С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
37 30 ное 2013, 15:23, 34230 прочитания

Мистерията "Уинслоу"

Как собствениците на "Винпром Пещера" създават втория по големина земевладелец в България под прикритие

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Добрите схеми искат време да се реализират. Затова и пълният размах на картината от проведения преди година държавен търг за земеделска земя срещу компенсаторки може да се проследи чак сега. Ако през есента на 2012 г. имаше съмнения кой спечели лъвския пай, сега мъглата се вдига, макар все още да се полагат всички усилия реалната собственост да остане скрита поне на хартия.

Случилото се през изтеклата година показва, че всичко е добре планирана и усърдно изпълнявана дългосрочна стратегия една група да стане значим собственик на земеделска земя в България. Дали за да обработва или да препрорадава, в случая няма значение.


Ако още не сте се досетили кой е майсторът на схемата, нека го представим. Запознайте се с втория най-голям собственик на земеделска земя в страната след "Ромфарм компани" - "Уинслоу ленд инвест".  

Публичната тайна

"Уинслоу", т.е. "Пещера"... Така най-кратко и бързо ще ви ориентират поне пет големи собственика на земя в страната, когато чуят името на фонда. Всеки от тях иска да остане анонимен в това си твърдение. А това, което имат предвид е, че макар официално зад "Уинслоу" да седят строителните предприемачи братя Иван и Яник Мекушини, в действителност участниците на пазара са убедени, че става въпрос за действителните собственици на "Галакси пропърти груп" и "Винпром Пещера" - Антон Щерев и Атанас Петров. "Капитал" не успя да се свърже с тях лично, но получи отговор на въпросите си от "Галакси", където двамата са акционери. "Галакси" и "Винпром Пещера" споделят общи офшорни акционери, представлявани от пловдивската адвокатска кантора "Базлянков, Станоев и Ташев" (виж инфографиката на собствеността).Освен коментарите на пазара обаче всички следи, водещи към двамата алкохолни и строителни предприемачи, са косвени. Затова и логичният отговор на пряко заинтересуваните страни е един - отрицание.

"Това е невярно и лишено от смисъл твърдение", каза управителят на "Уинслоу ленд инвест" Борислав Петков. Преди сделката с "Уинслоу" Петков управляваше бизнеса със земя на групата от Пещера.

"Галакси пропърти груп" не може да говори от името на собствениците на компанията. Въпреки това бихме искали да заявим, че подобни твърдения са напълно неверни. "Галакси пропърти груп" ООД няма собственост, свързана със собствеността на "Уинслоу ленд инвест" и/или "Уинслоу груп",  бе официалният коментар на "Галакси".

Изкупуване на килограм

За около година под техен контрол са вече поне 350 хил. дка. земя при около 1 млн. дка за първия на пазара на земя "Ромфарм компани". Основна част от тези земи са в дружеството "Омега агро инвест", което до края на пролетта беше собственост на "Винпром Пещера". Реално то се занимава само с инвестиции в земя, а това е несвойствена дейност за производителя на алкохол. Това беше и публичният мотив в края на пролетта "Винпром Пещера" да продаде "Омега агро инвест" на свежо регистрираното "Уинслоу ленд инвест" на "Уинслоу груп" (дружеството на братя Мекушини). Това за пред публиката трябваше да е изход на алкохолния производител от бизнеса със земеделска земя и донякъде е точно това заради обособяването му в изцяло нова структура, която юридически няма общо с "Винпром Пещера". Това обаче не означава, че все пак тези земи остават далеч от собствениците на винпрома, още повече че това е ценен и поскъпващ актив. Да не говорим, че купувачът е с едва 50 хил. лв. капитал, а групата на братя Мекушини, седяща зад него, далеч няма нужния за подобна сделка ресурс. Така прилежно събран портфейл от земя би следвало да има поне 9-цифрена цена. Дори да не е толкова, ще е странно продавачът да излезе от този актив на ниска цена.

Съотвено "Уинслоу" очевидно е бил стимулиран с привлечен ресурс за сделката и според информация на "Капитал" най-вероятно става въпрос за необезпечен заем, който трудно може да се видим по публични регистри.

Въпросът с финансирането на изкупуванията стана още по-ключов, когато тази есен "Уинслоу" се впусна във втора крупна сделка - покупката на един от големите фондове за земя "Агро финанс" АДСИЦ. Тук инвестицията изглежда доста по-скромна, но пък е между партньори. "Уинслоу" изкупи акциите във фонда от дружества, финансирани и/или свързани с Корпоративна търговска банка (КТБ), която контролираше фонда от известно време насам. Вложението на "Уинслоу", за да вземе пълен контрол над "Агро финанс", възлиза на около 77 млн. лв., което при 140 хил. дка. земя във фонда отрежда скромната оценка от 550 лв. на дка. Според някои пазарни участници тя е доста под пазарната. В крайна сметка цената е тази, за която се договорят купувач и продавач, а в случая става въпрос за партньори. Групата на КТБ и тази на "Галакси" си партнираха някога в придобиването на "Булгартабак", а после и на фабриката за цигарени опаковки "Юрий Гагарин". Сега обаче на пазара все повече се говори за преразпределение на тези инвестиции, като в първата група от Пещера се е оттеглила, може би в замяна на "Агро финанс" и още нещо. До редакционното приключване на броя Цветан Василев, основен собственик на КТБ, не бе открит за коментар по темата.

И така за половин година от създаването си "Уинслоу" има 330 хил. дка зема само от сделките с "Омега агро инвест" и "Агро финанс".

Пред "Капитал" Борислав Петков поясни, че сделките са направени със собствен и привлечен ресурс, без да коментира размера на последния. Освен това той допълни, че "Уинслоу ленд инвест" не е ползвало заеми от "Галакси пропърти груп" или негови дъщерни дружества, макар "Галакси" да е било активно в кредитирането на различни дружества през 2012 г. Видно от отчета му, то е раздало 77 млн. лв. като заеми. На въпроса на "Капитал" на кого са дадени тези заеми от "Галакси" заявиха, че "търговската и инвестиционна политика на компанията е предмет на търговска тайна".

Все пак от "Галакси" заявиха, че то не е отпускало заеми на "Уинслоу ленд инвест", нито на прекия му юридически собственик "Уинслоу груп" (притежавано от братя Мекушени).

Обратно към търга

Откъдето и да е ресурсът обаче, "Уинслоу" продължава да пазарува земя, и то все от интересни дружества. Една от по-малките сделки, която все още не е придобила пубичност, е придобиването на малкото дружество "Полет-2000" през септември. То бе активен участник в миналогодишния мегатърг за земя срещу поименни компенсационни бонове (ПКБ), проведен от Министерството на земеделието, около който се заформиха цяла серия скандали. Първо, преди да бъде обявен публично, малък брой дружества около групата от Пещера изкупиха над половината налични на пазара ПКБ-та, което говори, че е имало изтичане на информация. Второ, след като вече бе публично обявен търгът, същата група продаде тези бонове на новорегистрирани дружества с цветни имена като "Златно рало", "Слънчева Добруджа" и др. И накрая заедно с тях спечели близо 80% от предлаганата земя. "Полет 2000" бе едно от тях. То бе класирано да придобие 17 хил. дка. от предложените от земеделското министерство близо 100 хил. дка. Година след добрата сделка със земята "Полет-2000" вече е с нов собственик - "Уинслоу ленд инвест". По думите на Борислав Петков в това дружество в момента има само 4500 дка.

Друга прясна придобивка на "Уинслоу" от края на октомври е "Агримарт", което притежава земи в Северна България (Кнежа, Монтана, Белоградчик, Исперих, Разград и др.), но не е участвало в търговете на земеделското министерство от държавния поземлен фонд. Първоначално е било арендатор на "Агро финанс", а впоследствие си разменя парцели с публичния фонд. Придобивало е и зърнобази, като е кредитирано от КТБ за целта и върху тях има ипотеки.

До септември дружеството е собственост на Мартин Луков, когато е прехвърлено на заложеното в КТБ "Билдинг ресорт" и е пререгистрирано на столичната ул. "Дамян Груев" 46, където са и много финансирани от КТБ фирми. Негов управител и собственик е Александър Радев, който е в управителните тела на много от дружествата от кръга на КТБ. Изглежда обаче интересът на Радев към този бизнес е бил краткотраен, защото само месец по-късно, на 25 октомври го прехвърля на "Уинслоу ленд инвест". Естествено то отново е пререгистрирано, но не на адреса в София на новия си собственик, а на адреса на "Винпром Пещера" в Пловдив - ул. "Дунав" 5.

Нищо чудно на същия адрес скоро да се помещава и друг активен участник в търговете за земя срещу компенсаторки - "Агроленд консулт". Причината е, че то също е сменило владетеля си и вместо адвокатите от "Базлянков, Станоев и Ташев" вече е директна собственост на "Галакси пропърти груп". А адресът на "Галакси" е... Пловдив, ул. "Дунав" 5, където продължава да е и седалището на продадената през пролетта "Омега агро инвест".

В търговете за земя "Агроленд" бе класирано на първо място за поне 11 хил. дка. Дружеството бе и активен купувач на бонове, преди да стане ясно, че се готви мегатърг, а след това ги продаваше заедно с "Галакси". Преди година всъщност групата от Пещера отричаше да има общо с "Агроленд консулт", а сега то вече е тяхна директна собственост с аргумента, че влизането в компанията "е изцяло с инвестиционна насоченост. Целта ни не е притежаваната от "Агроленд консулт" земеделска земя, от която възнамеряваме да се освободим възможно най-скоро, понеже е извън нашата основна дейност", поясниха за "Капитал" от "Галакси". От там допълниха, че в момента интересите на компанията не са свързани с развитието на земеделие, селско стопанство или подобна дейност.  

Следвайки логиката на досегашните сделки, не звучи невероятно при въпросната продажба на "Агроленд консулт" купувач да е "Уинслоу", което нищо чудно да има апетити и към другите успели кандидати от търга за земя срещу компенсаторки - "Слънчева Добруджа", "Златно рало", "Лукс ауто", "Нов фермер" и "Биопродукти България". Последното между другото държи производствените мощности на "Винпром Пещера" в град Пещера, както е видно от справка в имотния регистър и наложената върху тях ипотека по заем, по който съдлъжник е и самият винпром.

Отговорът на "Уинслоу ленд инвест" е, че макар да води "всекидневни разговори с различни компании, които имат дейност в земеделието… с посочените компании не са водени разговори" за евентуална покупка. "Галакси" също заяви, че не е водила разговори с посочените дружества. Както обаче показва практиката, дълги преговори може и да не са необходими.

По темата работи и Радостина Маркова
 
 
Предвиждаме нов подход в управлетнието на земя

Борислав Петков, управител на "Уинслоу ленд инвест"

Каква е средносрочната и дългосрочната стратегия за развитие? Колко големи искате да станете?
Стратегията на комапанията в средносрочен и дългосрочен план се обуславя на основата на взаимно сътрудничество и партньорство със земеделските производители и собственици на земеделска земя, количеството притежавана земя не е от значение за нас - по-скоро сме ориентирани към качествено и ефективно използване и управление на поземления ресурс. Залагаме на нов подход, основан на съвместни проекти в областта на земеделието с всички участници в него, от големите земеделски производители до най-дребните, като акцентираме на най-дребните. Внедряването на нови технологии, нови подходи и форми на сътрудничество. Целта е компанията да даде ново послание на сектора на отрасъла. Следващата година ще обявим много иновативни проекти в областта на земеделието.

Как смятате да управлявате земята - ще я отдавате под аренда, ще я обработвате сами или ще я препродавате на трети лица, включително чуждестранни инвеститори?
Управлението на поземления ресурс за нас минава през различни призми, но акцентът е обработката, като ще залагаме основно на нетрадиционни култури – в голяма част от стопанството ще има култури, които са забравени в България. Отдаването под аренда е един от подходите. Замените на имоти с цел оптимизация и намаляване на разходите по управлението е заложено в нашите виждания за управление. Комасацията на закупените имоти е водеща при вземането на всяко решение. Продажбите не са приоритет освен в землища, където в дългосрочнен план не виждаме перспектива

Смятате ли да придобивате други дружества, инвестирали в земеделска земя? Големи или малки? Кои?
Компании, които в портфолиото си имат земеделска земя, представляват интерес за нас и имаме немалко предложения за покупката на подобни фирми или дялове от тях, но вземането на подобно решение зависи от това дали земята отговаря на нашите критерии. В момента земеделска земя се предлага масово от дружества, които са инвестирали и срещат трудност при нейното управление. Както съм казвал неведнъж пред вас: да, бих инвестирал, но не на всяка цена.

Как ще коментирате твърденията, че действителните собственици и финансиращи експанзиятата на "Уинслоу ленд инвест" са собственците на "Галакси пропърти груп"?
Това е невярно и лишено от смисъл твърдение.
 

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Радослав Неделчев: Целим да очертаем правилата на дигиталната реклама 1 Радослав Неделчев: Целим да очертаем правилата на дигиталната реклама

Председателят на браншовото сдружение IAB Bulgaria пред "Капитал"

17 фев 2020, 414 прочитания

Печалбата на SoftBank пада с 99% заради загубите от Vision Fund Печалбата на SoftBank пада с 99% заради загубите от Vision Fund

Изпълнителният директор Масайоши Сон загърбва плановете си за втори фонд след отчетените загуби

17 фев 2020, 392 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Денят на благодарността засенчи Black Friday по продажби

Онлайн пазаруването се увеличава с 40% и намалява струпването на потребители пред физическите магазини

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

Новите дрехи на "Шишман"

Несигурното бъдеще покрай предстоящия ремонт на знаковата улица в центъра на София отново разбуни духовете

Книга: Макс Блехер - "Случки в близката нереалност"

Десетилетия след написването им, сюрреалистичните истории на румънския писател намират нова публика

Кино: "Ирландецът"

Елегия за човека между доброто и злото

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10