Добре дошли във века на дигиталните технологии

Малките и средните фирми ще могат да получават евросредства за разработване на корпоративните си сайтове

Финансиране до 10 хил. евро ще могат да получават европейските малки и средни предприятия (МСП), за да използват дигитални технологии в бизнеса си. Европейската комисия дава старт на схема, по която фирмите в европейските региони да могат да получат ваучери за разработка на корпоративните си сайтове или да развият електронна търговия. Това стана ясно от прессъобщение на комисията.

Ваучерите ще могат да се използват както за закупуване на услуги, така и за да се учат предприятията да ползват дигитални технологии. В момента схемата се използва пилотно в два испански региона - Мурсия и Екстремадура. У нас е вероятно ваучерите да се раздават от догодина, ако схемата стане част от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" (2014 - 2020 г.). По думите на комисаря по регионалната политика Йоханес Хан, цитиран в съобщението, цифровите технологии и подкрепата на МСП са приоритетни за структурните фондове през следващия програмен период.

Стани дигитален

Създаването и развиването на уебсайт е само една от услугите, за която ще могат да се използват ваучерите. Освен това с тях е възможно да се научат служители на предприятието да продават онлайн. В момента в България има над 300 хил. нефинансови предприятия. От всички фирми в страната, които имат достъп до интернет през миналата година, малко под 50% имат начална страница или пълен уебсайт, показват данните на НСИ. Това означава малко над 12 хил. предприятия. Колкото по-малка е компанията, толкова по-ниска е и вероятността да има разработен уебсайт, показват още данните на националната статистика. От фирмите с достъп до интернет, които имат между 10 и 49 служители например, само 45% имат интернет страница (или 9 хил. от всички такива фирми).

Един поглед върху предприятията, които са получавали поръчки онлайн, показва, че те са още по-малък дял. Едва 18% от всички фирми с достъп до интернет (под 2 хил.) са развили някаква форма на електронна търговия. От най-малките фирми, с под 50 души персонал, само 7 на сто попадат в тази категория. Ваучерите за иновации, както е обявена схемата, ще могат да се ползват и за развиване на по-сложни технологии - например управление на информацията за клиенти или на веригата за доставки.

Сайт според изискванията

Ваучерите ще позволяват услуги да се закупуват от одобрени фирми, университети и научни центрове, а стойността им може да зависи от нуждите и приоритетите на региона и на фирмите. Изработването на един сайт в България например наистина може и да е доста по-евтино от максималната сума от 10 хил. евро. Уебстраница по шаблон може да струва и под 500 лв., но в зависимост от степента на персонализация цените стават доста по-високи. Според представител на фирма, която изработва сайтове, за създаване на онлайн магазин например сумата от 10 хил. евро не е твърде голяма. Административните процедури по схемата трябва да са много облекчени и решението за отпускане на средства да се взима до 10 работни дни.

Крайна цел - ръст на приходите и заетостта

"Малките фирми, които ползват дигитални услуги, растат два пъти по-бързо, изнасят два пъти повече и създават два пъти повече работни места", казва европейският комисар по цифровите технологии Нели Крус, цитирана в прессъобщението. Приходите на компаниите с онлайн присъствие в страните от Г-20 растат 22% повече от тези, които не използват активно интернет в бизнеса си, става ясно от съобщението. Според друга статистика пък 93% от германските малки и средни предприятия, които ползват дигитални технологии, са увеличили щата си през последните 3 години. В сравнение с тях едва половината от компаниите, които се развиват само офлайн, са отворили работни места.

Още от Капитал