БТК подготвя мегазаем
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БТК подготвя мегазаем

Целта на емисията е да отложи част от дълговите плащания на дружеството.

БТК подготвя мегазаем

Телекомът планира да издаде облигации за 400 млн. евро

Паулина Михайлова
11229 прочитания

Целта на емисията е да отложи част от дълговите плащания на дружеството.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Най-голямата емисия облигации на българска частна компания. Това ще е резултатът, ако БТК изпълни проекта си да вземе мегазаем от финансовите пазари. Телекомът обяви намерението си официално в петък вечерта на страницата си в интернет. Мениджмънтът на дружеството ще проведе срещите си с потенциалните инвеститори през тази седмица (т.нар. road-show) в Лондон. После предстои следващия понеделник в София да бъде взето решението дали облигациите да бъдат издадени. Операцията, ако се реализира, ще е едно от най-мащабните корпоративни събития за България за годината най-вече заради гигантската сума.

Замисъл с осем нули

"Българска телекомуникационна компания" ЕАД проучва пазара във връзка с планове за издаване на емисия еврооблигации", гласи съобщението на дружеството. Според него търсената сума ще е 400 млн. евро, срокът - пет години, очакваният рейтинг B1/BB-, а целта - рефинансиране на съществуващи задължения. Като платформа е посочен основният пазар на Ирландската фондова борса, където дружеството на КТБ вече има листвани облигации за 150 млн. долара. Глобални координатори на емисията ще са Credit Suisse (B&D) и VTB Capital, съвместни посредници - Barclays и Deutsche Bank, а комениджър Societe Generale. Това е цялата официална информация по темата. Според източници на "Капитал", отлично запознати с проекта, записване на облигации няма да има, ако интересът е слаб и няма гаранция да се събере сумата от 400 млн. евро.

Проектът зад числата

От края на 2012 г. БТК е мажоритарна собственост на обединение между основния акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и лондонското инвестиционно крило на руската BTБ - VTB Capital. Промяната в собствеността стана след сложна сделка за преструктуриране на задълженията на телекома, които тогава бяха общо 1.7 млрд. евро. В резултат се получи така, че 43.3% от БТК са на КТБ през дружеството "Бромак" ЕООД (което се контролира от Цветан Василев), 33.3% са на VTB Capital, а 23.4% са на бивши кредитори на компанията. В момента по последна информация на "Капитал" дългът на самата БТК е 472 млн. евро, а други 265 млн. евро са във "Вива телеком България" - компанията - притежател на телекома, и дружествата нагоре по корпоративната верига.

Целта на сегашната операция е само да се рефинансира задължението на групата БТК. Тоест промени в акционерната структура на компанията засега няма да има, твърдят източници, запознати с проекта. Според тях емисията се подготвя от месец май насам, като основните предимства на този тип финансиране са три: удължава се във времето падежът на дълга на компанията (съответно се увеличава ликвидността й и оперативната й гъвкавост), капитализират се благоприятните пазарни условия и, трето - това дава възможност за повече свобода при вземането на стратегически решения.

Към момента плащанията по дълга на БТК са разпределени по годините до 2017 г. на увеличаващи се вноски, като падежът на най-голямото такова е през 2017 г. Докато при новата схема плащането е концентрирано в 2018 г. Ако се реализира, сделката ще е интересна сама по себе си, защото ангажира чуждестранен капитал в голям размер.

Данъчна преференция

Съвпадение или не, но най-голямата корпоративна емисия облигации съвпада с една нова законодателна преференция. При редакциите на Закона за корпоративното подоходно облагане от данък върху доходите от лихви бяха освободени всички инвеститори от ЕС, ако са закупили облигции на българско дружество, които се търгуват на борса в евросъюза. Така емитентът, т.е. БТК, ще може да изкуши този род инвеститори с по-голям нетен доход заради липсата на данък. Естествено от преференцията ще се ползват и купувачите на дългови книжа и на други компании. По-осезаем естествено ще е ефектът за големите емисии, като освен плана на телекома такава наскоро бе емитирана и от държавния енергиен холдинг БЕХ.

Оценката за оператора

Интересът към емисията ще е показателен не само корпоративно за БТК, но и за телеком пазара в България, който принципно страда от характерните за цяла Европа свирепи регулации, конкуренция и съответно - спад в приходите. БТК е трети по големина мобилен оператор в България, но делът му непрекъснато расте, по последни данни достигайки над 20% като приходи към края на второто тримесечие на тази година. БТК има близо 90% от приходите на фиксирания телеком пазар, малко над 35% от приходите от фиксиран пренос на данни и сериозен ръст в разпространението на телевизия като приход (около 9 млн. евро за 2012 г.), макар и последният сегмент за момента да не носи печалба. Що се отнася до самия оператор, делът на постъпленията от мобилна телефония прогресивно расте за сметка на тези от фиксирана. Самият оператор в ролята си на догонващ на мобилния пазар ще е изправен пред сериозно предизвикателство занапред - единствен той в България не е част от международна телеком група. "Мобилтел", който е лидер на пазара, има подкрепата на компанията майка Telekom Austria, която дава ясни сигнали, че е готова на всякакви мерки, за да запази позицията си на водещ. "Глобул" пък отскоро е част от Telenor и също дава заявки ако не да излезе на челна позиция в България, то поне да не загуби сегашната си. Тоест чисто пазарно БТК не е в лесна компания. Като притежание на финансов инвеститор е ясно, че в средносрочен план телекомът ще търси място в групата на стратегически купувач. Дотогава обаче е важно той да не отстъпва от позициите си на пазара.

Най-голямата емисия облигации на българска частна компания. Това ще е резултатът, ако БТК изпълни проекта си да вземе мегазаем от финансовите пазари. Телекомът обяви намерението си официално в петък вечерта на страницата си в интернет. Мениджмънтът на дружеството ще проведе срещите си с потенциалните инвеститори през тази седмица (т.нар. road-show) в Лондон. После предстои следващия понеделник в София да бъде взето решението дали облигациите да бъдат издадени. Операцията, ако се реализира, ще е едно от най-мащабните корпоративни събития за България за годината най-вече заради гигантската сума.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

43 коментара
 • 1
  nuzzo avatar :-(

  И предното "управление" и сегашното "такова", упорито работят за бизнес интереса ви Цветан Василев, видно и от инфото в тази статия.
  Та в тази връзка Василев, що да им плащаме на всичките тези "народни" избранници и марионетни правителства, като резултатът ще е все един същ, вие пак ще сте на власт, и е крайно време освен титлите Мистър икономика и Най влиятелен българин, да станете и Министър председател. Смятам, че това най-накрая ще задоволи егото и властовият ви нагон.

 • 2
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  поредното надуване на балона

 • 3
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  Задлъжняване до мустак.
  Явно промените в данъчните закони за освобождаване от данък на лихвите по корп. облигации добиват смисъл за олигархията...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  Поръчваш... получаваш закон с преференции, а после заемите на правителството за популистки харчове, за да остане на власт, пак данъкоплатците ги плащаме. Мафия!

 • 5
  zumz avatar :-|
  zumz

  В статията не е посочено каква е предполагаемата (или вече фиксирана) доходност при емитирането, а това е ключов елемент. Имайки предвид реалните рискове и слабата защита на такъв вид заем (особено като се отчете що за компания е БТК) - доходността би трябвало да е над 10 процента годишни. Не става ясно от текста също кой ще може да купува - само институционални инвеститори или и дребни също? Ще има ли преференциални купувачи? Учудващо е в текст за толкова сероизна корпоративна акция да има толкова сериозни информационни празнини.

 • 6
  plf avatar :-|
  plf

  А как иначе ще с финансират разните му там БСП-та/ ДуПеСе-та и кукли на конци ако не чрез тези структури?

 • 7
  beni_to87 avatar :-|
  beni_to87

  Не мисля, че във време на доста ярка икономическа криза трябва да насочваме вниманието си към подобни теми. Днес един цял университет в София е окупиран, това е в пъти по - важно за дискусия !

 • 8
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  Нормално е БТК да преструктурират дълга си и да отложат плащанията за бъдещето,когато би трябвало икономиката са се е възстановила и да им е много по лесно да си обслужват задълженията.Определено ще е доста важно да видим дали емисията ще е успешна,защото това може да е добър сигнал и за други български компании да излязат на международните пазари.

 • 10
  caiko avatar :-|
  Цайко

  Не съм икономист и ми се върти един такъв, лаишки въпрос - 1,7 млрд. са си 1,7 млрд. Да ги преструктурираш, да ги преструктурираш, колко да ги преструктурираш, все някой млрд. ще остане.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK