Финансирането на стартиращи компании е развитие в правилната посока
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Финансирането на стартиращи компании е развитие в правилната посока

Финансирането на стартиращи компании е развитие в правилната посока

Диана Стефанова, управляващ директор във VMware - България

Юлиян Арнаудов
8553 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Визитка:Диана Стефанова е управляващ директор на развойните центрове на VMware в България и региона (Европа, Близкия изток и Африка). Тя има повече от 16 години организационен и управленки опит в сферата на стратегическото и бизнес развитие. Присъединява се към VMware, след като американската компания придобива българско-швейцарското дружество Sciant през 2007 г., където заема длъжността главен финансов директор. Стефанова управлява най-голямото звено за развойна дейност на VMware в региона с над 350 служители.

Какво представлява технологията за виртуализация?

Виртуализацията е изключително иновативна технология, която навлезе вече много дълбоко във всички индустрии в глобален мащаб и се използва от почти всички бизнеси, особено от големите корпорации. Тя помага на компаниите да оптимизират хардуерните си ресурси - на един сървър например да могат чрез тази технология да се инсталират много виртуални сървъри, което да оптимизира хардуерния ресурс и съответно да доведе до понижаване на разходите за дълготрайни материални активи. От друга страна, нашите технологии вече поемат пътя на оптимизация, автоматизация, управление на ресурсите и там има много възможности за намаляване и на оперативните разходи. Така например по-малкото физически машини ще намалят сметките за електроенергия.

В кой сектор тя намира най-голямо приложение?

 

Телеком индустрията е секторът, в който ние имаме най-сериозни позиции, и почти всички компании в бранша по света използват виртуализацията, защото имат огромни центрове за данни. Голям процент от тях залагат на решенията на VMWare. От една страна, те включват системи за виртуализация на сървъри, но покрай развитието на компанията и услугите VMware вече предлага виртуализация на целия център за данни и т.нар. софтуерно дефиниран център за данни (SDDC). Това решение предоставя възможността да се виртуализира цялата инфраструктура на центъра за данни и така да се преобразува като услуга до крайния клиент. SDDC е сравнително ново решение, което VMWare предоставя на клиентите от една година. То залага на същия принцип за виртуализация, както при сървърите. Окрупняват ресурсите от една страна и от друга предоставят тяхното използване като едно цяло.

Какво е търсенето на подобни продукти от телекомите в България?

Виртуализацията е технология, която вече е необходимост, а не лукс. Защото тя, от една страна, позволява оптимизация на разходите, от друга, предоставя управление на ресурсите и от трета – гъвкавост. Преминаването към виртуализация може по-лесно да доведе до предоставянето на облачни решения. Нашите телекоми, като компании с големи центрове за данни и сървъри използват подобни продукти. Това е вярно за всички телекоми в световен мащаб.

Освен телекомите кои компании прибягват до подобен род решения?

Реално нашите решения са подходящи за всички нива по размер бизнес. Като започнем през малките компании, минем през средните предприятия и стигнем до големите корпорации. Разбира се, най-мащабните дружества имат по-големи възможности и центрове за данни и съответно по-големи потребности за виртуализация. Малките компании до голяма степен също започват да използват тези технологии, за да оптимизират своите разходи и ресурсите, които имат.

Ще помогне ли виртуализацията за обработката на големите масиви от данни (Big Data) от малките фирми?

Реално, като оптимизираме средата, в която се инсталират приложенията, както и сигурно и леснодостъпно съхранение на данните, се създават възможности и алгоритми за анализиране на т.нар. Big Data. Така, че това е реално пътят за постигането на целта.

Как се развива пазарът за виртуализация като обеми по света и в България?

Тъй като нашето звено тук се занимава основно с развойна дейност, а не с продажби, трудно мога да отговоря на този въпрос.

VMWare - България, отчита много силен ръст на приходите, но същевременно през последните две години е на загуба – на какво се дължи това и ще се обърне ли тенденцията?

VMWare - България, е развоен център – нашият фокус пада върху разработването на продуктите на компанията-майка, които се предлагат на клиенти по света, не само в България. Нашите продажби минават през дистрибутори на пазара. Така, че е нормално да се очакват подобни финансови резултати. Приходите в България минават през нашите дистрибутори и отиват към регионалния офис по продажби.

Върху кои продукти работи развойния център в България и как си сътрудничите с останалите R&D звена по света?

VMWare се фокусира върху три основни направления. На първо място е новият SDDC – това е нов интегриран подход за виртуализация. При него се преминава от оптимизиране на сървърите, преминава се през базите за съхранение до мрежовото оборудване. Ако всичко това е вътрешно, в рамките на дадена компания се формира "частен облак". Второто направления са т.нар. хибридни услуги, които създават "хибридни облаци". При тях клиентите на дадена компания се свързват с техните "частни облаци". Хибридните услуги позволяват лесното преминаване от затворен или частен облак към отварянето му за потребителите на дадена компания. Така VMWare навлиза в сферата на услугите. На трето място се фокусираме върху мобилните приложения и устройства. При тях създаваме виртуално работно пространство, което дава възможност на служителите на нашите клиенти, да имат достъп до служебната информация, данни и приложения дистанционно, от всяка една точка в света с достъп до глобалната мрежа. Това се прави по сигурен и криптиран начин. В България основният източник на бизнес за момента е SDDC и развойният център тук има голям принос в тази област.

Какви са впечатленията ви за софтуерния пазар в България от гледна точка на развойни компании и на предлагани продукти?

 

На пазара има много развойни компании, това е много динамична индустрия, която бързо се разраства. Там се забелязват два типа дружества – едните се фокусират върху услугите, някои от тях дори и в аутсорсинг бизнеса. Другите се фокусират върху продуктите. Много често една компания започва с фокус върху услугите и преминава постепенно към продуктова такава. Моята надежда е, че все повече фирми от софтуерния бранш ще преминават към продуктовата сфера, защото в дългосрочен план това са реално компаниите, които могат да донесат голяма добавена стойност както за бизнеса, така и за цялата държава. На този етап мога да кажа, че виждаме много нови и иновативни продукти. Виждаме и нови възможности за финансиране на тези идеи през различните акселератори и така да се формират все повече от т.нар. стартъпи. Развитието е в правилната посока според мен.

Голяма част от софтуерната индустрия работи за външни пазари, каква е ситуацията с потреблението на подобни продукти в България?

България е малък пазар, така че всяка една компания, за да може да развива бизнеса си, трябва да може да излезе извън рамките на страната и да може да покори световните пазари. Това е нещо, на което българските компании все още се учат, но има значителен напредък. Софтуерни продукти се използват най-вече в управлението на компаниите, или т.нар. ERP системи. А държавният сектор е основният купувач на софтуерни продукти и услуги.

Има ли дефицит на софтуерни кадри в страната и какво е решението за преодоляването му в средносрочен план?

Това е често задаван въпрос. Ние сме доста динамична индустрия, която се разраства бързо. Това изисква все по-голям брой кадри. Има доста статистики на софтуерни браншови организации, които показват, че ако няма ограничение на кадри, ние може да удвоим дори да утроим размера на индустрията в рамките на три до пет години. Което показва, че ако намерим решение за кадрите, ще имаме възможности значително да подпомогнем IT сектора и държавата като цяло.

От гледна точка на специалистите във VMWare в исторически план се разрастваме с около 20% на година, като фокусът на компанията е да наемаме много висококвалифицирани служители, които са съпоставими с тези в останалите развойни центрове по света. През последните години наемаме млади специалисти, които да развиваме. Имаме програма, в която приемаме млади кадри за шест месеца с ментор, който ги обучава. Най-хубавото е, че те работят по иновативни проекти и са част от компанията, като повечето от тях успяваме да наемем на работа. От повече кадри има нужда не само в България, но и в световен мащаб. С правилното сътрудничество между университети, бизнес, а защо не и държава това може да се преодолее. VMWare дава възможност на българи, които учат извън страната, да се завърнат и да им предложим условия, които могат да получат в други държави. Вече има такива примери и това е тенденция, която искаме да запазим.

"Надявам се все повече фирми от софтуерния бранш ще преминават към продуктовата сфера, защото в дългосрочен план това са реално компаниите, които могат да донесат голяма добавена стойност."

По време на визитата на нашия изпълнителен директор Пат Гелсингер в България направихме среща с президента Росен Плевнелиев и неговите съветници. Тогава заявихме ангажиментите и желанието си да участваме с ноу-хау, знания и каквото можем за изграждането на "София тех парк", защото това ще е полезен за страната и цялата индустрия проект. На този етап параметрите за сътрудничество още се изясняват, но когато това се направи, ние имаме готовност да се включим.

Визитка:Диана Стефанова е управляващ директор на развойните центрове на VMware в България и региона (Европа, Близкия изток и Африка). Тя има повече от 16 години организационен и управленки опит в сферата на стратегическото и бизнес развитие. Присъединява се към VMware, след като американската компания придобива българско-швейцарското дружество Sciant през 2007 г., където заема длъжността главен финансов директор. Стефанова управлява най-голямото звено за развойна дейност на VMware в региона с над 350 служители.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  dio avatar :-|
  dio

  Заглавието е подвеждащо. Очаквах статията да е на същата тема, а не къде VMWare виждат развиетие за виртуализацията и бизнеса си.

 • 2
  galarad avatar :-|
  galarad

  Зле оформена и елементарна поръчкова статия. Дневник, доста ми паднахте в очите

 • 3
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  тази госпожа май е заучила един набор от клишета, клишета, клишета и ги пробутва, пред всеки, който е съгласен да я слуша...

  "Тя има повече от 16 години организационен и управленски опит в сферата на стратегическото и бизнес развитие. Присъединява се към VMware, след като американската компания придобива българско-швейцарското дружество Sciant през 2007 г., където заема длъжността главен финансов директор."

  преди 2007 е била финансов директор, или счетоводител, но има 16 години опит в сферата на стратегическото и бизнес развитие?!? не ми се връзват тези приказки... изобщо!

 • 4
  webgravity avatar :-?
  webgravity

  Нещо не виждам връзка на заглавието със съдържанието на тази статия, но нищо

 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  VMWare - България все ми изглеждат на ръба на съществуването.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.