"Елана Агрокредит" привлече професионални инвеститори

В дружеството очакват, че и пенсионните фондове ще купят акции след листването му на БФБ

Ръководената от Камен Колчев финансова компания "Елана" е оптимист за пазара на земя
Ръководената от Камен Колчев финансова компания "Елана" е оптимист за пазара на земя
Ръководената от Камен Колчев финансова компания "Елана" е оптимист за пазара на земя    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Ръководената от Камен Колчев финансова компания "Елана" е оптимист за пазара на земя    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Професионални инвеститори са записали основната част от акциите, които "Елана Агрокредит" предложи на пазара чрез процедура по първично публично предлагане (IPO). В нея са се включили и 85 индивидуални инвеститори е видно от списъка на новите акционери, публикуван в търговския регистър. Така дружеството успя да набере ресурс от 4.4 млн. лв., чрез които увеличи капитала си от 700 хил. лв. на 5.1 млн. лв. Предстои му листване на фондовата борса и допълнително привличане на заемен ресурс, с което разполагаемите средства да се увеличат до над 15 млн. лв. Това ще позволи на дружеството да разгърне дейността си по предлагане на финансов лизинг за купувачи на земеделска земя.

Пред "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Елана Агрокредит" Камен Колчев прогнозира, че наличните към момента средства ще бъдат инвестирани до края на първото тримесечие на следващата година. Той съобщи, че вече се водят преговори с чужда банка за отпускане на кредит. Колчев очаква, че когато стартира търговията на БФБ, като акционери в компанията ще се появят и пенсионните фондове, които са заявили интерес към дружеството, но до този момент не са навлезли в него, тъй като законът ги ограничава да участват в първични публични предлагания.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове