Пътят до Стойките ще бъде изкърпен за началото на ски сезона

Mинистърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.
Mинистърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.    ©  Юлия Лазарова
Mинистърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.
Mинистърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.    ©  Юлия Лазарова

Започват ремонтни дейности по пътя Смолян – Стойките, като целта е да се подобри състоянието му за началото на новия зимен сезон, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при посещение в Смолян. Третокласното шосе е част от проект за рехабилитация на няколко отсечки в района с пари по оперативна програма "Регионално развитие". Той обаче не бе реализиран и договорът с изпълнителя - обединение "Родопи-СЗВ-2011", бе прекратен през юни миналата година заради забавяне на изпълнението. В обединението влизат старозагорската "Пътстрой" и варненската "Инжстройинженеринг".

Блокирана работа

Същинската рехабилитация на отсечките с пари по програма "Регионално развитие" не може да бъде изпълнена, тъй като първоначално избраният изпълнител още обжалва прекратяването на договора си с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Той бе подписан през лятото на 2011 г. и включваше цялостно обновяване на отсечки от три пътни участъка с обща дължина 26 км в рамките на лот 27 по програмата. Това са Смолян - Михалково – Кричим (7 км), Пампорово – Смолян (11 км) и Рудозем - Смилян (8 км).

През юни 2012 г. договорът с обединение "Родопи-СЗВ-2011" беше прекратен, тъй като за десет месеца след началото на строителството бяха извършени едва 7.4% от работите. Впоследствие част от пътя Пампорово – Смолян до село Стойките бе прехвърлена в друг лот по програма "Регионално развитие", но за останалите километри още няма решение.

Прекратяването на договора от пътната агенция бе обжалвано от обединение "Родопи-СЗВ-2011" пред Арбитражния съд при БТПП. До момента са проведени три заседания, а следващото е насрочено за януари 2014 г., съобщиха от министерството на регионалното развитие.

Нов изпълнител

В момента обединение "Родопи-СЗВ-2011" обжалва и избора на нов изпълнител на трите отсечки от лот 27 пред Върховния административен съд. До неговото произнасяне и това на Арбитражния съд рехабилитацията на участъците не може да продължи, посочи Десислава Терзиева. Дотогава единствените действия, които може да се предприемат, са изкърпване на настилката, с което да се осигури безопасната проходимост на отсечките при зимни условия, допълни тя.

Още от Капитал