  Ако съм прав - предприятието ще се използва по-скоро по предназначение, отколкото за жилищни квартали, офис центрове и пр.

 • 5
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  приватизира 80% от корабостроителницата през 2000 г. срещу 700 хил. долара
  Неназованият купувач ще плати 120 млн. евро за 700 дка земя и сгради в индустриалната зона на южния бряг на Бургас,

 • 6
  cinnabar avatar :-|
  cinnabar
 • 7
  thepower avatar :-|
  The Power

  [quote#0:"Гергана Михайлова"]Контролираното от Васил Божков дружество ще стане турска собственост, а хазартният бос ще се раздели с поредна своя компания.[/quote]
  Поредна своя компания? А какво да кажем за Иво Прокопиев, на чиито флагман - Капитал, на заглавната страница, има линк за доброволно дарение с текст "Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на Капитал, можете да го направите тук." И това след милионите, получени от продажбата на Каолин. И това след милионите, получени за "качественото" отразяване на протестите. И това след милионите, получени за консултациите при продажбата на остатъчния държавен дял в EVN (включително разследването за злоупотреба със служебно положение и използване на инсайдерска информация). Няма как, живота в Сингапур е скъп. Но след продажбата на Каолин, гъстите облаци над главата на внука на бай Прокопи се разсеяха, нали?

  Съдия-изпълнител влиза в компания на Прокопиев

  Докато Иво Прокопиев се обяснява по телевизиите, че обвиненията на Комисията за финансов надзор срещу извършваните от фирмите му сделки са некоректни, от регистъра на Камарата на частните съдии-изпълнители може да се види колко "коректно" е поведението на контролираните от него дружества спрямо техните кредитори.
  До 3 октомври съдия-изпълнител Стилияна Стефанова приема оферти за покупката на бетонов възел около "Гара Искър", собственост на "Софстрой" АД. Той е обявен за продан по искане на кредитора на компанията Обединена българска банка. От съобщението за търга става ясно, че причината е нередовно обслужван дълг от 2.1 млн. евро, а цената, от която започва наддаването, е 2.23 млн. лева.
  Според Търговския регистър собственици на "Софстрой" АД са "Алфа финанс холдинг" АД на Иво Прокопиев и регистрираното в Малта дружество "Балто - Славик Венчърс Лимитед". Двете фирми стават собственици на компанията през 2007-а.
  Ето какво пише тогава по повод сделката вестник "Капитал": "Леко варосана шапка от вестник, празна бирена бутилка, панел. Софийско жителство, общежитие, ватенка. Това са асоциациите, които "Софстрой" навява на всеки софиянец (може би с изключение на тийнейджърите). Компанията, построила НДК и "Интерпред", десетки години беше символ на соцреализма".
  Лежерно пренебрежение към миналото, подквасено от самодоволно чувство за превъзходство, идващо от бързо натрупаното богатство, лъха от тези редове.
  Въпросната публикация отпреди шест години пише още: "Собственици на контролния пакет акции от "Софстрой" вече са "Алфа финанс холдинг" и Balto-Slavic Ventures Limited. Цената засега не се съобщава. "Алфа финанс холдинг" е индустриална и финансова група с основни направления на дейност финансови услуги, недвижими имоти и индустриални минерали.
  Тя управлява активи на стойност над 500 млн. евро, а в структурата й работят близо 3000 души. Най-голям акционер в холдинга е Иво Прокопиев, един от издателите на "Капитал". Другият нов акционер в "Софстрой" - Balto-Slavic Ventures Limited, е собственост и се управлява от основните притежатели на базираната в САЩ инвестиционна компания Gramercy."

  Тъй като взискател по делата е ОББ, очаквам да започнат статиите от "качествената журналистика" против банката.

 • 8
  kikoni avatar :-|
  kikoni

  Според НСИ и други източници ежедневно емигрират 50 до 100 души (т.е. 20 000 до 40 000 годишно).
  Според МВР в страната от Турция влизат 60 - 70 души ежедневно.
  Извършва се подмяна на населението, собствеността на индустрията и земеделската земя.
  България пада под турско робство 1396 г (или 1398 г.). Но перлата на Римската империя - Константинопол е завладян от турците 1453 г.
  Съобщавам само факти.

 • 9
  peshkobg avatar :-|
  peshkobg

  До коментар [#7] от "The Power":

  Капитал трябва много да внимават, когато публикуват новини от този сорт, защото коментарите срещу РМД-тата и Костовизма като цяло започват все по често да извират.
  Ще трябва да се намесят минусите от редакцията, тъй като друг подход просто няма.
  Power, относно тези 700 хил. лева - едва ли изобщо са превеждани. Тогава се даваха 10% от сумата и другите с 10-годишно отлагане във времето (демек никога).
  Така функционираше приватизацията на Костов. Вместо да е осъден обаче - големият политик се разрева в ефир и изчезна в стил "След мен, потоп".
  Божков и Прокопиев, едни от многото... а вече легендарни ветерани.
  Погледнете новите, които идват да ги заместят - РЕФОРМАТОРИТЕ.
  Ох, мислят си те, дано да дойде и нашия ред все някога, че нищо не остана за продаване!

 • 10
  ilia1959 avatar :-|
  Ilia Iliev

  До коментар [#8] от "kikoni":
  ТЕ С ВОЙНА НЕ МОЖАХА ДА НИ ВЗЕМАТ ЗЕМИТЕ. АМА СА ХИТРИ!!
  ПРОСТО НИ ПОЗНАВАТ ДОБРЕ !!
  ИЗЧАКАХА ТЪРПЕЛИВО!
  И НИЕ СИ СВАЛИХМЕ САМИ ГАЩИТЕ!!!

  ТО ИСЛЯМА НЕ Е ЛОШО ЗА МЪЖЕТЕ, НАЛИ?
  СЕГА ЩЕ ВИДЯТ НАШИТЕ ЖЕНИ КАКВИ МЪЖЕ СМЕ!!!!
  ХА ХА ХА
  КАКВА ТРЕНИРОВКА САМО! ПО 5 ПЪТИ НА ДЕН НАВЕЖДАНИЯ-ЯК КРЪСТ!
  Я СА ПОСМЕЛИ И ДА ПОМИСЛЯТ ЗА МАГАЗИН ЖЕНИТЕ НИ ,АААА!
  ХА АХ АХ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Книгите се завръщат

Книгите се завръщат

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK