"Алфа кепитъл" прехвърли 18% от "Петрол"

"Алфа кепитъл" прехвърли 18% от "Петрол"

Купувачът отново води към основния кредитор КТБ, но така се избягва търгово предложение за останалите акционери

Татяна Пунчева-Василева
12379 прочитания

© Цветелина Ангелова


Дружеството "Алфа кепитъл" е прехвърлило 18% от акциите си в дистрибутора на горива "Петрол". Така то избягва задължението да отправи търгово предложение към останалите акционери в компанията. Промяната е отразена в седмичния бюлетин на Централен депозитар, а сделката е била договорена и е сключена на нерегулирания пазар, т.е. цената й няма как да стане ясна.

Прехвърлянето

След сделката "Алфа кепитъл" има пряко 28.5%, което е под 30-процентовия праг, преминаването на който изисква купувачът да направи предложение за изкупуване и към останалите акционери. 

"Алфа кепитъл" е свързано с основния кредитор на групата на "Петрол" - Корпоративна търговска банка чрез двата си акционера. То придоби около 48% от "Петрол" в началото на декември след като съдия изпълнител продаде запорираните акциите, собственост на "Петрол холдинг", за 103 млн. лв. в сделка на фондовата борса.

Сега "Алфа кепитъл" прехвърля част от тези книжа (18%) на "Корект фарм" ЕООД. Данните в Търговския регистър показват, че то също има връзка с КТБ. Регистрирано е на пренаселения трети етаж на столичната ул. Хубча 8, където битуват много други компании, свързани с банката. Макар едноличен собственик да е Костадин Каракостов, лицето за контакт е Мартин Апостолов с имейл на инвестиционния посредник "Фина-С", собственост на Цветан Василев, основен акционер в КТБ чрез дружеството си "Бромак" ЕООД.

Справка в имотния регистър показва, че КТБ е била кредитор на "Корект фарм" за имот, който в последствие е продала. В същото време банката и "Корект фарм" участват като акционери в дружеството "Медицинска техника", макар участието на КТБ да е отново по линия на вземането й от един от собствениците в дружеството.

Какво следва от тук нататък

Раздробяването на дела в "Петрол" за момента не дава ясен сигнал какво ще последва от тук нататък за дистрибутора за горива. Ясно е само, че се избягва търгово предложение.

Тези около 48% са достатъчни за контрол в "Петорл", тъй като основналия голям дял от още близо толкова акции е в ръцете на дъщерната и компания "Нафтекс петрол", а в ръководството си тя има представител на кредитора.

Дружеството "Алфа кепитъл" е прехвърлило 18% от акциите си в дистрибутора на горива "Петрол". Така то избягва задължението да отправи търгово предложение към останалите акционери в компанията. Промяната е отразена в седмичния бюлетин на Централен депозитар, а сделката е била договорена и е сключена на нерегулирания пазар, т.е. цената й няма как да стане ясна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  bancho_1949 avatar :-|
  bancho_1949

  Ей, тоя "Петрол" много любима тема тук, бре. Грам дума нямаше за "петрол" с години, ама сега нали стана ясно кой му е кредитор, и любовта внезапно стана голяма, да не кажа извънредна:)))))))))))))))очаквам сега всяка новинка, свързана със стомашните, вътрешни, външни и всякакви неща около "Петрол" да бъде коментирана яко, особено в коментарите отдолу:)

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Ако толкова лесно се избягва търговото предложение....

  после се чудим защо БФБ е зле.

 • 3
  sharon avatar :-|
  sharon

  Вие тук само за определени организации и хора които са ви неудобни пишете. Вече ми е крайно безинтересно да ви чета. Освен това информацията ви трябва да е потвърдена поне от два независими източника, а вие излагате само една гледна точка и без никакви конкретни факти и доказателства, а само догадки. Не може така. Свободните съчинения нямат място там където се претендира да има разследваща журналистика.

 • 4
  wonder_woman avatar :-|
  wonder_woman

  "Дружеството "Алфа кепитъл" е прехвърлило 18% от акциите си в дистрибутора на горива "Петрол". Така то избягва задължението да отправи търгово предложение към останалите акционери в компанията."
  За първи път чувам, че в такъв случай едно дружество е ЗАДЪЛЖЕНО да обяви търгово предложение?!
  Собственика в случая Алфа Кепитъл, прави нещата изцяло по правилата, а именно Алфа Кепитъл АД е купувач на 51 516 746 бр. акции от капитала на Петрол АД, (стана ясно от съобщение от дружеството). Акциите представляват 47.16% от капитала на емитента.
  Тъй като пакетът преминава границата за отправяне на търгово предложение, то новият собственик ще трябва в рамките на две седмици от датата на придобиване, да прецени дали да отправи търгово предложение, ИЛИ да продаде необходимото количество за падане на участието под тази граница. Явно е преценил второто. Това не е ли въпрос на корпоративно решение? Със сигурност обаче не е задължение на новия собственик, така че част от информацията, от статията е един вид несъстоятелна за мен.

 • 5
  sharon avatar :-|
  sharon

  Според Закона за публично предлагане на ценни книжа тъй като дружеството е придобило над 1/3 от капитала на Петрол АД, Алфа Кепитъл АД трябва или да отправи търгово предложение към миноритарните акционери, или да продаде поне част от притежаваните акции, за да има по-малко от една трета от капитала на Петрол АД и с това да отпадне задължението да отправя търгово предложение. И след като са продадени значително количество акции няма нужда от търгово предложение.

 • 6
  fatality avatar :-|
  Лола

  За тази година има още две сесии на борсата - 27 и 30, които ще дадат може би повече яснота около това какво се случва точно с Петрол. По традиция акциите на компанията в края на година поскъпнат и някой просто може да е решил да прави пари от това, което не е незаконно.
  Относно намеренията на КТБ - всеки може да направи справка в Банкер, където директно му бяха задали въпрос за Петрол и той заяви, че ако има мераклии да налеят 120 млн. евро, за да капитализират дружеството, могат да изкупят акциите от фирмата, която в момента ги управлява, в противен случай, фирмата ще започне процедура по оздравяването и стабилизирането му. Не е нужно да се хвърля боб и да се търсят връзки по линия, съседи по сграда.

 • 7
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Навярно на всички тук е известно кой е собственик на Алфа Капитал: руска групировка основана през 1996 от Михаил Маратович Фридман. Та така за "връзката" на КТБ. В момента Путин настъпва сериозно срещу недоволните олигарси, сред които е и Фридман поради простата причина че те финансират опозицията. Очаквайте нови, по-интересни прояви по пране и укриване на средства от тях по наши земи.

 • 8
  wonder_woman avatar :-|
  wonder_woman

  [quote#6:"Лола"]Относно намеренията на КТБ - всеки може да направи справка в Банкер, където директно му бяха задали въпрос за Петрол и той заяви, че ако има мераклии да налеят 120 млн. евро, за да капитализират дружеството, могат да изкупят акциите от фирмата, която в момента ги управлява, в противен случай, фирмата ще започне процедура по оздравяването и стабилизирането му. Не е нужно да се хвърля боб и да се търсят връзки по линия, съседи по сграда. [/quote]

  Важното е тук да има спекула. Не се следят подобни важни финансови подробности. Виж, че и със правилата за търгови предложения се спекулира посредством "голямата" трибуна Капитал.

 • 9
  alexxandra avatar :-|
  Alexx

  Темата за Петрол е много гореща в този форум. Отново има намесени корпоративни интереси, мафиотско влияние. Този Денис Ершов на мен ми е много мазен, но защо ми се струва че нещо куца това журналистическо разследване,. Разтягат се все едни и същи локуми. Концентрира се вниманието все в една насока. Ок ктб е дала заем, но да не са само те. Ами цкб? Накрая няма да се учудя ако се окаже че и Бойко Борисов има участие в сделката. Той по едно време играеше с руснаците и американците едновременно.

 • 10
  bancho_1949 avatar :-|
  bancho_1949

  До коментар [#9] от "Alexx":

  Това за "Капитал" не е важно. Нито "Петрол". Всички знаем къде е ключа за .....:)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход