Шест сигнални лампички

Или най-честите заблуди, които би ви поднесла една пирамида

"1% от хората са финансово независими." "Представяме ви уникален продукт в най-стабилните сфери на световната икономика." Усмихнатото лице на Робърт Кийосаки (със задължителното четиво "Богат татко, беден татко"). "До края на тази презентация 238 души ще останат без работа." "Мултилевъл маркетингът произвежда най-много милионери на година." "Доналд Тръмп: Това е бизнесът на XXI в." "На всеки 58 минути някой печели BMW." 

Това е само част от задължителния репертоар, който ще чуете по време на презентация, когато някой познат пожелае да ви покаже "нещо уникално". Какво обаче пропускат да ни кажат този род структури, докато погалват присъщото на човека желание за богатство и бляновете за вечен мързел.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  tzm41313897 avatar :-P
  Mark Twain

  "Пирамиди, фараони
  и балъци за милиони..."

 • 2
  maximxx avatar :-|
  Максим

  Отлична статия! Изумен съм от кратковременната памет на плебса... Това важи и за изборите, и за финансови "инвестиции"...

 • 3
  alex.p.ivanov avatar :-|
  alex.p.ivanov

  Няма лесни пари. Който казва че схема "Х" ще те направи богат без да вложиш сериозни усилия те лъже. От друга страна ми се иска да беше разгледана и обратната страна в тази статия, в стил pros & cons.

  Липсата на критична оценка на каквото и да е ме отблъсква.

 • 4
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev

  Ранди Гейдж - Изживей мечтите си:

  http://www.youtube.com/watch?v=8Aio7oNG1EE

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  цитат: ""В мрежовия маркетинг не се плаща на никоГО само затова, че е привлякъл някоГО. Във финансовите пирамиди се заплаща, за да станете член на компанията, и се изплащат бонуси само за това, че сте привлякъл някой, който също е платил такса за записване. Това е основната разлика"

  >>> напротив, ако ти се докопат до личните данни, могат да ги препродадат неограничен брой пъти, което ще донесе много по-голям доход от 50-те лева вход за събирането в хотел Бел ами. Особено в пакет с потребителския профил. Тези безименни заведения и магазини за дрехи са идеална възможност да се сканира кой колко харчи месечно за дрехи, обувки, вечерни излизания...Оттам насетне можем да "поговорим", кой от тях би бил потенциален "обект за атака" (изключително разпространен жаргонен израз) на застрахователните агенти със спестовни полици по 300 лева месечно и кой - на амбулантните търговци на магнитни гривни срещу кръвно.

 • 6
  thecalm avatar :-|
  thecalm

  Отлична статия, към която с удоволствие ще насоча следващият човек които ми каже нещо за SCI. Неотдавна един мой "приятел" се опита да ме убеди да се включа и аз. Освен всичко останало което ненавиждам в пирамидите ме дразнят жестоко и техните презентации... То нали един от основателите се оказа, че е някакъв пастор в Пловдив на нещо тип "свидетелите на йехова"... Дано никой не се излъже

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  Капитал - примера, който сте дали за "геометрична прогресия" е неправилен. По-скоро сте имали предвид "аритметична прогресия".

 • 8
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  От 1 към 2 е аритметична, после е геометрична.
  Иначе браво за статията.

 • 9
  geoimg avatar :-P
  Geoimg

  Трябва само да си платите... :-)

 • 10
  paula_12 avatar :-|
  paula_12

  "По принцип при нас рядко постъпват жалби за пирамидални продажби и нямаме голяма практика в тази област", каза Христо Трендафилов, главен юрисконсулт на комисията. Той обясни, че в Закона за защита на потребителите (ЗЗП, чл. 68ж, т. 14), това е дефинирано като нелоялна търговска практика, но доказването е трудно. "

  В държавния апарат, на където и да се обърне човек, вижда само некомпетентност!
  Как може да си главен юрист на комисията и просто да кажеш: "ми ..... не знам, нямам опит пък и е трудно доказуемо". Това изказване по никакъв начин не буди доверие у един потребител в съответната инстанция. В комбинация с неустойката от 50 бона в общите условия на СЦИ, всеки потребител би избрал да прежали вече дадените пари и да си трае. В прав текст господинът главен юрист казва не хората, че комисията за защита на потребителите няма да ги защити, защото явно няма опит в защитаването на потребители. Но това някак си не е изненада. С.Р и С.П не са виновни, видяли са невежеството, което е обхванало държавата и са се възползвали. Във всяка държава има мошеници, по тази причина са измислени държавните институции, г-н ГЛАВЕН ЮРИСТ! Кой ли Ви е дал дипломата ......, кой ли ви е назначил ...? Сигурно тоя дето назначи Пеевски ?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход