Южнокорейска компания за гуми оглежда България

Nexen Tire ще избира между страната ни, Чехия и Полша за локация на нов завод

Южнокорейският производител на автомобилни гуми Nexen Tire планира нов завод в Централна и Източна Европа, съобщи чешкият всекидневник Hospodarske Noviny. Според изданието сред разглежданите държави за инвестицията от около 750 млн. евро са България, Чехия и Полша.

Без потвърждение

Все още няма потвърждение от самата азиатска група за бъдещата инвестиция. През миналата седмица при посещение в Южна Корея българският зам.-министър на икономиката и енергетиката Красин Димитров също разговаря с представители на "корейска компания, лидер в производството на автомобилни гуми", но в прессъобщението на министерството не беше назована изрично Nexen. Въпреки това се говореше за "компания, която продава 10 млн. гуми годишно в ЕС и разполага с клонове в чужбина и задгранични бази в около 120 страни: дистрибуторски центрове в САЩ, Германия; производствен център в Китай; клонове в Дубай, Лондон, Сидни". Nexen отговаря точно на тези характеристики. Другите известни местни производители са по-големите Hankook и Kumho.

Ако стане факт, предприятието ще е първото на Nexen извън Южна Корея. Производителят има две производствени мощности в родината си. Според Hospodarske Noviny в новия завод в Централна и Източна Европа ще работят между 1200 и 2000 души. Вестникът съобщи, че Nexen разглежда три локации в Чехия, като засега фаворит е Моснов в югоизточната част на страната. Чешката република е популярна дестинация за компании от аизатската държава, особено в автомобилната индустрия. От 2005 г. насам в страната има реализирани 19 преки чуждестранни инвестиции от Южна Корея на обща стойност 1.8 млрд. евро. Най-голямата сред тях е заводът на Hyundai за 1.12 млрд. евро, който произвежда моделите i30, ix20 и ix35 и дава работа на 3500 души.

Ако компанията избере България, инвестицията ще е поредната в сектора за автомобилни компоненти в страната ни. През последните години той е от малкото индустриални производства, които продължават да привличат чуждестранни компании от Германия, Франция, Турция и др. Все още повечето инвестиции не са във високотехнологични производства с висока добавена стойност, а в заводи за кабели и други компоненти за вграждане. Но тези предприятия откриват работни места в райони с безработица над средната за страната.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Би било добре и този подотрасъл да се възстанови у нас.

 • 2
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Логичният им избор би бил Чехия, след като имат и завод за автомобили там, но ако им предложим по-добри бизнес условия с по-евтината си работна ръка и по-ниски данъци, може и да ни огрее... А дано!

 • 3
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  Не ни тряват тука, да бегат некъде другаде. Не ни трева производство в България, най-ни требват помощи, субсидии и заеми.

  Аааай ма ха!

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "buiko":

  "Социални помощи за всички - всички на социални помощи!" това беше предизборният девиз на левицата и народът адски си го хареса. Ако не гласува директно за него, то поне не пропусна да отиде за гъби, знаейки че циганските махали ще са на своя пост и ще го отметнат достойно, все едно че самият той е гласувал.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. Това със завод за гуми е втората партенка от списъка на изтърканите, след тази че еди кой си шейх или руски олигарх щял да прави европейски Лас Вегас точно в твоето село... И в Сърбия, и в Македония, Румъния, Гърция все заводи за гуми щял да вдига някой. Сякаш са се хванали на бас: "Хайде да видите, че и аз ще ги извозя с тази басня за гумите също толкова успешно, колкото и другите са го направили. С нищо не съм по-лош от тях..."

 • 6
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  До коментар [#5] от "cinik":

  Това ясно че си чешат езиците. Ако беше толкова атрактивно да инвестират в България, от отдавна щяха да са го направили. Но с тази (липса на) държавна политика, едва ли.

  Плюс това в Европа има свръхпроизводство на гуми за леки автомобили и без това, за чий чеп ще им е на Нексен или на Кумхо да си врат носа тука. Колко фирми се махнаха само защото не успяха да разберат че в Булгаристан требва да цакаш. И ако не цакаш на правилните хора, тая дето си я намисли, нема да стане.

 • 7
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  ПО-добре да дойдат Бриджстоун и да купят завода за гуми във Видин... за да може поне малко да се почне да се възстановява Северозападният район...

 • 8
  nogica avatar :-|
  nogica

  Спокойно нищо няма да стане,рушвета ще откаже всеки от инвестиция.
  Правят се производства който могат да се изнесат за кратко време без големи загуби.рушвета и държавно-олигархичния модел на изнудване не се превъзмогва лесно и трябва да се изнесеш по възможно най безболезнено и с малки загуби,ако се опитат да те изнудват

 • 9
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  "Тате каза, че ще ми купи колело... ама друг път".
  Същата работа и тук. Толкова, колкото построиха завод за производство на (китайски) автобуси около Перник, толкова ще построят и такъв за гуми.

 • 10
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  До коментар [#7] от "dr_t":

  Те бриджстоун са част от доста по-голяма група, така че инвестиционните решения не се определят от тях самите. За съжаление който и да дойде да "инвестира" го интересува каква ще му е възвръщаемостта. А не да възстановява даден регион или не. Възстановяването на регионите, предприемчивостта и прочие е работа на самите хора (и да, държавата), а не на инвеститорите.

  Инвеститора иска да вкара пари Х и да вземе от инвестицията Х * 2.
  Проста работа. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал