Да заложиш на сигурно

Кой модел за облагане на онлайн хазарта е приложим за България

Кажете ми каква е целта ви, за да ви посоча средствата, с които да я постигнете. На този принцип би трябвало да работи и данъчният режим за онлайн хазарта.

В зависимост от това какво е отношението на всяка държава към този сектор, в световен мащаб са възприети два принципни модела - облагане на стойността на всички залози, събрани от оператора (данъкът е върху оборота) и облагане на брутната печалба (събрани залози минус изплатени премии на играчите). Първият режим, прилаган в държави като САЩ и Франция, цели ограничаване на дейности, свързани със залагания, като ги оскъпява и ги прави непривлекателни за играчите. Вторият модел, който се прилага в повечето държави в ЕС, цели постигане на регулиран и контролиран пазар на онлайн залагания със съответната доза отчисления към бюджета. Има и ограничен брой примери като Германия, където изцяло се забранява дейността по онлайн залаганията (съгласно решение на съда на ЕС от 2010 г.** държавите членки имат право да забраняват дейност по онлайн залагания, доколкото целта е защита на потребителя). Там дискусията е доколко това е адекватна мярка и не води ли до създаване на условия за възникване на дейност по нелегални залози.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  aaa avatar :-|
  aaa
  • + 3

  Статията е доста несериозна, що касае да ориентира законодателя от гледна точка на фиска.
  А факта, че се премълчава, че иде реч за роден монопол в този бизнес, грижливо пазен от всяко правителство досега, направо навява мисли, особено предвид че четем „опозиционен“ вестник . ;)

  Нередност?
 • 2
  istani123 avatar :-|
  Станислав
  • + 1

  Въпрос към автора: Ако това е вярно, цитирам: "В момента в България данъкът е 15% върху стойността на всички събрани залози. Чуждестранни оператори, които не са установени в България и нямат място на стопанска дейност в страната, не попадат в обхвата на горния данък независимо че предоставят услуги и приемат залози от местни лица на България. "

  Защо Комисията по Хазарта блокира над 100 интернет сайта на хазартни оператори, който нямат стопанска дейност в България?

  Нередност?
Нов коментар