Компаниите режат разходи, за да компенсират спадащите приходи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Компаниите режат разходи, за да компенсират спадащите приходи

Компаниите режат разходи, за да компенсират спадащите приходи

Възстановяването на чуждите пазари все още не се усеща при българските износители

Гергана Михайлова
5594 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


В опит да неутрализират ефекта на спадащите приходи компаниите са се фокусирали върху допълнително орязване на разходите. Това се вижда от отчетите на публичните дружества за третото тримесечие, които продължават да излизат през тази седмица. Постигнатите резултати са впечатляващи на фона на предишните оптимизации, извършени в разгара на кризата, което показва, че компаниите разполагат с резерви и ходове за маневриране. Благодарение на това някои от тях успяват да реализират по-добри резултати от дейността си спрямо миналата година въпреки пресъхналите приходи.

Рязането на разходи продължава

Пример за това е пътностроителната "Трейс груп холд", която е потърпевша от свиването на поръчките в страната. За да компенсира по-малкото проекти за строителство на публична инфраструктура, които се обявяват, компанията се насочи към дейности в областта на ВиК реконструкциите, ремонтите и поддръжката на пътища, жп отсечки, проектиране на метростанции и обекти извън страната. Дори и така деветмесечието за компанията завърши с 29% по-малко приходи спрямо същия период на предходната година. Едновременно с това дружеството е намалило и разходите си, като така е подобрило рентабилността и в края на септември отчита печалба от 4.7 млн. лв., което е повече от спечеленото към същия период на миналата година.

Подобна е ситуацията и в най-голямото енергоремонтно предприятия в страната "Енергоремонт холдинг". В края на деветмесечието компанията отчита едва хиляда лева печалба, но и оптимизиране на разходите с над 75% до 11.9 млн. лв., което от дружеството обясниха пред "Капитал Daily" с проблемите в енергийния сектор на страната. "Задлъжнялостта по веригата производство - пренос - разпределение и  намаленото производство на електроенергия се отразяват и върху финансовите резултати на "Енергоремонт холдинг", обясниха оттам. От отчета на дружеството става ясно, че то има вземания за 15.5 млн. лв. от клиенти, като по-големи суми има да събира от "Мини Марица-изток", консорциум "Идреко - Инсигма", АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Свилоза", "Риск инженеринг силови машини" и други. "Ремонтните и инвестиционни програми на енергийните дружества бяха свити, което рефлектира върху обема на извършваните от холдинга услуги", допълват още от дружеството, което се е впуснало в експанзия на чужди пазари.

Признаци на стабилизиране

Към края на деветмесечието европейските пазари продължават да не показват очакваното възстановяване от кризата и търсенето оттам е незадоволително, за да помогне на българските износители. От своя страна вътрешният пазар се показва стабилен за компаниите, които разчитат на него. Дистрибуторът на горива "Петрол" отчита 4.2% ръст на продажбите в края на септември спрямо същия период на миналата година, както и повишаване на маржа на печалбата. Компанията отбелязва, че е налице тенденция за увеличаване на потреблението на дизелово гориво за сметка на бензини и пропан-бутан, което е следствие на факта, че транспортната индустрия работи основно на дизел. Липсата на активна инвестиционна програма при основните играчи на пазара помага на дружеството да запази пазарния си дял от 16% с притежаваните от него 340 бензиностанции.

Увеличаване на продажбите в страната е постигнал и производителят на лекарства "Софарма". Приходите от реализация на лекарства в България са с 6% по-високи до 44.1 млн. лв., докато продажбите в Русия се свиват с 16% до 48.6 млн. лв. Подобрява се представянето на компанията и на пазара в Украйна.

Въпреки кризата в имотния сектор "Феърплей пропъртис" отчита висок интерес към построените сгради. В края на деветмесечието са сключени нови договори за продажба на 69 апартамента за общо 11.2 млн. лв. Приходите в края на периода са по-малки от тези, реализирани към същия период на миналата година, но от дружеството имат увереност, че в края на годината резултатът ще е по-добър. Основание за това им дава сключеният предварителен договор с чужд инвеститор за продажба на имот в Пловдив за 4 млн. лв. Освен това дружеството има 48 неприключени договора за продажба, които се очаква да реализират допълнителни приходи от 8.3 млн. лв. до края на 2015 г.

Отличници в кризата

От излизащите отчети на публични дружества се вижда, че има и такива, които успяват да се изплъзнат на негативните тенденции и регистрират по-добро представяне както на вътрешния, така и на външните пазари. Производителят на продукти за ветеринарна и хуманна медицина "Биовет" и "Индустриален холдинг България" са пример за това. Курортната перла "Албена" също регистрира по-добри резултати от миналогодишните, с които сбъдва очакванията за по-добър летен туристически сезон. До края на седмицата, когато е крайният срок за публикуване на неконсолидираните отчети за деветмесечието, се очакват резултати и от други дружества, които може да очертаят и допълнителни тенденции при бизнеса.

В опит да неутрализират ефекта на спадащите приходи компаниите са се фокусирали върху допълнително орязване на разходите. Това се вижда от отчетите на публичните дружества за третото тримесечие, които продължават да излизат през тази седмица. Постигнатите резултати са впечатляващи на фона на предишните оптимизации, извършени в разгара на кризата, което показва, че компаниите разполагат с резерви и ходове за маневриране. Благодарение на това някои от тях успяват да реализират по-добри резултати от дейността си спрямо миналата година въпреки пресъхналите приходи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  И ето това драги ми читатели е балканската идилия. Няма да търсим нови приходи - ще режем разходи. И така докато останем на бял ориз с гъгрици.
  Браво бе, утрепки! Точно така се прави!
  Пак се вкарвате в спиралата, от която изизане няма, ама от къде да го знаете това, измет безподобна. Само дето сте имали късмет на излезете от на майка си .... 1960-1970, че сте се облажили от разпределението на баничката.... Сега грам идея нямате какво да я правите, нали ?

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "realismisthename":


  [quote#1:"realismisthename"]Браво бе, утрепки! Точно така се прави![/quote]

  Откъде тази злоба към компаниите бе пич? Като паднат приходите, дори и да е по причина че не си намерил пазар, какво предлагаш - повишаване на разходите ли? То е бизнес, не концерт по желание. Ако не беше така, никога нямаше да има фалити. Случват се по 1001 причини.

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Бизнеса в БГ не се развива по следните причини:

  1. Неадекватно технологично и ноу-хау ниво (стар проблем).
  2. Липса на адекватни кадри, ситуацията се влошава, предвид търсенето на компютърни и други инженери и предлагането на психолози и "меринджеи". Eto - http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-nislabi-es-15387312?nt=4
  3. Глобализация и ЕС политики/режими, които никак не са пригодени точно за нашата икономика.
  4. Демография и слабо вътрешно търсене.
  5. "Нулева година" за еврофондовете.
  6. Стагнация в ЕС. <--- чак на последно място по моята класация!

 • 4
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#2] от "misho73":


  [quote#2:"misho73"]повишаване на разходите [/quote]
  Точно това предлагам. За да направиш пари трябва да вкараш пари. Менталното състояние на родния предприемач е - дай, да вкараме по 10 бона, да предлагаме заплащане от порядъка на 2 евро на час и да чакаме големите приходи. Приходите няма да дойдат с тая нагласа. Ноу-хау не се прави с боб и чушки, нужна е капиталова инвестиция.
  Кадри ли спомена? Че там причината е същата. Чета си обява за работа- МАГИСТЪР, 2 години стаж, 2 чужди езика - хубаво. И заплата 1200 лева?!?! Това шега ли е? Аз да прося на централна гара ще изкарам толкова..
  Глобализацията е точно най-благоприятния фактор за нас. Нямаме пазар (4 точка), а имаме на разположение най-големия пазар в историята на вселената!!–!–!–!–!–!– !!!! !! ...тук въпроса е дали ще се възползваме....ама то със съкращения на разходите май няма да стане ?

  И сега ще има скимнете на тема от къде да се намерят пари - е олигофрените направили парчики ала 91-96 няма как да ги намерят тея парички . Те за методи финансиране на бизнеса различни от заемче 95г или далаверка 91г не са чули... Точно тези лалугери няма да ги намерят, а пари има... Даже в изобилие...

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#4] от "realismisthename":


  [quote#4:"realismisthename"]Точно това предлагам.[/quote]

  Хубаво го предлагаш, ама Иван Искров не е Бернанке и не прави "количествени улеснения", като в родината на Кейнс. Тук нещата са малко по-хард :-)

  [quote#4:"realismisthename"]имаме на разположение най-големия пазар в историята на вселената[/quote]

  Вярно, аз обаче изтъкнах малкия ВЪТРЕШЕН пазар. Този на ЕС - ОК, ама връщаме на точки 1 и 2. Някак си не вървят чушкопеците в Германия и Франция :-)


  [quote#4:"realismisthename"]олигофрените направили парчики ала 91-96 няма как да ги намерят тея парички[/quote]

  Точно тези продължават с бизнеса, тях криза не ги лови. Едно дебеличко момченце и ортаците му даже взеха един милиард назаем да си делнат :-) Е, има и от това дето казваш, ама това да ни беше дерта. Къде ги тези пъргави национални шампиони? Няма, щ'от нема 'ора.


  [quote#4:"realismisthename"]Чета си обява за работа- МАГИСТЪР, 2 години стаж, 2 чужди езика - хубаво. И заплата 1200 лева?!?![/quote]

  Ми дай повече :-) Магистър значи 3 или 4 години в някакъв мухлясъл БГ ВУЗ, от който излизат общо взето хора дето не стават за кой знае колко неща. Това с езиците е мит, няма такива хора. Стаж - идеята е да се види че човека има воля да ходи поне една година на работа, преди да му хрумне да се занимава с икебана или еко-активизъм. Ако знае и може нещо, бързо ще го оценят. Тук или другаде :-)

 • 6
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#5] от "misho73":

  Точно това е омагьосания кръг. С заплата под 2 хилки меринджейте ще са ти образовани от професор писал дисертация на тема "Българо-Съветската дружба". Има хиляди българи завършили и живеещи в западна европа и сащ (включително и аз), който биха се върнали, ако нагласата не беше - дай да режем разходи, да плащаме на мерйнджея хилядарка и да се надяваме прдукцията и услугите ни да са конкурентни. Не става. Трябва да дадеш, за да получиш.
  Това с езиците не е мит - преди време разглеждах обяви, с идеята може би да се върна.

  Цялата ситуация е жалка. Дори малкото изкарани парички от гореспоменатите 60-70 набор се вкарват в Кайен, х6 и производни (тук няма жив човек способен да ме опровъргае - в сф тея колички на глава са в пъти повече от където и да било). Точно тези парички от Кайена биха могли да повишат продуктивноста на всичките му занятия...ама какво да се прави, акъла им не стига?

  И да завърша с един пример. Форд е плащал с 40% повече на работниците си (на поточната линия) от конкурентите си. Защо подяволите го е правел? На този въпрос ако не може човек да даде поне 10 аргумента, трудно ще направи нещо...

  А относно дебелия, нямам какво да кажа, за съжаление си безкрайно прав.....

 • 7
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Подобна е ситуацията и в най-голямото енергоремонтно предприятия в страната "Енергоремонт холдинг". В края на деветмесечието компанията отчита едва хиляда лева печалба, но и оптимизиране на разходите с над 75% до 11.9 млн. лв.”

  Много печени счетоводители!
  :-)

 • 8
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  Доста фактори се споменха които пречат на българската икономика и те са реални и действително се отразяват на развитието и, но има един основен фактор който редовно се пропуска.

  Този фактор що се отнася до агрегатните пригоди в икономиката е на 100% определящ. И това е праичната политика(в общия смислъл на думата)
  Нашата парична политика сега е направена така че да имаме фиксиран курс със еврото и много непостоянно ниво на агрегатно търсене. (диктувано от паричната политика на ЕЦБ)

  При толкова рестриктивна парична политика която имаме е нормално да падат приходите и е нормално да влизаме в ужасната дефлационна спирала. (но пък си имаме супер сбиуен курс /сарказъм)

  Безкрайно по-добре би било да имаме парична политика която да ни дава стабилно ниво на нарастването на общите приходи в икономиката и плаващ курс към еврото.

  За съжаление тази елементарна азбучна истина не се разбира дори от голяма чат от професионалните икономисти и централни банкери, да не говорим за политици, журналисти и обикновени граждани.

 • 9
  pruch avatar :-P
  pruch

  До коментар [#3] от "misho73":

  Забравили сте и :

  7.Много се пуши в туй кънтри а непушачите -крайно некадърни коп.лета . :-)

 • 10
  2.5 avatar :-|
  2.5

  [quote#9:"pruch"]7.Много се пуши в туй кънтри а непушачите -крайно некадърни коп.лета . :-)[/quote]

  Това ми напомня онова СРС, където един се правеше на π’дал, ча да го взимат за по-умен!
  :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK