България ще регистрира в Брюксел поне пет традиционни месни продукта

Това трябва да стане до половин година

До шест месеца се надяваме да има регистрирани в Брюксел пет традиционни български месни продукта. Това обяви за "Капитал Daily" инж. Живка Георгиева, собственик на фирма "Жика", по време на започналите вчера изложения на основните сектори от хранително-вкусовата промишленост в София, на които ясно пролича стремежът на компаниите да покажат качеството на българските храни. Георгиева е инициатор за създаване на сдружението "Традиционни месни продукти", обединяващо 21 български фирми от бранша.

Тези пет продукта са панагюрска луканка, филе "Елена", свински врат "Тракия", роле "Трапезица" и говежда пастърма. Регистрация означава, че всички членове на сдружението ще работят по утвърдени от организацията традиционни технологии, с еднакви рецептури и при еднакви технологични параметри на сушене и зреене. А това ще осигури еднакви вкусови качества и съхраняване на българския вкус, допълни Георгиева. Според изпълнителния директор на Агенцията за безопасност на храните Пламен Моллов в Европейския съюз се увеличават шансовете на храните с традиционно-специфичен характер.

Посланикът на Италия в България Марко Контичели отбеляза по време на откриването на форума, че качествената храна е двигател на туристическата индустрия. А туризмът и хранителният бранш са силен катализатор за развитието на всяка страна. Той даде за пример факта, че годишният оборот на хранително-вкусовата промишленост в Италия е 130 млрд. евро, а туристите - местни и чуждестранни, изразходват 24 млрд. евро годишно в този сектор.

 

Продукти от 28 държави

370 директни изложителя и 380 подизложителя участват в започналите вчера изложения "Месомания", "Светът на млякото", "Булпек", "Салон на виното" и Interfood & Drink, които се провеждат в "Интер експо център" в София. За втора година към форума се присъедини и изложбата СИХРЕ, насочена към професионалистите в туризма и общественото хранене. Данните на организаторите показват, че сред директните изложители има 74 компании от чужбина, а при подизложителите са представени продукти от 29 държави. През тази година колективни участия на форума имат компании от Италия, Унгария, Гърция и Холандия. Сред участващите изделия са хранителни продукти, вина, суровини, материали, консумативи и оборудване на хранителната индустрия. За първи път на изложенията има и секция, в която се представят и финансовите услуги за индустрията. Предвиждат се и обособени зони за органични, диетични и спортни храни, съобщиха още организаторите.