Спад на износа е ударил финансовите резултати на "Неохим"

Оборотът е намалял и заради по-дълъг ремонт на производствени мощности

Основната част от разходите на торовия завод е за природен газ и всяка промяна в цената му влияе силно върху резултатите на "Неохим"
Основната част от разходите на торовия завод е за природен газ и всяка промяна в цената му влияе силно върху резултатите на "Неохим"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Основната част от разходите на торовия завод е за природен газ и всяка промяна в цената му влияе силно върху резултатите на "Неохим"
Основната част от разходите на торовия завод е за природен газ и всяка промяна в цената му влияе силно върху резултатите на "Неохим"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Приходите от българския пазар са нараснали и вече заемат по-голяма част от постъпленията в компанията.

Спад на износа е ударил силно резултатите на производителя на изкуствени торове "Неохим" - Димитровград, показва консолидираният отчет на публичното дружество за деветмесечието. В него влизат резултатите на дъщерните компании в България и Турция, които се занимават с търговия. Това е довело до по-малки приходи, а печалбата на дружеството е спаднала от близо 6 млн. лв. в края на септември миналата година до 709 хил. лв. за деветте месеца на тази. Общо продажбите са спаднали с 12%, но заради по-слабото понижение на разходите крайният финансов резултат е намалял доста по-значително.

Запазване на нивата

Директорът на "Продажби" в компанията Андон Димитров обясни, че основната причина за спада е по-малкото производство заради дългия ремонт на мощностите, както и влошените условия на пазарите в края на второто тримесечие. Тази година заводът е правил планов ремонт в продължение на четири месеца, а в други години той приключва за месец и половина – два, обясни Димитров. Той прогнозира, че последното тримесечие ще е добро, но няма да успеят с него да наваксат изоставането. За следващата година Димитров очаква резултатите им да не се различават от обичайните и според него 2014 г. "няма да е кой знае колко печеливша. Освен в България "Неохим" продават основно в съседни държави и нямат промяна в пазарите на компанията, добави Димитров.

Според доклада за дейността "Неохим" е увеличил продажбите си в България с 18%, докато тези зад граница са спаднали с почти 40%. В резултат българският пазар вече заема по-голяма част от приходите на компанията, а чуждите са почти наполовина по-малко от неговия оборот. Основният продукт на "Неохим" е амониев нитрат и от него идват най-голяма част от оборота му.

"Неохим" е собственост на няколко дружества, като най-голяма част от акциите му държат "Еко тех" (24.73%) и "Евро ферт" (24.03%), ливанската "Кариферт интернешънъл офшор" (17.16%) и регистрираното в Лихтенщайн "Агрофер интернешънъл естаблишмънт" (7.68%).

Зависимостта от газа

Суровината за производството на торовете е природният газ и повечето разходи на компанията са именно за него. Това прави всички производители на торове силно зависими от цената на газа, а производители от държави, в които той е значително по-евтин, могат да продават много по-евтина продукция. Заради тази зависимост другият голям български производител на торове - "Агрополихим", ще изгради терминал за течен амоняк за 23 млн. евро, съобщи изпълнителният й директор Филип Ромбаут преди няколко дни по време на конференцията Next Year's Business Plan. Той разказа, че бумът в добива на шистов газ в САЩ до две години ще спре вноса им на течен амоняк (който се прави от газ) и количествата от големи производители като Русия и Тринидат трябва да отидат някъде (като нашия регион например), което ще направи продукцията на "Агрополихим" по-неконкурентоспособна.

Тези условия важат и за другите производители като "Неохим". Освен това и "Агрополихим", и димитровградският производител се оплакват от масовото използване в България основно на много евтини амониеви торове. По-скъпите фосфатни се използват много по-малко, защото земеделците не искат да влагат повече средства, ако нямат и сигурност, че ще обработват същата земя няколко години.

Това е проблем, от който се оплакват от години и вносители на по-скъпи торове, като по думите им широко използваните амонячни по-скоро вредят, ако земята се третира само с тях години наред. В резултат почвата се окислява и добивите дори могат да намалеят. Сложните комплексни торове нямат този проблем, но арендуването година за година не стимулира инвестиции в дългосрочна производителност.

Финансови данни (в хил. лв.)
ПоказателI.-IX.2013 г.I.-IX.2012
Печалба7095 915
Приходи190 077217 021
-продажби на продукция187 376211 849
Разходи189 368211 106
-природен газ126 292145 683
-възнаграждения16 10215 259
Активи161 171168 003
Дългосрочни задължения23 11721 001
-банкови заеми18 80716 895
Краткосрочни задължения40 97250 078
Източник: КФН

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане