WITTE Automotive започна строителството на новия си завод в Русе

Това е първи етап от разширяване на производствената дейност на германската компания, като инвестицията ще надхвърли 10 млн. евро

Томаш Йиндра, управител на "ВИТТЕ Аутомотив България" (архив)
Томаш Йиндра, управител на "ВИТТЕ Аутомотив България" (архив)    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Томаш Йиндра, управител на "ВИТТЕ Аутомотив България" (архив)
Томаш Йиндра, управител на "ВИТТЕ Аутомотив България" (архив)    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Сградата на новия завод ще бъде приключена през пролетта на 2014 г., в нея ще има място за 600 работници и служители.

Германската компания WITTE Automotive, която произвежда заключваща техника – ключалки, панти, ключови гарнитури, брави за автомобили, започна изграждането на новия си завод в Русе. Инвестицията за първия етап на проекта ще надвиши 10 млн. евро до края на 2015 г., се казва в съобщение на дружеството. Сосиете женерал Експресбанк отпуска кредит от 9 млн. евро на компанията, а Регионалният фонд за градско развитие 3 млн. евро в рамките на инициативата JESSICA, съобщиха от банката.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Може ли веднага да попитам, как да го разбираме:

  "Сосиете женерал Експресбанк отпуска кредит от 9 млн. евро на компанията, а Регионалният фонд за градско развитие 3 млн. евро в рамките на инициативата JESSICA, съобщиха от банката."

  >>> Нали този фонд за градско развитие щеше да кредитира комерсиални общински обекти - паркинги, спортни зали, пазари, конгресни центрове и пр. Какво успяха да си изсмучат и този път от пръстите, че парите да отидат за частна фабрика на чужд инвеститор? Явно и този фонд е обречен да допише дългата хроника на ДФРР от берово-виденово време и днешния му приемник ББР. Един и същи модел. Аудиторията се обработва, че банковият пазар е несъвършен, трябва да се държи сметка за социалния елемент, износа, малкия бизнес, високите технологии и пр. сладки приказки....поради което е нужедн държавен фонд или банка, за да "запълни празнината". И накрая РРРЪЪЪЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦ - всичко по частни джобове!!!!!!!!!!!

 • 2
  zarezan avatar :-|
  zarezan  До коментар [#1] от "cinik":

  По-добре за тези, които създават работни места и реално производство, отколкото за маминия Делянчо и свитата уруди по министерствата.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "zarezan":

  С подобен аргумент мога да отворя всякакви други фондове, да ги раздам на който ми падне и накрая да мотивирам действието си на първо време като теб: "по-добре на тази фирма, отколкото на Делянчо", а на следващ етап "По-добре на Делянчо, отколото на Черепа" (или на Трактора, Доктора, Свинаря и т.н.). Това "по-добре" е нулев аргумент в случая.

 • 4
  plf avatar :-|
  plf

  До коментар [#1] от "cinik":

  10 милиона евро за гернаски инвеститор от такъв клас е просто смешна сума. И интересно, че сите инвеститори на последък все през кредити са им инвестициите...

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "plf":

  Не съм съгласен, има доста други инвеститори от сектора, чиито инвентар се свежда до стойки и тезгяси за сглобяване с ръчен труд, и въпреки това правят десетки милиони оборот. Нищо обичайно не виждам, както и това, вземат кредит за нещо, което ще изплатят за 5-10 години, а ще го използват още 30

 • 6
  plf avatar :-|
  plf

  До коментар [#5] от "cinik":

  Е да с пейзани от по-висок клас и така може

 • 7
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Новината ми звучи добре, ако в коментарите преди мен това да не е отбелязано. Дано има повече работа за хората от региона, а това пожелавам и на останалите региони...

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#7:"geordgeo"]Новината ми звучи добре,[/quote]

  Този инвеститор отдавна си е тук. Въпросът е, защо държавен фонд, афиширан да развива общинска инфраструктура, помпа пари в частно дружество. Най-вероятно нашите са магаретата, отишли са и са казали "Дай да измислим нещо, да отчетем усвояване. Ей сега ще викна пиар-ите да измислят, как строежът на фабриката представлява общинско подпомагане...."

 • 9
  postingcanter avatar :-|
  Posting Canter

  До коментар [#7] от "geordgeo":

  Негативизмът е малко неразбираем: все пак е криза, все пак чуждестранните инвестиции са паднали на много ниски нива (навсякъде по света), все пак битката да си инвестиционна дестинация е сурова, все пак е в производство (а не в търговски площи).

  Да им е хаирлия на русенци. ;-)

 • 10
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  До коментар [#8] от "cinik":

  Е аз не съм толкова "навътре" в нещата, за които става въпрос в статията и може би затова се радвам прибързано, но все пак ми се струва, че да има (някаква) работа е по-добре, отколкото да няма никаква.

  А колкото до далаверите на този, онзи или онези ми е ясно, че без това няма да минем, въпросът е защо няма реални резултати от разследванията, които трябва да ги разкриват... А то май и това ми е ясно де...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход