Държавата взе 9.6 млн. лв. неустойка от купувача на ИПК "Родина"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавата взе 9.6 млн. лв. неустойка от купувача на ИПК "Родина"

Така според купувача изглежда съборена на 52% сграда

Държавата взе 9.6 млн. лв. неустойка от купувача на ИПК "Родина"

Агенцията за приватизация ще проверява твърдението на фирмата на Ирена Кръстева, че е съборила сградата на 52%

11072 прочитания

Така според купувача изглежда съборена на 52% сграда

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Сумата може да нарасне, след като бъде направена техническа експертиза на свършената работа.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е усвоила 9.6 млн. лв. от 20-милионата банкова гаранция на купувача на ИПК "Родина" - "Издателско-полиграфически комплекс Родина" на Ирена Кръстева. Неустойката е взета, защото дружеството не изпълни задължението си да събори или да завърши недостроената сграда на бул. "Цариградско шосе" в определения за това едногодишен срок.

Санкцията съответства на онази част от работите, за които купувачът твърди, че не е приключил. С колко точно обаче дружеството не е изпълнило поетите ангажименти ще бъде установено от техническа експертиза, казаха от АПСК.

Кой е собственикът

ИПК "Родина" беше продаден миналото лято за 20 млн. лв. на единствения кандидат - "Издателско-полиграфически комплекс Родина", което официално се управлява от Ирена Кръстева. Сделката беше платена със заем от Корпоративна търговска банка (КТБ).

В интервю за Deutsche Welle наскоро обаче мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев посочи, че е "инвестирал в закупуването на терена и сградата на бившия ИПК "Родина". Така той на практика призна за деловите си връзки с майката на Делян Пеевски, въпреки че отрече да е финансирал нейната "Нова българска медийна група".

Колко е изпълнено

Като част от приватизационния договор купувачът се ангажира в срок от една година да довърши строителството на сградите или да ги събори и да разчисти терена. Срещу това обещание фирмата предостави банкова гаранция за 20 млн. лв., издадена от КТБ.  Съгласно приватизационния договор при неизпълнение на ангажиментите АП има право да усвои гаранцията изцяло или частично в зависимост от свършената работа.

Тънкият момент в случая е какъв обем дейности реално са извършени. В приватизационния договор се предвижда в едномесечен срок след изтичане на едногодишния период купувачът да представи доклад за свършеното, на базата на който АПСК да освободи или усвои гаранцията. От ведомството посочиха, че такъв доклад е бил предаден и според него фирмата е съборила 52% от сградата. Така санкция е наложена за неизпълнените 48%. Предстои обаче експерти да установят реално извършените дейности и ако се окаже, че те са по-малко, агенцията ще има право да усвои още от гаранцията, обявиха от ведомството.

Разрушаването на част от сградите започна едва преди няколко месеца на базата на експертиза, изготвена в началото на 2013 г. от екип към Университета по архитектура, строителство и геодезия. Според препоръките малко над половината от конструкциите на ИПК "Родина" трябва да бъдат съборени, тъй като не подлежат на възстановяване или то би било неоправдано скъпо. В това влизат ниските тела в комплекса, топлата връзка между двата високи корпуса и някои  елементи по основните сгради. Справка на "Капитал" в кадастралния регистър обаче наскоро показа, че дори и предписаните дейности не са били завършени в срок. Затова най-вероятно наложената вече от АПСК санкция няма да е последната. В противен случай държавата няма да е защитила интереса на данъкоплатците в името на една частна фирма.

Сумата може да нарасне, след като бъде направена техническа експертиза на свършената работа.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е усвоила 9.6 млн. лв. от 20-милионата банкова гаранция на купувача на ИПК "Родина" - "Издателско-полиграфически комплекс Родина" на Ирена Кръстева. Неустойката е взета, защото дружеството не изпълни задължението си да събори или да завърши недостроената сграда на бул. "Цариградско шосе" в определения за това едногодишен срок.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111

  И какво сега - 9.6 милиона от парите на Цветан Василев по гаранцията за преуспялата едра бизнесменка и медийна магнатка и бивша държавна служителка Ирена Кръстева отиват обратно в държавата, така ли? И даже и още можело да им вземат! Ей, какви хора са тия от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол - АПСК, бе!
  Ами той затова ли толкова отдавна си работеше и с праителството на Станишев, и с това на Боко да кътка парите на държавните дружества, та да се отзоват пак там ли бе?
  Няма условия за преуспяли бизнесмени в тази държава, ей!
  Ама и Капитал нямат ли си друга работа, та да правят обществено достояние подобни бизнес начинания на едрите и успешни бизнесмени от кръговете и обръчите на най-големия в света хидромелиоратор?
  Еми прави са и Цветан Васлиев, и Пеевски да атакуват Капитал и Прокопиев...

  Сега Бареков трябва да се разрови и да види кой кой е в тази Агенция АПСК и да извади няколко компромата, да ги занесе на крака на Цацаров, а цацата да си прати групата за бързо реагиране и да ги обезкости тия.
  А медиите да поддържат огъня със серия от разкрития и статии за тези - не може все някой някъде там да не е стъпил на криво - и те къщи са купували, и те някак си са ги плащали,...все нещо ще изскочи. А ако не изскочи - ще го измислят.
  Важното е бизнесът на преуспялата ни фамилия и Цецо Банкеро на хидромелиоратора да върви!

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Истината е, че засега нещата вървят според закона. Това, което са си признали, ще си плащат, пък и още може да платят. От тук нататък, обаче, най-вероятно комисийката ще е от "наши хора" и като нищо мове да изкара събарянето готово на над 48%. Освен това, не ми е ясно, каква е логиката в това изречение "В това влизат ниските тела в комплекса, топлата връзка между двата високи корпуса и някои елементи по основните сгради." Не мога да разбера дали Ирена Кръстева трябва да събаря само предписаните неща, защото по договор тя трябва или да бутне сградата, или да я построи до 1 г. Тя не само, че няма да бутне предписаното от ВИАС-истите, а трябва да бутне всичко, защото е технически невъзможно да ги бутне тези работи и после сградата да остане здрава и цяла, да се извозят боклуците на време, да се започнат строителни дейности и да се завърши отгоре на всичко (за 1г.) Тоест абсолютно безпочвени са споровете колко от предписаните неща за събаряне са изчезнали от обекта, защото договорът е сключен на принципа "всичко или нищо"! На снимката е очевадно, че физически сградата е чувствително над 52% - непокътната.

 • 3
  nikolov_k avatar :-|
  Краси

  Аз имам въпрос, в коя банка с е намират тези пари?

 • 4
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  За начало добре, ако установят и действителността и приберат и останалите - ОЩЕ ПО ДОБРЕ!

 • 5
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Интересно къде е "заровено кучето"?
  Защото е ясно като бял ден, че г-жа Кръстева няма да сключи сделка, с единствената идея, да и приберат неустойката.
  И още нещо - любопитно ф-ри на каква стойност ще представят за разрушаване на 52% от ИПК?
  Да не се окаже поредния цирк за "боядиснаи врабчета" в духа Опел Омега за 3000лв. притежава сина на дама, която получава кредит за 20млн. за да плати неустойка от 9,6млн.

 • 6
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  До коментар [#3] от "Краси":

  гаранцията е издадена от КТБ.
  ако въпросът ти е къде са сметките на АПСК, мен също много горещо ме вълнува този въпрос :)

  т.е. АПСК взема пари от една сметка в КТБ и трябва да ги прехвърли или в друга сметка в КТБ или в друга банка. аз предпочитам да е в друга банка и бързо комисия да прецени дали медийната група на Василевич е изпълнила всички условия в приватизационния договор. ако там е записано или да бутне, или да построи нова сграда, то всякаква частична дейност трябва да се документира и съответно да се изиска остатъка от 52% от тази банкова гаранция.

  след което да започнат да текат глоби :)

 • 8
  mildoktora avatar :-|
  mildoktora

  До коментар [#7] от "olivia_23":

  то за други банки не се говори тука

 • 9
  lily_dobromirova avatar :-|
  lily_dobromirova

  До коментар [#7] от "olivia_23":

  Няма никаква официална гаранция къде си държи парите Ирена Кръстева. Може и под душека да си държи, няма как да знаем, а и не ни е интересно честно казано. Но ето поредното доказателство, че Корпоративна банка не е срастнала с властта, както често тук се наслагва такава информация, а дори напротив - в случая обезщетява една сделка, като дава на държавата над 9 млн лева. Това е нормална банкова операция, след като преди това е поела ангажимента за подобни финансови гаранции и ето, че сега ги изпълянва. Няма място за никакви спекулации тук.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#9] от "lily_dobromirova":


  Значи когато става дума за едни (Плевенлиев), врява до бога и оставка, докато и ако не си покаже всички документи за покупка на къща за 1.4 милиона - и при това оригинални!
  Обаче ако става дума за наш'те, няма нужда да се знае от къде имат стотици милиони и милиарди, с които са зинали да купят цяла България:)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.