LAUNCHub и Eleven очакват новите стартиращи проекти

Млади компании в България могат да кандидатстват за финансиране между 25 и 200 хил. евро

Двата акселератора за стартиращи компании LAUNCHub и Eleven отварят вратата за следващата порция млади компании. До края на този месец и началото на ноември стартиращите компании в България и региона ще могат да се състезават за финансиране от между 25 и 200 хил. евро в двата фонда. Крайният срок за петия прозорец на Eleven е до края на октомври. LAUNCHub пък приемат кандидатури до 3 ноември, като това ще е четвъртото набиране на стартиращи компании за фонда. Финансирането е под формата на дялова инвестиция.

Как се кандидатства

Екипите, които искат да се борят за инвестиция, могат да направят това онлайн на сайтовете на двата фонда. Основните въпроси, на които трябва да отговорят, са свързани с хората, които стоят зад проекта, самата идея, а също и бизнес модела.

Предимство при разглеждане на кандидатурите ще имат компании в дигиталния сектор, които вече са развили своята концепция, имат изграден екип и са близо до прототип, съобщават от LAUNCHub. Кулминацията на процеса на подбор в LAUNCHub ще бъде четиридневното събитие "Дълъг уикенд" в края на ноември в София. Класираните екипи ще могат да се възползват от съветите на ментори и накрая ще представят проектите си. На дългия уикенд ще бъдат поканени между 12 и 20 компании от всички кандидатствали, разказва Румен Илиев, партньор във фонда. "Нямаме конкретна бройка компании, които ще изберем. Целта ни е да са между 5 и 10", казва още той.

От Eleven също ще изберат екипите си до края на ноември, разказва Дилян Димитров, един от основателите на фонда. Те планират да подберат около 10-12 екипа от всички кандидатствали, но това отново не значи, че не може да са повече или по-малко. Те ще заемат местата си в общото работно пространство под "Покрива" на Eleven, което се намира в Телефонната палата. Стандартно при предишните четири прозореца общият брой кандидатури е около 250 - 300, допълва Димитров.

Кои са LAUNCHub и Eleven

Преди около година по евроинициативата JEREMIE бяха създадени два фонда за инвестиции в стартиращи компания - Eleven и LAUNCHub. Първият е с капитал от 12 млн. евро и може да инвестира между 25 и 200 хил. евро в един проект. За една година Eleven е вложил около 3 млн. евро в 45 компании. Вторият фонд е с капитал от 9 млн. евро и може да инвестира между 30 и 200 хил. евро. От старта си досега е инвестирал 2 млн. евро в 25 компании, основно от Югоизточна Европа.

В средата на септември от LAUNCHub финансираха седем компании, пет от които са нови инвестиции в проекти в ранен етап на развитие. Две от тях пък са последващи и осигуряват допълнителни средства за компании, които вече са получили първоначално финансиране от LAUNCHub. По същото време другият акселератор - Eleven, също добави десет млади компании към портфолиото си.

Накъде после

След двата акселератора за стартиращи компании вече има варианти за финансиране и на по-зрели компании. Два от тях са NEVEQ II, който ще инвестира в млади иновативни компании с малко история и вече оперира, както и мецанин фондът, който е предназначен за зрели компании. Той е намерил допълнителното финансиране, но чака изглаждането на административни пречки. Целият размер на NEVEQ II трябва да е 30 млн. евро, 70% от които са по JEREMIE, а останалите 30% - привлечени от мениджърите. Той първоначално ще заработи с 21 млн. евро и след това ще направи втори рунд на набиране на капитал. Мецанин фондът пък ще е с общ размер 60 млн. евро, от които 50% еврофинансиране.

Още от Капитал