Влак ли е ИТ индустрията или жичка? (видео)

Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма солюшънс"

"Ние като представители на ИТ бранша в България се чудим влак ли сме или жичка". Така образно описа ситуацията на компаниите, работещи в една от най-добре развиващите се индустрии в страната през последните години, Цветан Алексиев, изп. директор на "Сирма солюшънс" по време на конференцията на "Капитал" Next Year's Business Plan. Причината е, че важните държавнически решения за нейното развитие се взимат от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), където акцентът определено пада върху транспорта. Липсата на държавна политика в сферата на ИТ през последните години е един от сериозните проблеми на бранша, допълни Алексиев, който въпреки това обаче продължава да играе ролята на локомотив, който тегли напред износа и създава добри условия за българските софтуерни специалисти.

"Сирма солюшънс" е ИТ компания част от "Сирма груп холдинг", в която попадат още двадесетина фирми с различни дейности в сферата на новите технологии – от разработка на софтуер за мобилни устройства, през семантични бази данни, CAD софтуери и центрове за данни. Алексиев разказва, че началото на бизнес конгломерата е поставено през 1992 г. от група приятели, които искали да правят нещо, което им е "интересно". Така с времето приемат стратегията да разработват нови идеи, да ги инкубират в рамките на съществуващите фирми, след което да ги отделят в нови компании под общата шапка, когато достигнат етап на зрялост. В по-късен етап част от тези бизнеси се продават.

Портфолио

 

Тенденциите, които ще диктуват развитието на ИТ индустрията, са мобилни приложения, облачни решения, т.нар. big data решения. Добрата новина е, че световният ИТ пазар ще порасне с 6.7% през 2014 г. основно заради пазарът в САЩ, сочат данните на Алексиев. Целите на организацията са за постигане на 20% ръст на приходите през следващата година. Това може да стане чрез увеличаване на дела на бизнеса в чужбина, който в момента е около 50%. "Най-важното обаче за нас е да продължим да работим с най-новите технологии, да създаваме конкурентни решения и да ни е интересно", казва Алексиев, който изглежда като човек, забавляващ се искрено с работата, която върши.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  mcphisto38 avatar :-P
  Димитър Димитров

  "Александър Цветков признава, че едно от предизвикателствата пред мениджмънта е свързано с управлението на сложната вътрешна структура в холдинга." - не е ли Цветан Алексиев???

 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Сирма" са се опитали да "внасят" кадри, но като че ли не особено успешно към момента: "За четири месеца успяхме да привлечем едно момче от Аржентина"

  Странно. Аз не бих търсил в Латинска Америка, а в бившия Съветски Съюз. Ако от там не могат да намерят значи явно не плащат достатъчно.

 • 3
  karla_hanneman avatar :-?
  Karla c Україна Hanneman

  Абе що всичките толкова успешни СЕО-та все на държавата чакат да им прави? Как са успели? На държавно?

 • 4
  mishoch avatar :-|
  mishoch

  Капитал, дайте една таблица с данни за колко е продала ИТ индустрията навън, колко данъци и заплати е платила, та да стане ясно влак ли е или жичка...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Точно сирма не може да седи от позицията на целия бранш. Нито са флагман, нито са незаменими. Липсва политика, но липсва и корумпирана конкуренция (както например Виваком в телекомуникациите). Така че от това могат да са предоволни.
  Най-вече искам да обърна внимание на образованието. То не е некачествено, то е НЕефективно. Има много голяма разлика. Със същите пари може да се свърши много повече. На запад или на изток мислите ли, че ги държат студентите като в техническия по цял ден в залата на лекции и им пълнят главата с абсурдни конструкции, набутват ги със сложни тестове по ТЯХНАТА си система, за да си продадат учебниците?
  Програмирането е изкуство, то иска изобретателност. Не може да обучаваш един програмист все едно е лекар, и после да очакваш от него да изобрети нещо повече от програма за калкулиране на дребни сметки. Трябва да се преподава иновативно, а не както при нас - закостеняло и формализирано.
  Дотам сме стигнали, че студентите бягат от практическите задачи като дявол от тамян!

 • 6
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#2] от "Николай Николов":

  Специалисти от бившите СССР републики е почти невъможно да се намерят по две основни причини:
  1. Там почти не са останали а които са останали и са компетентни взимат американски заплати. Което няма лошо ама ако кога да давам такива заплати защо да се мъча с руснаци ?!?. Не забравяйте че всички тези републики са дори по-зле от българия като образование.
  2. Много, много е трудно да внесеш човек извън ЕС. На практика дори е по-лесно да внесеш индиец отколкото руснак.

 • 7
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#4] от "mishoch":

  Сметнете сам: 10% ДОД от заплати, аа база вземете 2к лева нето средно на 50к+ човека в българия.

 • 8
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#3] от "Karla ОСТАВКА Hanneman":

  Ами щото плащат доста данъци и искат поне основните си задължения си да изпълни държавата спрямо тях.

 • 9
  kihano avatar :-|
  kihano

  Нито влак нито жичка, а балон, който рано или късно ще се спука.

 • 10
  garbolino avatar :-|
  Garbo

  За софтуерната индустрия цифрите със съответните условности са:

  - Заети: 40 000+
  - Ако приемем за по-лесно смятане среден нетен доход от 2000 лв., то общо вноскте от служител и работодател за заето лице са: 898 лв./месец

  или

  - за един месец постъпленията от СО и ДОД към бюджета от софтуерната индустрия са: 35 920 000 лв.
  - за една година постъпленията от СО и ДОД към бюджета от софтуерната индустрия са: 431 040 000 лв.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал