Завръщането на шахматния офицер

Новите рокади в "Петрол холдинг" и повторната поява на Кирсан Илюмжинов показат разметване на позициите, но не и развръзка

Кирсан Илюмжинов (на снимката) отново има предложение и към Митко Събев, който все още притежава 47.5% от "Петрол холдинг"
Кирсан Илюмжинов (на снимката) отново има предложение и към Митко Събев, който все още притежава 47.5% от "Петрол холдинг"    ©  Надежда Чипева
Кирсан Илюмжинов (на снимката) отново има предложение и към Митко Събев, който все още притежава 47.5% от "Петрол холдинг"
Кирсан Илюмжинов (на снимката) отново има предложение и към Митко Събев, който все още притежава 47.5% от "Петрол холдинг"    ©  Надежда Чипева

Една почти развръзка... Така изглежда смяната на управлението и устава на "Петрол холдинг", които се разиграха през последната десетина дни след продължаваща вече близо три години партия. То обаче все пак показа разместване на силите, което в даден момент може и да доведе до финална победа.

Акт 1, Нападението

За тези, които са позабравили, от двете страни на барикадата са Денис Ершов с Александър Мелник (притежаваха доскоро 52.5% от ходлинга) от едната страна и Митко Събев с 47.5% от другата страна, чието дългогодишно мирно съжителство в "Петрол" преди няколко години бе заменено с открита война. Тя имаше своите различни битки и епизоди във времето, които поетапно ангажираха Търговския регистър, прокуратурата и няколко търговски и криминални съдилища в страната. В тази заплетена партия Ершов и Мелник намериха съюзник, като през 2012 г. продадоха дела си на президента на международната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов, а Събев привлече имплицитната подкрепа на не по-малко силен партньор в лицето на Цветан Василев, който чрез контролираната от него Корпоративна търговска банка отпусна животоспасяващи кредити на основното дружество в групата - дистрибутора на горива "Петрол".

За кратко изглеждаше, че Илюмжинов може да сложи край на битката, като изкупи и дела на Събев, но това не се случи. В следващите месеци той макар и с мажоритарен дял не успя да вземе компанията под свой контрол, а ситуацията се изостри още повече, когато няколко месеца по-късно на сцената се появи още един нов акционер - регистрираното в Хонгконг Wealth Standard Limited. То се оказа собственик на джиросаните акции на Ершов и Мелник. Последните, разбира се, веднага заявиха, че това е документна измама и джиросаните удостоверения не са инстински. Съдебно решение за това все още няма, но по думите на Ершов казусът се разглежда от съдебните и правораздавателни органи. Всъщност появата на азиатското дружество бе сякаш намек от определени заинтересувани страни, че ако Ершов и Събев не решат проблемите си, ще последва печалба за трети играч.

И докато двете страни се бяха окопали и блокираха всяко движение, най накрая една атака успя. На 13 ноември Варненският окръжен съд разреши да се впишат на три пъти парирани опити на клуба на Ершов да се впишат решения от общо събрание през пролетта на 2011 г. (за което Събев твърди, че не се е провело), с които те взимат изцяло борда на холдинга, а блокиращата квота на клуба на Събев отпада. Освен това бе сменено и седалището на холдинга от Варна в Стара Загора, което допълнително усложни маневрите на изостаналия боец. 

Акт 2, Заявката

Веднага след решението на съда на сцената отново излезе Кирсан Илюмжинов, който даде първата си пресконференция в България. За разлика от предишния път, сега той имаше вид да държи ситуацията под по-сериозен контрол. По думите му ден преди публичната си изява Илюмжинов се е срещал с председателя на надзорния съвет на КТБ - Цветан Василев, да му представи как би изплащал задълженията на холдинга, щом вземе контрол над него. "Уточнихме редица параметри по задълженията на компанията с Цветан Василев", каза Илюмжинов и продължи: "Направихме писмено предложение как ще бъдат връщани кредитите. Той наполовина се съгласи с предложеното, но за другата половина не се съгласи и каза: "Няма ли как 100 млн. веднага в моята банка"..., тъй като дълговете са повече от 100 млн. Аз му казах, че сме готови да работим по този въпрос, ако вляза в компанията и мога да осъществявам контрол над нея и заедно с другия акционер погасяваме кредитите", каза още Илюмжинов. В същото време допълни, че според него основното, което Василев е искал да чуе, е "че не се готвим да обявяваме фалит на компанията, а добросъвестно да погасяваме кредитите, които са ни били дадени". Не стана ясно 100-те милиона в каква валута са.

Няма данни колко точно са дълговете на групата на "Петрол" към КТБ, но са добре обезпечени с най-качествените бензиностанции на "Петрол" (дистрибитора на горива на дребно) и контрол над "Нафтекс петрол" (дистрибутора на горива на едро в групата). Вероятно става въпрос за над 100 млн. евро или поне това може да се съди от изказването на Илюмжинов.

Акт 3, Защитата

Цветан Василев обаче не беше открит да коментира твърденията на Кирсан Илюмжинов. Нито Митко Събев бе открит за коментар, макар Илюмжинов да заяви, че отново му е направил предложение да направят съвместен одит на "Петрол холдинг" да видят какво е останало в компанията и според оценката след одита той би изкупил и акциите на Събев. Илюмжинов не изключи и варианта, в който при отказ на първото предложение Събев да изкупи акциите на калмитския президент или в крайна сметка да теглят чоп и да си разделят компанията приятелски, т.е. парче по парче - едно за теб, едно за мен.

Малко след новото настъпление на Ершов и Илюмжинов все пак на сцената, макар и зад кулисите, се появи и Събев. Няколко дни след като Ершов отново вече е начело на "Петрол холдинг" в Търговския чат, извинете - регистър, се появяват нови протоколи от общи събрания с решение за преизбирането на Събев и негови приближени в ръководството на компанията и връщането на блокиращата квота. Регистърът обаче отказа да ги впише, като се мотивира с това, че събранието не се е провело в седалището на холдинга в Стара Загора, а в София и и с начина, по който е уведомен за събранието другият акционер, Wealth Standard Limited. Отказът на регистъра сега се обжалва. Важен момент тук обаче е, че, всъщност Wealth Standard Limited въобще не се явява на събранието и така решението се взема еднолично от Събев. Но от друга страна, може да е знак, че който и да седи зад това дружество, чиито акции в холдинга още не е ясно дали са правомерно придобити, може би е сменил клуба, с който играе в този театър. Ако е последното, значи развръзката за драмата в "Петрол" наближава. Ако е второто, значи това е само епизод пореден. Очаквайте продължение!

Ново ръководство

Илюмжинов направи заявка да смени надзорния съвет на "Петрол" АД. Предложенията му за нови членове са бившият зам.-председател на ДПC и депутат в няколко поредни парламента без последния Юнал Лютфи, французинът Жан Франсоа Пенел и американският дипломат Майкъл Асари. За бъдещ изпълнителен директор на "Петрол" пък е направил предложение на бивш мениджър в Shell и "Лукойл България - Сергей Гиндич, и на мениджър от казахстанското "Казмунайгаз", собственик на румънската Rompetrol, чието име обаче не спомена.