Дългове в гардероба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дългове в гардероба

Съдия Румяна Ченалова

Дългове в гардероба

Съдия Ченалова прилага двойни стандарти по делото за несъстоятелността на фирмата, която внасяше Mango

Радостина Маркова
21839 прочитания

Съдия Румяна Ченалова

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Кои са "Атриум България"

"Атриум България" е регистрирано в края на 2001 г. с капитал от 5000 лв. и управител Росен Михайлов. Собственик на дружеството е регистрираното в Англия "Селамор ентърпрайсиз лимитид". "Селамор" е и първият кредитор на "Атриум", като впоследствие задължението в размер на 4.67 млн. лв. е прехвърлено с цесия на панамското "Дитрих брос дивелопментс". През 2007 г. британската компания продава дяловете си на "Моментум България" и то става едноличен собственик на компанията, дистрибутор на Mango. "Моментум" е с акции на приносител, като при последното общо събрание през 2011 г. те са били притежание на Росен Михайлов. В съвета на директорите на компанията влизат още Кузман Кузмов и Павел Петров.

В следващите редове ще стане въпрос за бизнеса на модния гигант Mango. Но не с история за дрехи, намаления и магазини – тя приключи преди месеци с края на договора между испанската компания и нейния партньор "Атриум България". Сега българското дружество е герой в продължението, но при различен сюжет. А именно класическа схема на фалит със задна дата, целяща да бъдат изиграни реалните кредитори.

Делото по несъстоятелността тече от началото на годината, а преди седмица съдия Румяна Ченалова прие списъка с признатите вземания на кредиторите. За момента развитието около него е в ущърб на доскорошните партньори на "Атриум България" - банки и молове. И във видима полза на свързани с дружеството компании, както и на регистрирана в Панама офшорна фирма.

Със задна дата

Историята с несъстоятелността на "Атриум България" започва с иск от Александър Йорданов, който се явява свързано с компанията лице. Поводът е висящ дълг от 38 000 лв. от 2009 г.

След започването на делото одиторът на дружеството Димитър Коджаниколов внася искане за корекции на финансовите отчети за пет години назад заради фундаментална грешка, която била допускана през поредица от години от "Атриум България". След тях част от постъпленията на "Атриум" са преобразувани в авансови плащания, така задълженията на дружеството нарастват и то излиза на трайна загуба за периода.

На базата на новите резултати съдът приема, че "Атриум България" не е било в състояние да обслужва задълженията си и е в трайна неплатежоспособност още от края на 2008 г. По този начин се задейства схемата на т.нар. фалит със задна дата, позната и като удобен начин за отърваване от задължения към банки и други обезпечени кредитори. Ударът е именно върху тях, тъй като по закон обезпеченията по заеми, отпуснати след началната дата на неплатежоспособност, се обезсилват. В такъв случай при осребряване на имуществото на длъжника уж обезпечените кредитори се удовлетворяват наравно с всички други, т.е. получават много по-малка част от вземането си.

Планът обаче се спъва от поправки в Търговския закон, които са публикувани ден преди заседанието и решението за откриване на производство по несъстоятелност. Те силно ограничават ползването на механизма на обезсилване на ипотеките със задна дата.

Плетеница от вземания

Според списъка на признатите вземания най-големият обезпечен кредитор на "Атриум България" за периода на неплатежоспособността е "Юробанк България" (позната като Пощенска банка). Задълженията към нея са общо 10 млн. лв. - инвестиционни кредити и овърдрафти, обезпечени с договори за особен залог и ипотеки върху имоти на свързани фирми. По кредитите има и съдлъжници. Към "Креди Агрикол България" "Атриум" има задължения от 700 хил. лв. От тях обаче само 400 хил. лв. са обезпечени.

И двете банки са кредитирали дружеството в периода 2010-2011 г. и реално са най-ощетени от несъстоятелността със задна дата.

Отделно от това съдията по делото Румяна Ченалова е определила най-голямото вземане на "Юробанк България" – инвестиционен кредит за 3.96 млн. лв., за безвъзмездна сделка, въпреки че е обезпечен с два договора за особен залог върху имущество и вземания на "Атриум България". Мотивът на съда е, че дружеството е солидарен длъжник по чужд кредит (на свързаното с него "Ай Ер сървисиз") и от това за него произтичали само задължения. Така обаче съдия Ченалова нарежда най-голямото вземане на банката накрая в списъка ще бъде удовлетворено след пълно плащане на всички останали кредитори.

По странен начин съдията постъпва и със задълженията на "Атриум" към търговски центрове, където дружеството е било наемател. В списъка с вземанията фигурират пет мола – в София, Пловдив, Варна и Бургас, на които "Атриум" дължи между 27 и 52 хиляди лева. Договорите с тях са обезпечени с банкови гаранции, но търговските центрове не могат да ги усвоят, тъй като съдът е наложил обезпечителна мярка върху вземанията им от "Атриум". Решението е странно, защото обикновено такава се налага върху вземания на длъжника, а не на кредиторите, каквито в случая се явяват търговските центрове.

Големите печеливши

Докато решенията на съда порязват част от кредиторите на "Атриум", друга част са облагодетелствани. Сред примерите е свързаната с дружеството компания "Ай Ер Сървисиз", на която е признато вземане от 9.6 млн. лв. въпреки възраженията на пет от останалите кредитори. Дружеството е дъщерно на "Моментум България", както и "Атриум". То е внесло иск за сумата, подкрепен със запис на заповед от юли 2012 г., тъй като негови имоти са ипотекирани по кредит от Юробанк България, по който "Атриум" е съдлъжник. До момента обаче имотите не са продадени, т.е. реални щети за "Ай Ер Сървисиз" няма. Освен това няма експертиза, която да доказва, че стойността им съответства на исканата сума. Въпреки това синдикът по делото Иван Иванов е приел вземането, а съдия Ченалова го е одобрила в пълния му размер.

Това далеч не е първото спорно решение на съдия Ченалова, която беше трансферирана в търговското отделение на съда няколко години след като стана наказателен в СГС с външен конкурс. Срещу нея се води наказателно производство в Македония.

Най-видими в сегашния случай са ползите за панамското дружество "Дитрих брос дивелопментс", което във финалния вариант на списъка на признатите вземания се очертава като най-стар и най-голям кредитор на "Атриум". Компанията е купила вземане от "Селамор" (предишен собственик на групата фирми) за 4.67 млн. лв. и втори път претендира, че през 2009 г. е финансирала около 8 млн. лв. за покупка на бизнеса му с Mango (признати от съда са 16.9 млн. лв. с неустойките). Последното задължение е оспорено в съда от четирима други кредитори с мотива, че първо няма доказателства за направените плащания и второ, неустойки не се дължат когато се връща даденото (т.е. двукратно обезщетение). Възраженията са отхвърлени.

Отделно от това през август тази година в полза на "Дитрих брос дивелопментс" са учредени особени залози върху цялото предприятие на "Моментум България" и на трите дъщерни дружества "Ай Ер Сървисиз", "Еф Ел Ди България" и "Сий фром". Така те стават солидарно отговорни по задълженията на "Атриум" към панамската компания (общо 21.57 млн. лв. признати от съда вземания), както и на такова в размер от 1.74 млн. лв. от страна на "Моментум България" към нея.

Вписването в Търговския регистър първо е спряно от Юробанк България с мотива, че така се затруднява неопреодолимо удовлетворяването на нейни вземания от въпросните дружества. Впоследствие обаче е направено.

Според юристи целта на действието е панамското дружество да се удовлетвори от обезпеченията преди банката кредитор въпреки наличието на ипотеки с по-ранна дата в нейна полза.

Привилегиите, от които се ползва "Дитрих брос дивелопментс" като кредитор, повдигат и съмнения за свързаност между него и групата на "Моментум България". До приключването на броя обаче от ръководството на компанията не дадоха коментар по темата.

Новата подредба

Въпреки одобряването на списъка с вземанията от съда споровете между отделните групи кредитори по делото за "Атриум България" не спират.

За банката и моловете обаче може да се окаже проблем числовият превес на вземанията на свързаните с "Атриум" компании и физически лица и "Дитрих брос дивелопментс", като съотношението е 3 към 1. Заедно техните претенции към имуществото на дружеството надхвърлят 33 млн. лв. и така им осигуряват мнозинство в събранието на кредиторите. Това им дава решаващ глас при евентуалното внасяне на оздравителен план, а оттам и при решенията в какви срокове и пропорции да бъдат удовлетворени различните кредитори на "Атриум".

В случай на осребрявяване на имуществото на длъжника при тази конфигурация банките и моловете ще получат много малка част от приходите, въпреки че първоначално финансовите институции са били обезпечени кредитори.

