"Био фарминг" е най-динамичната компания за 2013 г.

Дружеството оглави класацията на най-бързо растящия малък и среден бизнес на "Капитал" - "Гепард"

"Био фарминг" оглави класацията на най-бързо растящите малки и средни компании на "Капитал" - "Гепард". Класацията бе представена за първи път в Стара Загора, което е първото от серия събития из страната на изданието за среща с малкия бизнес. Другите две са в Бургас в сряда и на 8 ноември в София. На второ и трето място са производителят на бира от Велико Търново "Бритос" и на месни продукти от Пазарджик "Орион 2002".

"Био фарминг" е създадена през 2009 г., като притежава и обработва земеделска земя в Северна България. През 2012 г. тя отчита над 7 хиляди процента ръст в приходите си - причината е инвестицията й в друг фонд за земя "Еларг". Към момента "Био фарминг" притежава около 32 хил. дка, 13-14 хиляди от които смята да обработва през новата селскостопанска година, поясни наскоро пред "Капитал" управителят й Росица Цекина.

"Земеделието и селското стопанство са сред най-атрактивните и с голям потенциал сектори, в които се развива в момента малкия и средния бизнес", заяви Тодор Тодоров, отговорен редактор на "Гепард". Търговията все още е предпочитаният сектор за развитие на малък бизнес - близо 25% от компаниите в класацията оперират в този сектор спрямо 13% за компаниите с дейност в областта на селското стопанство. "Хранително-вкусовият бизнес също е предпочитан от малките компании", посочи още Тодоров.

Какво представлява класацията

"Гепард" следи най-бързо растящите малки и средни компании в страната, като ги класира на база ръста на приходите им през годината. Условието е дружествата да растат поне две години, но не е нужно да са на печалба - победител е компанията с най-висок ръст на общите приходи. "През тази година преценихме, че е добре да участват и компании, които са на загуба, тъй като според екипа на класацията е нормално млади и динамични компании да са на минус през първите си години на растеж", каза Тодоров. Освен това компаниите трябва да отговарят на законовото определение за малко и средно предприятие, т.е. да имат между 10 и 249 служители, да имат между 3.9 млн. лв. и 97.5 млн. лв. оборот или активи между 3.9 млн. лв. и 84 млн. лв.

През 2013 г. в класацията участват 1265 малки и средни компании, чийто общ приход възлиза на 19.9 млрд. лв. - това представлява малко над една четвърт от брутния вътрешен продукт на Българи за 2012 г.  Общата печалба на класираните компании е 1.27 млрд. лв., а в тях са заети близо 97 хил души. Всъщност спрямо година по-рано броят на компаниите, участващи в подредбата, намалява. През 2012 г. участваха 1702 компании, което показва, че по-малко компании са растели през тази година. В същото време обаче средният оборот на компаниите в класациите се увеличава, след като по-малък брой предприятия успяват да генерират почти същия приход.

Трудна среда

Това обаче не означава, че икономическата среда е била благосклонна за малкия бизнес през изтеклата 2012 г. "Предварителната обработка на данните за класацията "Гепард" показа, че дейността на близо 300 хиляди фирми от този сегмент се свива, оборотът и заетите намаляват, т.е. очевидно е, че възстановяването от кризата на малкия и средния бизнес се отлага", каза още Тодоров. По думите му Стара Загора е сред силните бизнес центрове, които се открояват в класацията заедно със София, Пловдив, Варна и Бургас. Той цитира и данни на Института за пазарна икономика, според които Стара Загора е сред регионите, които най-бързо биха настигнали София по доходи, ако те спрат да растат в столицата.  

Най-бързо растяща компания за регион Стара Загора тази година е дружество "Агроконсулт", което се занимава със строителство и предлага решения в селското стопанство. През 2012 г. приходите на компанията се увеличават със 158.8% до 32 млн. лв.

Освен в Стара Загора "Гепард" ще бъде представена на специални срещи с бизнеса в Бургас на 30 октомври и в София на 8 ноември. Пълната класация ще излезе с "Капитал Daily" на 8 ноември и с "Капитал" на 9 ноември за абонатите на двата вестника. Освен основната класация специалното издание съдържа профили на някои от победителите, анализ на секторите и регионите.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще