Германски инвеститор изгражда нова кравеферма до Генерал Тошево

От началото на следващата година трябва да започнат първите продажби на мляко

Инвестицията в кравеферма е нещо положително, тъй като прозиводството на качествено мляко в България силно намаля. Производителите са принудени да внасят от Унгария и Румъния
Инвестицията в кравеферма е нещо положително, тъй като прозиводството на качествено мляко в България силно намаля. Производителите са принудени да внасят от Унгария и Румъния    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Инвестицията в кравеферма е нещо положително, тъй като прозиводството на качествено мляко в България силно намаля. Производителите са принудени да внасят от Унгария и Румъния
Инвестицията в кравеферма е нещо положително, тъй като прозиводството на качествено мляко в България силно намаля. Производителите са принудени да внасят от Унгария и Румъния    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
16

млн. лв. е планираната инвестиция в кравефермата. Заради непостоянната цена на животните стойността може да се увеличи с още 2 млн. лв.

Нова ферма за отглеждане на млекодайни крави ще заработи до няколко месеца в добричкото с. Красен. Това съобщиха от общ. Генерал Тошево, на чиято територия в момента се изгражда комплексът. Инвеститорът е компанията с германски капитал "Пол аграр кампани", а вложението в кравефермата ще бъде на обща стойност 16-18 млн. лв. Точното вложение зависи от цената на животните.

Инвестицията

Очаква се в края на тази година да приключи първият етап по изграждането й и от началото на следващата да започнат продажбите на мляко. Фермата ще се изгражда на три етапа, обясниха от компанията инвеститор, като крайната стойност на проекта ще зависи от цената на животните. В стойността на проекта влизат и строителните работи, и покупката на кравите.

Цялата инвестиция е "на зелено", върху бивше селскостопанско летище, чиито терен е бил купен преди пет години от общ. Генерал Тошево, обясни кметът на Красен Тошко Тачев. От "Пол аграр кампани" уточниха, че са избрали добричкото село, защото смятат, че този район е един от най-подходящите в Европа за развитие на животновъдството. Според компанията вече има заявен интерес за изкупуване на млякото от преработватели от България и Румъния.

По данни от Търговския регистър до юли едноличен собственик на "Пол аграр" е бил пряко германецът Маркус Пол. След това капиталът на дружеството е увеличен от 435 хил. лв. на 3.07 млн. лв., а Пол вече е акционер чрез фирмата си "Пол аграр груп" - Варна. Предприятието е заложено заради кредити към Банка ДСК. Първият залог е заради заем от 3 млн. лв., а вторият е за 1.5 млн. лв., с които очевидно се финансира част от инвестицията.

На няколко етапа

Теренът за кравефермата е с обща площ 175 дка, върху които ще се изградят пет обора, всеки от които ще е около 8 дка. На първия етап ще има място за отглеждането на 500 крави, като средният дневен добив на мляко трябва да е около 15 хил. литра. Тогава ще бъдат назначени и 30 души персонал. След завършването на всички етапи капацитетът на фермата ще е за 2000 крави и 500 телета. Те ще бъдат от породата черно-шарени холщайн, която е специално селектирана за добив на мляко. От "Пол аграр" не планират да отглеждат животни за месо, но в по-далечна перспектива са замислени още инвестиции. Освен на първия обор в момента тече строежът на водохранилище, лагуна, сепаратор, утаител и сондаж, който ще обезпечи водоснабдяването на целия комплекс. Цялата ферма трябва да бъде готова до края на 2015 г. Отпадъчните продукти от фермата ще се отвеждат до сепаратор, където ще се сепарира на течна и твърда фракция, която ще се ползва за торене на обработваемите площи.

Изборът на място

По информация на кмета на с. Красен Тошко Тачев инвеститорите са закупили терена преди пет години от община Генерал Тошево. Имотът е бивше летище на селскостопанската авиация. Преди да пристъпят към реализиране на инвестицията, от компанията са оглеждали терени и в други части на страната, но са харесали парцела в Красен. Селото е на няколко километра от румънската граница.

От години млекопреработвателните компании се оплакват от липса на суровина, което ги кара да внасят мляко и често да използват такова на прах. Причините са и в силно намалялото животновъдство, и в ограниченото производство на мляко, което да отговаря на изискванията на наредбите. Фермите в България се делят на три категории и млякото на тези от най-високата, първа, има най-малко ограничения при последващото му използване за различни млечни продукти. С най-много ограничения за използване е това на фермите от трета категория, което съдържа по-голямо количество микроорганизми. Ниската изкупна цена и големите инвестиции, които трябва да се правят, отказват много животновъди от поддържането на животни за мляко. Същият проблем има и при месопреработването, където отново голяма част от суровините са вносни.

Свинекомплекс и фуражен завод в строеж

Над 25 млн. лв. инвестира "Агро СИП" ООД в свинекомплекс и фуражен цех в добруджанските села Дъбовик и Къпиново, съобщиха от общинската администрация в Генерал Тошево. Върху площ от 55 дка ще се изгради свинеферма с капацитет 35 хиляди животни. Предвижда се три от халетата да са в Дъбовик и там да се отглеждат прасета за добив на месо. Другите три бази за свине майки ще са в Къпиново. Фуражният цех е с потенциал да обслужва не само свинефермата, но и животновъди от региона. В проекта е планирано изграждането на шест силоза с обща вместимост 18 хил. тона. Комплексът ще осигури 40 работни места. Той е една от най-големите инвестиции в общ. Генерал Тошево. 
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • 1
  voteme avatar :-|
  voteme

  Единствена добра новина в днешната преса. Останалото само схеми.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Забележете показателите на тази крафеверма, за да разберете защо САЩ има 1% фермери от населението и те са достатъчни за изхранването не само на САЩ, но и износ за още 2 милиарда души световно население.

  2000 крави, по 30 литра дневен млеконадой. Това са 60 000 литра дневно, или дневната консумация на млечни продукти на около 60 000 души. А това не е малка ферма, но не е и от най-големите. Въпреки това, само със 100-тина такива ферми, т.е по 2 до 4 броя ферми на област в 28-те области на страната, пазарът за мляко е заситен окончателно. А работната ръка, която ще бъде назначена, е 30 души за тази ферма, т.е. 3000 за целия млекодобивен сектор и с това местният пазар е обезпечен. Ето извадката от статията:

  "500 крави, като средният дневен добив на мляко трябва да е около 15 хил. литра. Тогава ще бъдат назначени и 30 души персонал. След завършването на всички етапи капацитетът на фермата ще е за 2000 крави и 500 телета. "

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. В същото време на паралелния фронт кипи безсмислен труд и се леят реки от субсидии за "опазването на малките и средните ферми с 2 до 10 животни". Каквито и субсидии да се леят, техническият прогрес не може а бъде спрян....Шшштттт, пардон, да не дойде сега Корнелия Нинова и Янаки Столиво, да "избацат" един закон против техническия прогрес, неговата мама...

 • 4
  Avatar :-|
  Акуратен педант

  И да внесат германски крави монтафонки, до 60 000 литра мляко на година!

 • 5
  yotata avatar :-|
  йотата

  До коментар [#2] от "cinik":

  Само дето това е поредната помпа, която ще изпомпва местно генерирани печалби навън - извън територията на общината.

  ... Като се замисля - и местно население, което не се родило с мечтата да работи за немския предприемач в кравеферма, в крайна сметка ще бъде принудено да емигрира да работи в СЕМЕЙНА ферма на запад.

  Чували ли сте нещо за различните видове икономически мултипликатори: паричен, на работните места, фискален - и как определен тип тяхно обикновено синхронно завъртване - наляво или надясно изпраща населението на една община в мъртва спирала надолу, надолу, надолу?

  Ако бяхте, едва ли щяхте толкова да се възторгвате че в общината е пристигнал някой, който господин Сидеров би нарекъл "поредния колонизатор".

  Виж, ако предприемача купува МЕСТНИ стоки и услуги, и така поддържа заетост и в други бизнеси - не само ще си оттегля този коментар, но и с удоволствие ще го изям.

  Само дето рядко случая е баш такъв - ако не вярвате питайте хората в Банско откъде се снабдяват пришълците "бизнисмени хотелиери" и накъде изтичат местно генерираните печалби.

  Начи за бизнесмените пичалбата, за банскалии - задръстванията, замърсяванията, авариите по тръбопроводите, и всички други благини на хаотичната концентрация на матриал. Местен и вносен.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "йотата":

  Дали на кореняците от Банско инвеститорите са в тежест, разпитай тези, които си продадоха нивите. Има даже един парадокс, че преди комунизма нивите на най-бедните фамилии били най-далеч от града, нагоре по баира. След построяването на ски-зоната, точно същата местност стана прочута с цени от 200€/кв.м. Сравни го сега с друг планински район, където подобни каменаци все още струват по 150 лева декара.

  И другото за дупките също не е вярно. За този сграден фонд се плащат космически местни данъци и такси, а се ползват 3 месеца в годината, ако изобщо. Община Банско е сред най-богатите в България.

 • 7
  ugi avatar :-|
  ugi

  До коментар [#2] от "cinik":

  Не ти е съвсем правилна сметката - ще има 30 души персонал при 500 крави, в крайният етап - 2000 крави и 500 телета персонасът със сигурност ще е повече, най-вероятно около 100 души общо.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#7] от "ugi":

  Може, но каквото гледам по Дискавъри, това са системи с електронно подаване на дажбата, автоматично къпане, почистване и т.н. Като има 1 човек зад пулта, все едно колко бройки отчита от монитора. Но дори да съм сгрешил 3 пъти, тук разликата не е в пъти, а в порядъци. При нас 17% от населението е заето със селско стопанство. На другото място 1% от населението само на САЩ връзва калорийния баланс на половината планета.

 • 9
  ugi avatar :-|
  ugi

  До коментар [#5] от "йотата":

  Ами така като гледам фермата ще се обслужва от местни хора и ще се ползват местни фуражи за животните - не вярвам да си докара кравари и фураж от Германия. За печалбата си ще плаща данъци в България (евентуално). Отделно ще донесе ноу-хау за района как се прави и управлява модерна кравеферма и оттам пък някой местен може после да стартира и собствен бизнес по качествен модел. И в крайна сметка по-добре такива ферми и само частични печалби за нас, отколкото никакви.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#9] от "ugi":

  Нашата икономическа школа е безобразно изостанала и е в конфликт с принципите на общия разум. Когато нещо е правено от 1000 човека с по 2 крави и сега някой ще го прави същото с 30 човека, новината за икономиката е много добра, защото остават 970 души работна ръка, които каквото и да чоплят, половината само да си намерят работа (а те краткосрочно ще се равнят по обичайното ниво безработни 13%) все ще се повиши БВП спрямо старото положение. Но това един социалист не може да го разбере. Даже спорихме с един. Казвам му - фирма назначава 10 човека, лоша новина ли е това или добра за теб? И отговорът беше - за безработните това е лоша новина, защото свободните места стават с 10 по-малко. В този смисъл, назначаването на работници било антисоциална проява. И 5 човека го разубеждават, но не могат да го поместят с топ от това му мнение! А с такива "капацитети" е пълно в парламента и по министерствата, да не кажа че 2/3 са такива.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход