Силен спад на приходите в енергетиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Силен спад на приходите в енергетиката

Силен спад на приходите в енергетиката

Намесата на държавата в ценообразуването влоши резултатите на дружествата от сектора

Гергана Михайлова
5730 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


С решенията си за цената на тока държавата реално реже клона, на който седи, показват отчетите на дружествата от сектор енергетика към края на деветмесечието. Данните онагледявят последствията от непазарните политики на властта: финансовото състояние на компаниите се влошава чувствително, а негативните ефекти се пренасят по веригата, като засягат най-тежко онези от дружествата, в които реформите се отлагат от десетилетия. Така уж водени от желание да облекчат крайния потребител от високите сметки за ток, извършените през тази година промени в енергетиката може да доведат до точно обратното, защото намалените приходи на компаниите ще се отразят в по-малко дивидент за държавата, а така ще доведат до по-малко приходи за бюджета. И на края може да се стигне дотам, че данъкоплатците ще трябва да спасяват закъсалите дружества. В същото време там, където регулаторните намеси са били по-малко през тази година, предприятията успяват да покажат стабилни резултати въпреки кризата. Красноречив пример за това са големите морски пристанища и летищата.

Верижна реакция

Съществените регулаторни изменения, които ДКЕВР въведе през тази година, са главните оправдания, които ползват основните производители на електроенергия в страната - АЕЦ "Козлодуй" и "ТЕЦ Марица-изток 2", за да обяснят по-слабите си резултати. По-слабото потребление на ток също е сред причините. Ядрената централа отчита 16% спад на приходите за деветмесечието и едва 13.9 млн. лв. печалба. За времето януари - септември дружеството е произвело 12% по-малко ток спрямо същия период на миналата година, което се дължи на свитото потребление в страната и на ограничения износ. Данните в отчета показват, че освен на регулирания пазар с 10% по-малко ток е бил продаден и на свободния сегмент, което е голям удар за централата, тъй като там тя продава на по-високи от регулираните цени. В допълнение на тези неблагоприятни събития, които са следствие на кризата, централата е пострадала и от намалените цени на тока, както и на цената за разполагаемост, става ясно от отчета й.

При ТЕЦ "Марица-изток 2" реализираните на пазара количества електроенергия са с 32.18% по-малки според данните от отчета. Приходите са спаднали с около 17%, а печалбата е по-малко от 1 млн. лв. От дружеството обръщат внимание, че влошените резултати се дължат на поведението на НЕК, която не е изкупила определената й квота. Освен това централата е пострадала от диспечерските решения, довели до приоритетно изкупуване на електроенергията, произведена от зелените централи. Отделно повишената цена на въглищата от 71.50 лв. на тон на 75 лв. на тон допълнително е натоварило ТЕЦ-а с по-високи разходи. Най-големият му проблем обаче е в разхода за квоти за парникови газове. За първите девет месеца на годината дружеството е отчело разходи за парникови газове в размер на 80.851 млн. лв., което е почти седем пъти повече в сравнение със същия период на предходната година. Причината за това е, че въпреки предвидената възможност за получаване на безплатни квоти ТЕЦ "Марица-изток 2" ще трябва да закупи минимум 70% от емитираните квоти.

Инвестиционните програми не се изпълняват

В отчета на топлоцентралата прави впечатление значителното неизпълнение на заложената за тази година инвестиционна програма. Изпълнени са едва 22.4 млн. лв. при планирани за цялата година 92 млн. лв. Подобна е ситуацията и при "Мини Марица-изток". От 81.5 млн. лв. планирана инвестиционна програма за деветмесечието 25 млн. лева остават нереализирани. Същото е положението и при ремонтната програма на основното минно оборудване, от която не са изпълнени 26 млн. лв. Добивното дружество завърши деветмесечието със загуба от близо 17 млн. лв., в която го вкара спад на приходите от 25%. Дотам се стигна заради по-слабото търсене на въглища. При разчет 23.8 млн. тона към края на септември са добити едва 15.7 млн. тона въглища. Затруднена е била и събираемостта на вземанията от основни клиенти, се посочва още в отчета. Мините нямат възможност за разширяване на пазара до повече клиенти, тъй като ниската калоричност на лигнитните въглища, които добиват, ги правят икономически неизгодни за превозване на големи разстояния. Така те са директно зависими от търсенето на ТЕЦ-овете в Маришкия район.

Проблем при мините са фиксираните разходи за персонала, които формират почти половината от тях. Финансовият анализатор Владимир Малчев от "Бултренд брокеридж" коментира, че липсата на гъвкавост в разходите за труд изисква дружеството да продава значително по-големи количества въглища, за да е рентабилно. Това обаче е невъзможно, когато основните му контрагенти изпитват трудност да пласират собствената си продукция. "Тук с политически решения се увеличава цената (на въглищата), което само показва колко несъстоятелно се управлява държавната енергетика и защо в нея непрекъснато възникват дефицити, които се прехвърлят от дружество на дружество по веригата и на края всичко се срива. Лошото е, че както и в случая с "Мини Марица-изток" заради подобен начин на управление на държавната енергетика се спъват инвестициите по цялата верига, което дългосрочно още повече влошава положението й", посочва още Малчев.

Още намеси

Държавната намеса в отношенията между конвенционалните и зелените централи създава проблеми и на други дружества в енергетиката. В отчета си НЕК посочва именно това като фактор за по-лошите резултати. Пише също, че дружеството изпитва "значителен недостиг на парични средства и много големи затруднения при погасяването на задължения към доставчици поради влошения си паричен поток и финансов риск, на който е подложен чрез регулаторните и ценовите условия". Прави впечатление, че дългът на НЕК към БНП "Париба" по синдикирания заем е цедиран с договор за цесия и вече НЕК е длъжник по него на БЕХ. Този дълг обаче остава с краткосрочен характер и може би това ще наложи търсенето на решение за преструктурирането му. Междувременно финансовото състояние на БЕХ също не е розово. Най-същественият приход за мастодонта е този от дивиденти. Те обаче се свиват с 56% спрямо деветмесечието на миналата година. В отчета на дружеството изрично се подчертава, че сравнение не може да се прави, тъй като през миналата година с решение на Министерския съвет дружествата с държавно участие трябваше да разплатят натрупаните печалби от минали години и през тази финансовият резултат за разпределение е по-малък.

Това сериозно влошаване на финансовите резултати на основните дружества от сектор енергетика, което се наблюдава в края на деветмесечието, може да се отрази в държавния бюджет, смята Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" на "Елана трейдинг". Логиката е, че нереализираните приходи можеше догодина да влязат като дивиденти. "На края ще се окаже, че държавата трябва да субсидира държавните дружества", казва финансистът, който обръща внимание и върху това, че някои дружества в сектора не се управляват пазарно и отлаганите с десетилетия реформи затвърждават опасната липса на ефективност. Такъв е случаят на държавните железници. Това, което им тежи,  са големите разходи за възнаграждения, за ел. енергия и амортизации, гледани като процент от приходите. Само реформи в подобряване на ефективността и инвестиции в нови вагони и локомотиви могат да доведат до подобрение, смята финансовият анализатор Цветослав Цачев. Друго, което привлича вниманието при железниците, са огромните дългове в размер на 689.234 млн. лв. През първите девет месеца на годината "Холдинг БДЖ" отчита спад на превозените пътници и товари, включително по линия на големите клиенти на железниците "Неохим", "Лукойл Нефтохим Бургас", "Стомана индъстри", "Каолин". Това, което крепи финансовите резултати на дружеството, са субсидията от държавния бюджет в размер на 127.5 млн. лв. и изплатените компенсации за 11.217 млн. лв.

"Български пощи" също отчитат по-голяма загуба от миналогодишната към края на септември. Тя се дължи на по-малкото пощенски пратки, по-малкото продадени марки, спада на извършените парични преводи и на други предлагани услуги. Любопитно - в отчета е отразено чувствително раздвижване при пощенските пратки за чужбина, както и при пряката пощенска реклама, която идва по линия на договор с "Метро България".

Пристанища на стабилност

На фона на влошените резултати при дружествата от сектор енергетиката, където през тази година имаше сериозни вмешателства на регулатора, при транспортните дружества ситуацията не изглежда толкова негативна. Там липсваха и големи промени, които да се отразят върху работата на компаниите. Такъв е случаят на големите морски пристанища във Варна и Бургас. В морската столица е регистриран ръст на приходите от 9.1% заради увеличения обем на товарите като цяло и най-вече в по-големите количества на обработените зърнени храни. В Бургас отчитат спад на дейността заради отдаването на концесия на терминал Запад. Въпреки това дружеството отчита по-висока печалба спрямо миналата година заради продажбата на активи. Освен това е спомогнало и преминаването на 70% от служителите към концесионера, като така разходите за персонал са спаднали с 37%. Продажба на земи е помогнала и на "Летище София" да отчете по-големи приходи и печалба в края на септември. Без нея печалбата на дружеството щеше да бъде 4.7 млн. лв., а не 10.9 млн. лв., както е отразено в отчета.


13 коментара
 • 1
  nuzzo avatar :-|

  На края ще се окаже, че държавата трябва да субсидира държавните дружества", казва финансистът
  -------------------------------------------------------------------
  Не, финансисът е допуснал една често правена грешка, че и от мен.
  Не държавата, а данъкоплатците ще субсидират дружествата(платят сметката).

 • 2
  nockout avatar :-|
  nockout

  А не мен ми е интересно как на БЕХ печалбата е по-висока от приходите ?

 • 3
  bgkurshum avatar :-|
  bgkurshum

  Проблемът в енергетиката не са промените, извършени това лято, а погромът на мутренската банда от предходните 3.5 г., безогледните грабежи на рапоня и бандитската му шайка.

 • 4
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  Лоши финансови резултати, но пък теглят повече дълг.
  Данъкоплатците спят ли?!?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Проблемите в енергетиката се трупат от години, и се изостриха точно с неадекватното поведение на сегашното правителство. Още когато се изцепиха как щели да смъкнат цените с 5% умните хора им посочиха какви проблеми ще възникнат. По-лошото е, че проблемите ще се задълбочават.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Статистиката за енергопроизводството е на сайта на НСИ. За август и септември показва еднакво производство спрямо м.г. и еднакви доставки за вътрешния пазар. Тоест ръст на износа няма, а намаляването на такса износ единствено означава, че продаваме на по-ниска цена.

  Тези хора много лъжат, просто каквото кажат, приемайте че е точно обратното и чак като видите с очите си (ако има как), тогава го приемайте за истина.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  И за какво е този смешен плач?
  Всичките изброени предприятия в списъка по горе са от държавната инфраструктура и в интерес на обществото, би следвало да работят с минимална печалба, за да не товарят крайните потребители и индустрията с екстра разходи....
  Апропо и тази година споменатите инфраструктурни предприятия са 140 000 000 лева на "плюс".....
  Така че корекцията в цените на електроенергията "краен потребител" е съществен плюс, а не повод за "смешен" плач!

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "bgkurshum":

  Не се ядосвай, енергетиката е досаттъчно яка инфраструктура, за да могат Бат Бам и Флик да напряват съществени бели, малки белички ДА, но големи НЕ!

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "krastitel":

  Финансовите резултати напротив са добри, виж прилаганата към статията таблица, 140 000 000 лв. плюс.
  При това кръстосаните субсидии по сравнение с 2012 са с 350 000 000 лева по ниски, което едобре за вътрешното потребление.....

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "cinik":

  Ти любител статистик, глезай целият ред по месеци за 2013 и сравни с преднходните години.
  Освен Дянковщини, в износа на електроенергия влияе и сезона, месеца в годината.... най-голям е юли-август, познай от три пъти защо?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK