Telenor и залезът на телевизията

Сателитното звено на норвежкия оператор се оттегли от проекта за навлизане на българския пазар

По време на финалната битка Рагнарок, бележеща залезът на боговете, гръмовержецът Тор убил с чука си вселенския змей Йормунганд, но след девет стъпки паднал поразен от отровата му. Като избира името за един от сателитите си - Thor 6, норвежката Telenor Sat явно търси аналогия с мощта на бога. Ирония на съдбата или обикновен бизнес, но девет месеца след като даде заявка за навлизане на българския пазар на телевизионна доставка, сателитното звено на Telenor group претърпя леко поражение. Тя и българският сателитен и интернет доставчик на едро "Нетера" са прекратили договора си за т.нар. white label услуги в България. Новината беше потвърдена и от двете страни, без подробности заради задължителните в такива случаи договори за конфиденциалност. Но "Нетера" побърза да уточни, че има нов партньор и продължава проекта си.

Предложение за раздяла

2.4

млн. лв. е инвестицията на "Нетера" в проекта за сателитен тв пренос на едро.

Договорът между българската "Нетера" и Telenor sat беше обявен приблизително през март. Накратко той предвиждаше "Нетера" да наеме два предавателя на спътника Thor 6, които да използва за приемане на тв сигнал и да го продава на едро на местни оператори, които пък да го пласират на дребно за крайни клиенти под своята марка - именно схемата, популярна като услуга с бял еткет (white label). Девет месеца по-късно споразумението е прекратено, потвърди изпълнителният директор и собственик на българската компания Невен Дилков. По думите му, раздялата е станала по взаимно съгласие. Според източници на "Капитал", всъщност инициативата е била на норвежците. Директорът на Telenor sat за Централна и Източна Европа Лейв Ерик Свенинг потвърди излизането на компанията от сделката, без да дава повече информация за причините. "Оставаме отворени за евентуални нови възможности", добави лаконично Свенинг.

Макар че няма ясно потвърдени официални причини за изтеглянето на Telenor sat, възможностите не са много. Най-логичната такава е липсата на достатъчно клиенти - оператори, които да плащат на едро за услугата. До този момент официално потвърждение има само за един такъв - пазарджишкият "Телекабел". "Telenor е компания с огромно ноу-хау в сектора. За тях е ясно, че такъв бизнес модел има смисъл само ако предложеният капацитет на сателита се запълни. Иначе просто е нерентабилен. Логично е норвежците да предпочетат да не държат резервирана мощност без ясна перспектива и да потърсят друг начин за оползотворяването й", каза източник от индустрията, пожелал името му да не се цитира.

Угасналият ентусиазъм на чуждестранния партньор, според други източници от сектора, се дължи и на спецификите на българския пазар на тв доставки - силна конкуренция, високо проникване на услугата, много на брой оператори, изпилени печалби. От офертата на тандема Telenor Sat - "Нетера" не се възползва и "Глобул", който вече е собственост на Telenor. Мобилният оператор за момента изобщо не навлиза в сегмента на тв услугите.

Възможно е Telenor sat да сe e отказал от проекта си тук по съвсем тривиални причини. Хипотезата на Ейъл Алтшулер от SpaceCom (новият партньор на "Нетера") е, че е възможно да става въпрос за регулаторни пречки. Алтшулер все пак уточни, че не знае подробности и няма представа за конкретните причини за разтрогването на сделката.

Нова сделка – нов късмет

 

Дали моделът на "Нетера" в сферата на телевизията ще се увенчае с успех - предстои да видим. Проект за white label телевизия чрез сателит има и собственикът на "Мобилтел" - Telekom Austria. По подобие на скандинавския случай обаче и тук самият "Мобилтел" още не е обявил ще използва ли платформата на компанията майка в България. Да се съди за модела като цяло по историята до момента обаче е прибързано - принципно един такъв проект е изключително сложен за изпълнение. Това, което става ясно към момента, обаче е, че успехът в България е труден, а идеите залязват лесно.

Още от Капитал