Мистерията "Уинслоу"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мистерията "Уинслоу"

Мистерията "Уинслоу"

Как собствениците на "Винпром Пещера" създават втория по големина земевладелец в България под прикритие

Татяна Пунчева-Василева
35997 прочитания

© Цветелина Белутова


Добрите схеми искат време да се реализират. Затова и пълният размах на картината от проведения преди година държавен търг за земеделска земя срещу компенсаторки може да се проследи чак сега. Ако през есента на 2012 г. имаше съмнения кой спечели лъвския пай, сега мъглата се вдига, макар все още да се полагат всички усилия реалната собственост да остане скрита поне на хартия.

Случилото се през изтеклата година показва, че всичко е добре планирана и усърдно изпълнявана дългосрочна стратегия една група да стане значим собственик на земеделска земя в България. Дали за да обработва или да препрорадава, в случая няма значение.

Ако още не сте се досетили кой е майсторът на схемата, нека го представим. Запознайте се с втория най-голям собственик на земеделска земя в страната след "Ромфарм компани" - "Уинслоу ленд инвест".  

Публичната тайна

"Уинслоу", т.е. "Пещера"... Така най-кратко и бързо ще ви ориентират поне пет големи собственика на земя в страната, когато чуят името на фонда. Всеки от тях иска да остане анонимен в това си твърдение. А това, което имат предвид е, че макар официално зад "Уинслоу" да седят строителните предприемачи братя Иван и Яник Мекушини, в действителност участниците на пазара са убедени, че става въпрос за действителните собственици на "Галакси пропърти груп" и "Винпром Пещера" - Антон Щерев и Атанас Петров. "Капитал" не успя да се свърже с тях лично, но получи отговор на въпросите си от "Галакси", където двамата са акционери. "Галакси" и "Винпром Пещера" споделят общи офшорни акционери, представлявани от пловдивската адвокатска кантора "Базлянков, Станоев и Ташев" (виж инфографиката на собствеността).

Освен коментарите на пазара обаче всички следи, водещи към двамата алкохолни и строителни предприемачи, са косвени. Затова и логичният отговор на пряко заинтересуваните страни е един - отрицание.

"Това е невярно и лишено от смисъл твърдение", каза управителят на "Уинслоу ленд инвест" Борислав Петков. Преди сделката с "Уинслоу" Петков управляваше бизнеса със земя на групата от Пещера.

"Галакси пропърти груп" не може да говори от името на собствениците на компанията. Въпреки това бихме искали да заявим, че подобни твърдения са напълно неверни. "Галакси пропърти груп" ООД няма собственост, свързана със собствеността на "Уинслоу ленд инвест" и/или "Уинслоу груп",  бе официалният коментар на "Галакси".

Изкупуване на килограм

За около година под техен контрол са вече поне 350 хил. дка. земя при около 1 млн. дка за първия на пазара на земя "Ромфарм компани". Основна част от тези земи са в дружеството "Омега агро инвест", което до края на пролетта беше собственост на "Винпром Пещера". Реално то се занимава само с инвестиции в земя, а това е несвойствена дейност за производителя на алкохол. Това беше и публичният мотив в края на пролетта "Винпром Пещера" да продаде "Омега агро инвест" на свежо регистрираното "Уинслоу ленд инвест" на "Уинслоу груп" (дружеството на братя Мекушини). Това за пред публиката трябваше да е изход на алкохолния производител от бизнеса със земеделска земя и донякъде е точно това заради обособяването му в изцяло нова структура, която юридически няма общо с "Винпром Пещера". Това обаче не означава, че все пак тези земи остават далеч от собствениците на винпрома, още повече че това е ценен и поскъпващ актив. Да не говорим, че купувачът е с едва 50 хил. лв. капитал, а групата на братя Мекушини, седяща зад него, далеч няма нужния за подобна сделка ресурс. Така прилежно събран портфейл от земя би следвало да има поне 9-цифрена цена. Дори да не е толкова, ще е странно продавачът да излезе от този актив на ниска цена.

Съотвено "Уинслоу" очевидно е бил стимулиран с привлечен ресурс за сделката и според информация на "Капитал" най-вероятно става въпрос за необезпечен заем, който трудно може да се видим по публични регистри.

Въпросът с финансирането на изкупуванията стана още по-ключов, когато тази есен "Уинслоу" се впусна във втора крупна сделка - покупката на един от големите фондове за земя "Агро финанс" АДСИЦ. Тук инвестицията изглежда доста по-скромна, но пък е между партньори. "Уинслоу" изкупи акциите във фонда от дружества, финансирани и/или свързани с Корпоративна търговска банка (КТБ), която контролираше фонда от известно време насам. Вложението на "Уинслоу", за да вземе пълен контрол над "Агро финанс", възлиза на около 77 млн. лв., което при 140 хил. дка. земя във фонда отрежда скромната оценка от 550 лв. на дка. Според някои пазарни участници тя е доста под пазарната. В крайна сметка цената е тази, за която се договорят купувач и продавач, а в случая става въпрос за партньори. Групата на КТБ и тази на "Галакси" си партнираха някога в придобиването на "Булгартабак", а после и на фабриката за цигарени опаковки "Юрий Гагарин". Сега обаче на пазара все повече се говори за преразпределение на тези инвестиции, като в първата група от Пещера се е оттеглила, може би в замяна на "Агро финанс" и още нещо. До редакционното приключване на броя Цветан Василев, основен собственик на КТБ, не бе открит за коментар по темата.

И така за половин година от създаването си "Уинслоу" има 330 хил. дка зема само от сделките с "Омега агро инвест" и "Агро финанс".

Пред "Капитал" Борислав Петков поясни, че сделките са направени със собствен и привлечен ресурс, без да коментира размера на последния. Освен това той допълни, че "Уинслоу ленд инвест" не е ползвало заеми от "Галакси пропърти груп" или негови дъщерни дружества, макар "Галакси" да е било активно в кредитирането на различни дружества през 2012 г. Видно от отчета му, то е раздало 77 млн. лв. като заеми. На въпроса на "Капитал" на кого са дадени тези заеми от "Галакси" заявиха, че "търговската и инвестиционна политика на компанията е предмет на търговска тайна".

Все пак от "Галакси" заявиха, че то не е отпускало заеми на "Уинслоу ленд инвест", нито на прекия му юридически собственик "Уинслоу груп" (притежавано от братя Мекушени).

Обратно към търга

Откъдето и да е ресурсът обаче, "Уинслоу" продължава да пазарува земя, и то все от интересни дружества. Една от по-малките сделки, която все още не е придобила пубичност, е придобиването на малкото дружество "Полет-2000" през септември. То бе активен участник в миналогодишния мегатърг за земя срещу поименни компенсационни бонове (ПКБ), проведен от Министерството на земеделието, около който се заформиха цяла серия скандали. Първо, преди да бъде обявен публично, малък брой дружества около групата от Пещера изкупиха над половината налични на пазара ПКБ-та, което говори, че е имало изтичане на информация. Второ, след като вече бе публично обявен търгът, същата група продаде тези бонове на новорегистрирани дружества с цветни имена като "Златно рало", "Слънчева Добруджа" и др. И накрая заедно с тях спечели близо 80% от предлаганата земя. "Полет 2000" бе едно от тях. То бе класирано да придобие 17 хил. дка. от предложените от земеделското министерство близо 100 хил. дка. Година след добрата сделка със земята "Полет-2000" вече е с нов собственик - "Уинслоу ленд инвест". По думите на Борислав Петков в това дружество в момента има само 4500 дка.

Друга прясна придобивка на "Уинслоу" от края на октомври е "Агримарт", което притежава земи в Северна България (Кнежа, Монтана, Белоградчик, Исперих, Разград и др.), но не е участвало в търговете на земеделското министерство от държавния поземлен фонд. Първоначално е било арендатор на "Агро финанс", а впоследствие си разменя парцели с публичния фонд. Придобивало е и зърнобази, като е кредитирано от КТБ за целта и върху тях има ипотеки.

До септември дружеството е собственост на Мартин Луков, когато е прехвърлено на заложеното в КТБ "Билдинг ресорт" и е пререгистрирано на столичната ул. "Дамян Груев" 46, където са и много финансирани от КТБ фирми. Негов управител и собственик е Александър Радев, който е в управителните тела на много от дружествата от кръга на КТБ. Изглежда обаче интересът на Радев към този бизнес е бил краткотраен, защото само месец по-късно, на 25 октомври го прехвърля на "Уинслоу ленд инвест". Естествено то отново е пререгистрирано, но не на адреса в София на новия си собственик, а на адреса на "Винпром Пещера" в Пловдив - ул. "Дунав" 5.

Нищо чудно на същия адрес скоро да се помещава и друг активен участник в търговете за земя срещу компенсаторки - "Агроленд консулт". Причината е, че то също е сменило владетеля си и вместо адвокатите от "Базлянков, Станоев и Ташев" вече е директна собственост на "Галакси пропърти груп". А адресът на "Галакси" е... Пловдив, ул. "Дунав" 5, където продължава да е и седалището на продадената през пролетта "Омега агро инвест".

В търговете за земя "Агроленд" бе класирано на първо място за поне 11 хил. дка. Дружеството бе и активен купувач на бонове, преди да стане ясно, че се готви мегатърг, а след това ги продаваше заедно с "Галакси". Преди година всъщност групата от Пещера отричаше да има общо с "Агроленд консулт", а сега то вече е тяхна директна собственост с аргумента, че влизането в компанията "е изцяло с инвестиционна насоченост. Целта ни не е притежаваната от "Агроленд консулт" земеделска земя, от която възнамеряваме да се освободим възможно най-скоро, понеже е извън нашата основна дейност", поясниха за "Капитал" от "Галакси". От там допълниха, че в момента интересите на компанията не са свързани с развитието на земеделие, селско стопанство или подобна дейност.  

Следвайки логиката на досегашните сделки, не звучи невероятно при въпросната продажба на "Агроленд консулт" купувач да е "Уинслоу", което нищо чудно да има апетити и към другите успели кандидати от търга за земя срещу компенсаторки - "Слънчева Добруджа", "Златно рало", "Лукс ауто", "Нов фермер" и "Биопродукти България". Последното между другото държи производствените мощности на "Винпром Пещера" в град Пещера, както е видно от справка в имотния регистър и наложената върху тях ипотека по заем, по който съдлъжник е и самият винпром.

Отговорът на "Уинслоу ленд инвест" е, че макар да води "всекидневни разговори с различни компании, които имат дейност в земеделието… с посочените компании не са водени разговори" за евентуална покупка. "Галакси" също заяви, че не е водила разговори с посочените дружества. Както обаче показва практиката, дълги преговори може и да не са необходими.

По темата работи и Радостина Маркова

Предвиждаме нов подход в управлетнието на земя

Борислав Петков, управител на "Уинслоу ленд инвест"

Каква е средносрочната и дългосрочната стратегия за развитие? Колко големи искате да станете?

Стратегията на комапанията в средносрочен и дългосрочен план се обуславя на основата на взаимно сътрудничество и партньорство със земеделските производители и собственици на земеделска земя, количеството притежавана земя не е от значение за нас - по-скоро сме ориентирани към качествено и ефективно използване и управление на поземления ресурс. Залагаме на нов подход, основан на съвместни проекти в областта на земеделието с всички участници в него, от големите земеделски производители до най-дребните, като акцентираме на най-дребните. Внедряването на нови технологии, нови подходи и форми на сътрудничество. Целта е компанията да даде ново послание на сектора на отрасъла. Следващата година ще обявим много иновативни проекти в областта на земеделието.

Как смятате да управлявате земята - ще я отдавате под аренда, ще я обработвате сами или ще я препродавате на трети лица, включително чуждестранни инвеститори?

Управлението на поземления ресурс за нас минава през различни призми, но акцентът е обработката, като ще залагаме основно на нетрадиционни култури – в голяма част от стопанството ще има култури, които са забравени в България. Отдаването под аренда е един от подходите. Замените на имоти с цел оптимизация и намаляване на разходите по управлението е заложено в нашите виждания за управление. Комасацията на закупените имоти е водеща при вземането на всяко решение. Продажбите не са приоритет освен в землища, където в дългосрочнен план не виждаме перспектива

Смятате ли да придобивате други дружества, инвестирали в земеделска земя? Големи или малки? Кои?

Компании, които в портфолиото си имат земеделска земя, представляват интерес за нас и имаме немалко предложения за покупката на подобни фирми или дялове от тях, но вземането на подобно решение зависи от това дали земята отговаря на нашите критерии. В момента земеделска земя се предлага масово от дружества, които са инвестирали и срещат трудност при нейното управление. Както съм казвал неведнъж пред вас: да, бих инвестирал, но не на всяка цена.

Как ще коментирате твърденията, че действителните собственици и финансиращи експанзиятата на "Уинслоу ленд инвест" са собственците на "Галакси пропърти груп"?

Това е невярно и лишено от смисъл твърдение.

 

Добрите схеми искат време да се реализират. Затова и пълният размах на картината от проведения преди година държавен търг за земеделска земя срещу компенсаторки може да се проследи чак сега. Ако през есента на 2012 г. имаше съмнения кой спечели лъвския пай, сега мъглата се вдига, макар все още да се полагат всички усилия реалната собственост да остане скрита поне на хартия.

Случилото се през изтеклата година показва, че всичко е добре планирана и усърдно изпълнявана дългосрочна стратегия една група да стане значим собственик на земеделска земя в България. Дали за да обработва или да препрорадава, в случая няма значение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

37 коментара
 • 1
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_
  • -20
  • +127

  Според мен не е никак хубаво,че голяма част от обработваемата земя продължава да се съсредоточава в ръцете на няколко големи играчи.Най-добре би било да земята да е основно в ръцете на фермерите които я обработват и да стимулираме дребните фермери да се развиват.Но не ви ли се струва странно да ни хвалите Ромфарм,а сега да атакувате Уинслоу,който са доста по-малки от тях?

 • 2
  jordani avatar :-|
  jordani

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  Успявате да формулирате две противоричащи си тези едновременно.
  Последно - земята на малките фермери или на Уинслоу или на Ромфарм ?
  Кои са добрите ?
  Иначе тезата за малките фермери - просто не осъзнавате какво искате.
  Най-лошото, което се случи в България след 1989 бе прословутото раздаване на земята в реални граници.

 • 3
  sharon avatar :-|
  sharon

  "Уинслоу ленд инвест" се превърна в силен играч след като извърши една особено успешна сделка - придоби близо 80% от фонда за инвестиции в земеделска земя "Агро финанс" и освен него купи и "Омега агро инвест". Считам това за много умен предприемачески ход имайки предвид че една от основните цели на "Уинслоу" е комасация на земеделските площи, което да подпомогне за ефективното им обработване. Зърнопроизводството не е сред началните приоритети на "Уинслоу", но това не значи че не е част от целите на корпорацията. Нека не забравяме че за да се развива българското земеделие, то има нужда от инвеститори и то смели такива, които да вложат значителни финансови средства без да чакат моменталната им възвращаемост.

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Всички тия пари от укрити данъци и акцизи ще ги наместят в земя. И ще дърпат субсидии и те.

 • 5
  schiller avatar :-|
  СДС

  Латифунда ДС се разратсва,
  само дет шумкаря за бизнес не става, само за кражба, така че да очакваме линеещи земи и емигриращи българи и роми, докато земят не се насели с бежанци.

 • Stela Stoyanova

  България има нужда от уедряване на земята и модерно земеделие и това е факт. Никакви мораторуими и тъпотии няма да помогнат. Чужденците се изнасят от тука с 200 км в час и честно казано не виждам какъв е проблема една или друга компания да купува земя. Едва ли ще си сади райграс, а ще дава хляб на хората дето са останали и малкото на село. Само дето вие от Капитал май имате проблем коя е компанията, а? Ромфарм целите в бело, останалите са мошеници по слухове на очевидци, както си ви е поръчковата практика, нали?

 • 7
  sharon avatar :-|
  sharon

  Емигриращи винаги ще има. Не само българи и роми емигрират, правят го македонци, сърби, молдовци, грузинци, руснаци, румънци, испанци, британци дори. Процесите на миграция, които са важен фактор на демографията, уви, винаги ще ги има, само че не мисля че това е пряко свързано с бизнеса. В условия на пазарна икономика и търговия с капитали, картината няма как да е много по-различна.

 • 8
  yfm19307811 avatar :-|
  yfm19307811

  Голяма част от земите на Омега Агро са придобивани на данъчна оценка. Останалите пари са дошли отнякъде, а основният бизнес на бившите му собственици е производство и търговия с алкохол и цигари - акцизни стоки. След продажбата на Омега Агро на Уинслоу, те нямат вече нищо общо с тази инвестиция.....
  До коментар [#4] от "today":

 • 9
  vessy_manolova avatar :-|
  vessy_manolova

  Капитал, статията ви може да изглежда написана професионално, но липсва елементарна аргументация:
  "Освен коментарите на пазара обаче всички следи, водещи към двамата алкохолни и строителни предприемачи, са косвени."
  На това ако му викате сериозна разследваща журналистика, значи нивото ви вече не е никак високо. От далеч се вижда дългата ръка на конкурент или тенденциозно отношение.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#8] от "yfm19307811":
  Земеделците въртят същата схема, продават без да фактурират и по този начин натрупват много средства без доказан произход, и почват да купуват земи, затова цената в Добруджа стигна близо 2000 лева за декар.
  В договора пишат данъчната оценка, реално плащат високата цена, и по този начин наместват "черните" пари, и си увеличават площите.
  Ония ако са продавали алкохол и не са плащали акциз са натрупали големи средства, купили са земя по данъчна оценка, а реално са я платили с ония пари на по-висока цена.
  Могат да я обработват, а могат и да продадат на някого на високата цена - и по този начин си узаконяват парите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.