Siemens свива разходите и съкращава 15 хил. служители

Германската компания се опитва чрез преструктуриране да спести 6 млрд. евро до края на 2014 г.

Германският инженерен и технологичен гигант Siemens обяви, че ще съкрати 15 хил. работни места до края на следващата година в стремеж да оптимизира дейността си. Целта е компанията да успее да спести 6 млрд. евро през този период, съобщиха световните медии. Около 5 хил. от предвидените съкращения са в звената в Германия. Siemens разполага с около 370 хил. служители по целия свят и около 119 хил. от тях са базирани в най-голямата европейска икономика. Технологичният конгломерат разполага с широко портфолио от дейност, което обхваща производство на енергийна и железопътна техника, както и различно инженерно оборудване.

Компанията ще се стреми да постигне оптимизацията на персонала, като предложи програма за доброволно напускане и изплащане на обезщетения. "Предстоящото и планирано коригиране на персонала е в съответствие с плана Siemens 2014 и то включва 15 хил. позиции в целия свят, от които 5 хил. са в Германия", се посочва в официално изявление на компанията.

В търсене на печеливша формула

През юли Siemens назначи Джо Кезер за изпълнителен директор, който замени Петер Льошер само дни след като германското дружество предупреди, че очаква втори спад на приходите. Малко след като обяви намеренията за оптимизацията на персонала, Siemens публикува финансовия си отчет за третото фискално тримесечие, в което отчита 43% скок на нетната печалба до 1.1 млрд. евро. Това обаче се дължи на отделянето на компанията за осветителни тела Osram. Въпреки това при предходния период, април - юни, Siemens отчете нетна печалба 1 млрд. евро, или спад от 13%. Причината е в намаляване на продажбите с 2% през периода до 19.2 млрд. евро заради свиване на приходите от вятърни централи в САЩ. Siemens се опитва да се превърне в по-печеливша компания подобно на американските си конкуренти като ABB и General Electric.

Още при стъпването си в длъжност Кезер подчерта, че германският конгломерат "не се намира в криза, нито се нуждае от голямо преструктуриране". "Въпреки това през последно време се занимавахме само с нашата компания и загубихме инерцията, която бяхме създали по отношение на приходите, поради засилване на конкуренцията", обяви Кезер в началото на юли, като призова, че ще изправи Siemens на крака.

Първо с профсъюзите, след това с медиите

Няма подробна разбивка къде и колко души ще бъде редуциран персоналът по света. Компанията обяви, че в Германия ще бъдат съкратени 2000 работни места в индустриалното звено, 1400 в енергийното, 1400 в това за инфраструктура и градска среда и 200 в корпоративния отдел. От компанията обявиха, че плановете за оптимизация на персонала не са нови, просто са ревизирали конкретния брой, и че намеренията й са съгласувани със служителите и профсъюзите, преди да бъдат обявени публично.

Говорителят на германската компания обяви, че е постигнато споразумение с профсъюзите за половината съкращения, а съвсем скоро се очаква такова и за другата половина. Затова оптимизацията на персонала ще премине на два етапа, като първият е до края на 2013 г. и ще обхване вече договорените със синдикатите съкращения, вторият е до края на следващата година. "Придържаме се към правилото: първо говорим със служителите, след това обявяваме публично", обявиха от Siemens.

"Капитал Daily" попита "Сименс България" дали преструктурирането ще засегне българските звена на компанията, но от там препратиха за отговор към централата. У нас германската компания развива бизнес в енергетиката, индустрията, здравеопазването и инфраструктурата.

Индустриалният конгломерат е от ключово значение за икономиката на Германия, което наложи дори канцлерът Ангела Меркел да коментира чрез своя говорител състоянието на компанията. Тя смята Siemens за "флагмана" на германската икономика и се надява дружеството да се успее "да се завърне в спокойни води".

Toshiba оптимизира тв звеното си

Японският IT гигант Toshiba планира да намали наполовина служителите си в звеното за телевизори до 3 хил. души. Това означава, че компанията ще затвори два от трите си завода извън Страната на изгряващото слънце. Toshiba допълни, че ще се фокусира върху развиващите се пазари като Азия и Африка и ще преустанови продажбите в "непечеливши региони". Подобно на останалите японски производители на телевизори, компанията беше засегната от слаби продажби, спад на цените и засилена конкуренция от южнокорейски компании като Samsung и LG. Звеното за телевизори на Toshiba отчете загуба от 166 млн. долара през фискалната 2012 г., която приключи на 31 март.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България