Денис Ершов иска спиране на сделката за "Петрол"

Отмяна на сделката от 2 декември, в която през фондовата борса бяха прехвърлени 47.7% от акциите на "Петрол", поиска "Петрол холдинг" чрез окръжния съд в Стара Загора

Денис Ершов, изпълнителен директор на "Петрол холдинг"
Денис Ершов, изпълнителен директор на "Петрол холдинг"    ©  Надежда Чипева
Денис Ершов, изпълнителен директор на "Петрол холдинг"
Денис Ершов, изпълнителен директор на "Петрол холдинг"    ©  Надежда Чипева

Отмяна на сделката от 2 декември, в която през фондовата борса бяха прехвърлени 47.7% от акциите на "Петрол", поиска "Петрол холдинг" чрез окръжния съд в Стара Загора. Искането е подписано от изпълнителния директор на холдинга Денис Ершов. Според жалбата сделката е основана на неверни и неистински документи, най-вероятно антидатирани договори с определен инвестиционен посредник и е извършена в нарушение на устава на "Петрол Холдинг". Магистратите са разгледали казуса и са се произнесли по него в рамките на един ден, като определението им изисква от Централния депозитар да стопира вписването на сделката и да го отрази в Търговския регистър. Това обаче е невъзможно, тъй като борсовите сделки са неотменяеми, коментираха пред "Капитал Daily" юристи, специализирани в търговското право.

За определението на съда потвърди председателят на окръжния съд в Стара Загора Тончо Тонев. Той обясни, че чрез това производство се налага запор над акциите като обезпечителна мярка, тъй като се очаква в едномесечен срок да бъде образувано дело за установяване на действителността на сделката. В мотивите си съдът се е водил от необходимостта да се защитят правата на акционерите, а определението му подлежи на обжалване в едноседмичен срок пред Пловдивския апелативен съд.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал