КТБ е продължила да финансира "Петрол"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КТБ е продължила да финансира "Петрол"

Новият акционер в "Петрол холдинг" Кирсан Илюмжинов (вляво) и екипът му твърдят, че не знаят още кой продаде 47.7% в "Петрол". "Продължава проверката ни", каза Борис Деворкин (вдясно)

КТБ е продължила да финансира "Петрол"

Банката е отпуснала още 15 млн. долара заем на компанията, с което тя дължи вече над 100 млн. долара на нея и ЦКБ

Гергана Михайлова
11608 прочитания

Новият акционер в "Петрол холдинг" Кирсан Илюмжинов (вляво) и екипът му твърдят, че не знаят още кой продаде 47.7% в "Петрол". "Продължава проверката ни", каза Борис Деворкин (вдясно)

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Финансовото състояние на "Петрол" остава тежко.

Корпоративна търговска банка е продължила да финансира "Петрол" и през тази година. От документи в Търговския регистър става ясно, че банката е отпуснала на дистрибутора на горива още 15 млн. долара заем през юли, по който е учреден залог. Така с отпуснатите през 2011 г. 86 млн. долара (в консорциум с ЦКБ) общия дълг на "Петрол" към двете банки става над 100 млн. долара.

Във вторник, ден след като бяха изтъргувани 47.7% от капитала на "Петрол", все още нямаше яснота кои са страните по сделката. С толкова големи пакети са "Петрол холдинг" (55.48%) и "Нафтекс петрол" с 42.02% - последното обаче има още 8.7 млн. акции (7.98%) по силата на репо с холдинга.

Няколко версии

В инвеститорските среди се появиха няколко подозрения около сделката, но никои от тях засега нямат потвърждение. Едната е, че "Нафтекс Петрол" е продал акциите си, като така дружеството, с контрол на Митко Събев, се сдобива с ресурс от 105 млн. лв., с които се разплаща към банките  кредиторки. Така КТБ и ЦКБ събират по-голямата част от вземанията си и едновременно задържат контрол над заложения като обезпечение бизнес с бензиностанции и петролни бази.

Другата версия е продавач да е "Петрол холдинг" по силата на изпълнително дело към Варненския окръжен съд. От протокола от общото събрание през юни става ясно, че акциите на холдинга в "Петрол" са запорирани по силата на изпълнителен иск от съдебен изпълнител във Варна - Миглена Пашова.

Пред "Капитал Daily" oт кантората й завиха, че делото е прехвърлено към друг изпълнител в началото на годната и не знаят какъв е ходът му, и не пожелаха да посочат име. И в двата губещата страна ще е Кирсан Илюмжинов - в единия случай не се знае кой ще е новият акционер и какви активи контролира, а в другия реално "Петрол холдинг" би изгубил основното си дружество.

В понеделник говорителят на Илюмжинов Борис Деворкин коментира пред "Кaпитал Daily", че не знаят кои са страните по сделките, но че адвокатите им работят по въпроса. Във вторник Деворкин заяви, че работата продължава и се проверяват различни версии по сделката, включително и около запорираните акции. Митко Събев и Денис Ершов не бяха открити за коментар.

Интересен въпрос е и кой е купувачът. Това ще се разбере най-рано в началото на следващата седмица, когато Централният депозитар публикува бюлетина си. Отговорът на въпроса какво се случва в дружеството е важен не само заради акционерите и работещите над 2300 служители в компанията, но и заради факта, че става въпрос за една от най-големите вериги с 339 бензиностанции и 80 петролни бази в цялата страна.

Финансови затруднения

В края на септември финансовото състояние на "Петрол" не изглежда розово. Дружеството отчита консолидирана загуба за 18.638 млн. лв. и отрицателен собствен капитал в размер на 85.028 млн. лв., което е следствие на непокрити загуби от предходни периоди. В отчета се вижда, че сумата на задълженията към банки и небанкови институции възлиза на 224.97 млн. лв., от които текущите заеми към банки, които следва да се изплатят в рамките на една година, са 112.704 млн. лв.

Дистрибуторът на горива се обърна към КТБ и ЦКБ през 2011 г., когато изтегли 86 млн. долара, за да рефинансира падежиращите си облигации за близо 100 млн. евро. Тогава като обезпечение банките получиха залог на най-добрите активи на компанията, сред които 196 бензиностанции, апортирани в дъщерното дружество на "Петрол" - "Елит Петрол".

КТБ е продължила да отпуска кредити на компанията и през тази година, като през юли е учреден втори залог в полза на КТБ по заем за 15 млн. долара. Така експозицията на двете банки към дружеството е вече за поне 101 млн. долара, като основната част от заемите са отпускани от КТБ, по информация на "Капитал".

От отчета на "Петрол" е видно, че най-голямото краткосрочно падежиращо банково задължение е за 53.874 млн. лв. - то трябва да се изплати през юли 2014 г. Междувременно няма данни да са настъпили събития в дейността на дружеството, заради които някой от кредитите да е станал предсрочно изискуем.

Акционерни битки

По-съществените събития са свързани със съдебните битки между основните акционери в дружеството. През ноември съдът във Варна излезе с решение, според което изпълнителен директор на "Петрол Холдинг" е Денис Ершов, а блокиращата квота на Митко Събев от 47.5% отпада при бъдещи гласувания, тъй като се приема, че уставът на дружеството е променен.

Така надмощие в холдинга взема руснакът Кирсан Илюмжинов, който през миналата година се договори за мажоритарния дял в него с Денис Ершов и Александър Мелник. Случилото се в холдинга е важно, тъй като той е основен акционер в "Петрол" с пакет от 55.48%. Другият основен акционер е "Нафтекс Петрол", който притежава 42.02% от дистрибутора на горива и се счита, че е под контрола на Събев.

По силата на сключена през 2010 г. репо сделка "Нафтекс Петрол" е взело от "Петрол холдинг" пакет от 8.7 млн. акции, представляващи 7.98% от капитала на "Петрол АД", като така на практика налага контрол върху 50% от капитала на дружеството, докато холдингът остава на практика с 47.5% от капитала. Имайки предвид, че през БФБ на 2 декември най-голямата сделка бе за пакет от 47%, то холдингът бе първият заподозрян, че е прехвърлил дела си. Продавачът обаче може да се окаже друг.

----

*Коригиран текст в 17.35 часа

Финансовото състояние на "Петрол" остава тежко.

Корпоративна търговска банка е продължила да финансира "Петрол" и през тази година. От документи в Търговския регистър става ясно, че банката е отпуснала на дистрибутора на горива още 15 млн. долара заем през юли, по който е учреден залог. Така с отпуснатите през 2011 г. 86 млн. долара (в консорциум с ЦКБ) общия дълг на "Петрол" към двете банки става над 100 млн. долара.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

35 коментара
 • 1
  qwweee avatar :-|
  МM

  Пари бол, защо не ?! То държавата продължава да налива !

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  mishel_ratatuie avatar :-|
  mishel_ratatuie

  След като има непотвърдена информация, защо се публикува такава? Явно "Петрол" много са я закъсали след като са прибегнали до втори заем, така като гледам може и да не им се оправи положението, а как ще връщат толкова много пари?

 • 3
  virakocha avatar :-|
  EU defender

  Перем пари всякакви, предимно от Русия.

 • 4
  mishel_ratatuie avatar :-|
  mishel_ratatuie

  До коментар [#3] от "virakocha":

  За какво пране на пари говориш, след като толкова много са я закъсали, а и така като гледам много малко хора ходят на техните бензиностанции. По-добре да затваря, от колкото такива заеми да тегли, всичко ще загуби, това е повече от ясно. Или другото, което си мисля, че е намисли е да обяви фалит, така може да се измъкне от задълженията си и да не си плати огромните кредити. Това не са 1000 лв, ами сто хиляди, как се плащат? А при фалит ще се отърве.

 • 5
  kanasubigi avatar :-|
  Канасубиги

  Кой изкупува бензиностанциите на Петрол? - Газпром директно или посредством ВТБ?
  ВТБ и КТБ са като скачени съдове.
  Е, какви въпроси задавете тогава? От ясно по-ясно е!
  Тръбата заварихме, бензиностанциите построихме, петролните бази купихме. Всичко със схеми и манипулации, сделки под масата. Никога по пазарни цени!

 • 6
  fantasia_ avatar :-|
  fantasia_

  До коментар [#5] от "Канасубиги":

  Какви работи говориш, а тези заеми какви са, какво се мъчиш да изкараш, че и другата банка е замесена ли? Че всичко е навързано, хайде моля те недей. Много добре знаем всички колко тежко е положението на "Петрол", те отдавна започнаха да замират. Но явно са намислили някаква игра, за да се измъкнат от положението си. Ще видим с времето. Нали знаеш, че всичко рефлектира върху нас крайните потребители, само да не се получи така, че изведнъж си вдигат цените на бензина.

 • 7
  fantasia_ avatar :-|
  fantasia_

  До коментар [#2] от "mishel_ratatuie":

  Тук е важно да има сензация, за може читателите да си помислят за какви далавери става на въпрос, толкова много пари ле-лее/. А това, че информацията не е потвърдена няма значение или, че се нарушават някой журналистически правила и закони като това, че не може : "Да се публикува информация, която не е потвърдена от два независими източника и да се клевети, защото това е подсъдимо." В другите държави за непотвърдена информация дела се водят и винаги се печелят, а тук е важна сензацията, манипулацията без фактите.

 • 8
  plqp avatar :-|
  plqp

  До коментар [#2] от "mishel_ratatuie": те май не искат да ги връщат

 • 9
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone

  Неведоми са мръсните потоци парични...

 • 10
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  А тезата ТИМ-аджиите да са забъркани? Все пак от няколко години се развиват в посока изграждане на мрежа от бензиностанции така че дали войната не се е пренесла на ниво кредитори?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK