Нови обещания за светло бъдеще в "Петрол холдинг"

Кирсан Илюмжинов предлага Юнал Лютфи за член на надзора на "Петрол" и стабилизиране на цялата група

(От ляво на дясно) Жан Франсоа Пенел, Юнал Лютфи, Борис Деворкин и Кирсан Илюмжинов при представянето на плановете на Илюмжинов пред журналисти в четвъртък
(От ляво на дясно) Жан Франсоа Пенел, Юнал Лютфи, Борис Деворкин и Кирсан Илюмжинов при представянето на плановете на Илюмжинов пред журналисти в четвъртък    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
(От ляво на дясно) Жан Франсоа Пенел, Юнал Лютфи, Борис Деворкин и Кирсан Илюмжинов при представянето на плановете на Илюмжинов пред журналисти в четвъртък
(От ляво на дясно) Жан Франсоа Пенел, Юнал Лютфи, Борис Деворкин и Кирсан Илюмжинов при представянето на плановете на Илюмжинов пред журналисти в четвъртък    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

След като с решение от миналата седмица Варненският окръжен съд позволи Търговският регистър да впише промени, с които Денис Ершов пое ръководството на "Петрол холдинг" и отпадна ключовата блокираща квота на ответната страна - Митко Събев, дойде ред и на стратегията за стабилизация на новия акционер в компанията, президента на Международната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов.

Пред журналисти в четвъртък Илюмжинов поясни, че има дългосрочна стратегия за развитието на холдинга със стабилизирането му и инвестиции в него от над 100 млн. евро. Той заяви, че на 16 декември тази година иска да се свика общо събрание на "Петрол холдинг", на което да се направят промени в устава и в съвета на директорите на холдинга. Промените в устава са по отношение на статута на акциите и се предвижда те да станат от налични в безналични.

Илюмжинов заяви, че иска да смени изцяло и надзорния съвет на основния актив в групата на холдинга, а именно дистрибутора на горива "Петрол" АД. Предложенията на Илюмжинов за новите членове са бившият зам.-председател на ДПC и депутат в няколко поредни парламента без последния Юнал Лютфи, французинът Жан Франсоа Пенел и американският дипломат Майкъл Асари. Илюмжинов заяви, че вече е отправил предложения за бъдещ изпълнителен директор на "Петрол", като каза, че едното предложение е било към бивш мениджър от Shell - Сергей Гендич, а другото към мениджър от казахстанското "Казмунайгаз", собственик на румънската Rompetrol. Името на втория не беше посочено.

Отношението с кредиторите

По отношение на финансовото състояние на "Петрол холдинг" Илюмжинов поясни, че няма представа какво точно се случва в компанията, тъй като, макар и да придоби акциите на Ершов и Александър Мелник (общо 52.5% от капитала) през юни 2012 г., приключването на сделката е много трудно заради скандалите между акционерите. Въпреки това Илюмжинов поясни, че ден по-рано се е срещал със собственика на КТБ Цветан Василев, за да обсъдят кредитите на групата. КТБ е най-големият й кредитор от 2011 г. насам, като вземането й по непотвърдена информация надхвърля 100 млн. долара.

"Уточнихме редица параметри по задълженията на компанията с Цветан Василев... Направихме съответно предложение по връщането на парите, тъй като г-н Василев е силно притеснен от възможността да си възстанови парите, които е дал на предишното ръководство на "Петрол холдинг"... Направихме писмено предложение как ще бъдат връщани кредитите. Той наполовина се съгласи с предложеното, но за другата половина не се съгласи и каза: "Няма ли как 100 млн. веднага в моята банка, тъй като дълговете са повече от 100 млн..." Аз му казах, че сме готови да работим по този въпрос, ако влизам в компанията и мога да осъществявам контрол над нея и заедно с другия акционер да погасяваме кредитите", обясни Илюмжинов.

В същото време допълни, че според него основното, което Василев е искал да чуе, е  "че не се готвим да обявяваме фалит на компанията, а добросъвестно да погасяваме кредитите, които са ни били дадени". Илюмжинов не уточни 100-те милиона в каква валута са. "Каквато и да напишете, все тая", каза той след пресконференцията.

До редакционното приключване на броя Цветан Василев не бе открит за коментар по темата.

Предложението към Събев

В същото време любопитно остава и случващото се с другата страна в битката - Митко Събев, който все още притежава 47.5% от "Петрол холдинг". "Г-н Събев също губи пари, защото компанията не може да си плаща, а не може да привлече и инвеститор в този си вид", каза Илюмжинов. На него обаче президентът на Калмикия е предложил да направят съвместна одиторска проверка на компанията. "Направих предложение да изкупя и неговия дял от 47.5%, но, разбира се, по оценката от одита. Ако не е съгласен да продаде дела си в компанията, му предлагам да купи моите 52.5%. Защото смятам, че трябва да има само един собственик", каза Илюмжинов. Другият вариант за него е двете страни да теглят чоп или да си разделят компанията на части, за всяка от страните по нещо и да се разделят по приятелски. "Както се прави във всички големи компании", обобщи Илюмжинов.

До редакционното приключване Събев не бе открит за коментар.