Така случаят с "Атриум" за пореден път доказва, че комбинацията между ловки адвокати, благосклонен съдия и пробойни в Търговския закон лесно може да проработи в полза на некоректни длъжници. В дъното стои проблемът с некачественото законодателство - липсва координация между основни закони, уреждащи залози, ипотеки и привилегиите на кредиторите. Малка крачка напред беше ограничението на фалитите със задна дата. Все още обаче законодателната и изпълнителната власт са слепи за тези проблеми, а като капак и магистратите излизат с решения, чиято безпристрастност може да бъде подложена на съмнение.

По темата работи и Росен Босев

Кои са "Атриум България"

"Атриум България" е регистрирано в края на 2001 г. с капитал от 5000 лв. и управител Росен Михайлов. Собственик на дружеството е регистрираното в Англия "Селамор ентърпрайсиз лимитид". "Селамор" е и първият кредитор на "Атриум", като впоследствие задължението в размер на 4.67 млн. лв. е прехвърлено с цесия на панамското "Дитрих брос дивелопментс". През 2007 г. британската компания продава дяловете си на "Моментум България" и то става едноличен собственик на компанията, дистрибутор на Mango. "Моментум" е с акции на приносител, като при последното общо събрание през 2011 г. те са били притежание на Росен Михайлов. В съвета на директорите на компанията влизат още Кузман Кузмов и Павел Петров.

В следващите редове ще стане въпрос за бизнеса на модния гигант Mango. Но не с история за дрехи, намаления и магазини – тя приключи преди месеци с края на договора между испанската компания и нейния партньор "Атриум България". Сега българското дружество е герой в продължението, но при различен сюжет. А именно класическа схема на фалит със задна дата, целяща да бъдат изиграни реалните кредитори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  cap_shakespeare avatar :-?
  Captain Shakespeare

  Ами да озаглават случая като Made in Bulgaria и да запознават потенциалните инвеститори!

 • 2
  qik23308261 avatar :-|
  Elena_Trajanova

  Кои са адвакатите на облагодетерстваните кредитори??

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  nuzzo avatar :-|

  Докато има правила, даващи възможност Н-ският чиновник да се отчита само пред Господ, то ще съществуват и такива "правораздаващи" недоразумения като Ченалова.

  п.п. Инъче, ако бях на мястото длъжниците Атриум , щях да съм щастлив, че съм намерил подходящоТО решение на моите лични проблеми, но щом пледирам в тази Държава да има правила , то те трябва да са и за мен.

 • 4
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Не знам защо но веднага си направих асоциация със служителката от НЕК с еротиюната фотосесия.
  Гледайки онази лакирана стара чанта на снимката горе - онази от крокодилска кожа?!
  :-)

 • 5
  daaam avatar :-|
  daam

  Парице, царице ....... Съдията е подсигурила и внуците си.

 • 6
  izabell avatar :-|
  izabell

  Фалит със задна дата за да се опростят задължения не е странно, а наказуемо.

 • 7
  da_nika avatar :-|
  da_nika

  @ автора
  Защо не кажете дали е било обжалвано решението за началната дата
  Ако в тази част не е влязло в сила- въпросът кои са обезпечените и необезпечените кредитори е малко предварителен.
  Пък и с одобряването или неодобряването на списъка с вземанията- споровете тепърва започват по закон - чл 694 ТЗ И делата не ги гледа същия съдия.
  Не съм сред феновете на Ченалова- но пък и като се пише статия по висящо дело- което минава на три инстанции т.е. през още 6 \шест\ съдии не е ли редно поне фактите да са точни.

 • 8
  atipova avatar :-|
  атипова

  "Селамор" И "Атриум България" са на едни и същи собственици. Т.е не е чудно, че вземанията на "Селамор" са с предимство.
  Съдията наистина е подсигурила внуците...

 • 9
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Тук се намеква за подкупност, но аз мисля, че има и голяма доза неграмотност при тази съдийка. Нищо чудно да е решавала онова, което са и подсказвали адвокатите. Все пак е била наказателен, а не търговски съдия. И сега хоп, гледаме тежки дела по несъстоятелност.

 • 10
  maximxx avatar :-P
  Максим

  Чувствам как има замесени наши хора... Такъв план може да е вдъхновен само от И.П. :):)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK