Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 26 ное 2013, 16:29, 10203 прочитания

Соковете със захар спират да се продават в края на април 2015 г.

Производството им беше преустановено през октомври, гратисният период е за остатъчни количества

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
От 28 април 2015 г. на пазара няма да се предлагат сокове от плодове с добавена захар, гласи европейска директива, чиито разпоредби бяха отразени в приета от правителството нова наредба. Вече пуснатите на пазара количества, които не отговарят на изискването, трябва да бъдат изчерпани до тази дата.

Как беше досега 


Досега съществуваше възможност за добавяне на минимални количества захар в соковете от плодове (без круши и грозде) за регулиране на киселия вкус или за подслаждане. На 28 октомври изтече преходният период за транспониране на европейската директива, забраняваща използването им. Това беше и началната дата, след която отпада възможността за ограничено влагане на захар в соковете от плодове, обясни Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. И уточни, че и сега на пазара се предлагат сокове "без добавена захар", което е отразено върху етикета на продуктите.

Съобщението за забраната да се добавя захар беше последвано от коментари в социалните мрежи, че тя се подменя с подсладители. "И преди промяната, и след това влагането на подсладители в соковете не е разрешено", категорична е Жана Величкова.

В нектарите обаче могат да се влагат захари и/или мед в количество, не по-голямо от 20 на сто от общото тегло на крайния продукт, и/или подсладители, пише в наредбата. Тя регулира само соковете и нектарите (виж карето), но не и т.нар. плодови напитки – със съдържание на сок от плодове или екстракт от растения.
 
"Смешно е да правиш напитка от изкуствени съставки и да я наричаш сок. Преди 15 години на пазара се предлагаха сиропи, които се разреждат до 30 пъти. Сега отново почнаха да ги предлагат заради обедняването на хората. Как ще се концентрира плод в една чаена лъжичка? Това е невъзможно, значи напитката съдържа химикали", коментира проф. Христо Крачанов. По негова оригинална технология пловдивската фирма "Витанеа" произвежда сокове и нектари само от свежи плодове, а не от плодови концентрати, каквато е обичайната практика, обясни Благовеста Крачанова, управител на компанията. "Новите изисквания в наредбата няма да бъдат в наша полза, защото на пазара се внасят все повече евтини продукти, които за съжаление не са качествени. Пазарът става все по-зависим от ниските доходи на хората", казва Крачанова.

Продължава спадът на потреблението




По данни на браншовата организация низходящата тенденция в потреблението на натурални сокове и нектари продължава - за полугодието спадът е 6%. Реализирани са близо 16 млн. литра натурални сокове и нектари, което е с един милион литра по-малко от същия период на 2012 г. Най-засегната продължава да бъде категорията "плодови сокове 100%". Прогнозите на асоциацията са, че в края на годината консумацията на сокове и нектари ще достигне около 62 млн. литра, или с около 9-10% по-малко от миналата година.

Какво се произвежда

"Сок от плодове" - ферментиращ, но неферментирал продукт, получен от ядивната част на здрави, узрели, пресни, охладени или замразени плодове от един или повече видове плодове, смесени заедно, с типичните за сока на плода, от който е получен, цвят, аромат и вкус.

"Сок от плодове от концентрат"
- получава се чрез разреждане на концентриран сок от плодове с питейна вода.

"Концентриран сок от плодове"
– получава се от сок от един или повече видове плодове чрез отстраняване с физически методи на определена част от водното му съдържание. Когато концентрираният сок от плодове е предназначен за директна консумация, трябва да е отстранено най-малко 50 на сто от водното съдържание на сока от плодове.

"Дехидратиран сок от плодове" или "сок на прах от плодове" - получава се от сок от един или повече видове плодове чрез почти пълното отстраняване с физически методи на водното съдържание.

"Сок от плодове, екстрахиран с вода" - получава се чрез екстракция с вода от месести цели плодове, чийто сок не може да бъде извлечен чрез физически методи, или изсушени цели плодове.

"Нектар от плодове" - ферментиращ, но неферментирал продукт, получен чрез добавяне на вода, със или без добавяне на захари и/или мед към соковете от плодове към плодово пюре, към концентрирано плодове пюре или към смес от тези продукти.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Алкомет" задвижва проекта си за нов цех за алуниеви профили "Алкомет" задвижва проекта си за нов цех за алуниеви профили

Шуменският производител е подал инвестиционно предложение в екоинспекцията

9 апр 2020, 703 прочитания

Мариан Колев, "Хиполенд": Реалистичният сценарий е за 50% спад в приходите ни Мариан Колев, "Хиполенд": Реалистичният сценарий е за 50% спад в приходите ни

Собственикът на веригата за детски играчки пред "Капитал"

9 апр 2020, 951 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
"Самекс" вече e с 16 ресторанта KFC в България, догодина планира поне два

За последните 12 месеца компанията отвори четири нови обекта

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10