Европейският торов лидер Borealis купи дял в "Неохим"

Австрийската компания, в партньорство с бахрейнската банка First Energy Bank, платиха 34.7 млн. лв. за 20.3% от димитровградския завод

Европейският лидер в производството на торове, австрийският Borealis, и бахрейнската банка First Energy Bank влязоха като акционери в българския торов завод "Неохим". На 21 декември смесеното им дружество Feboran купи дела на ливанската Karifert International Offshore в димитровградското дружество, съобщиха от виенската централа на компанията. Новият акционер плати за 20.3% от капитала на "Неохим" 34.7 млн. лв., или по 64.8 лв. средно за акция, показва справка при инвестиционния посредник "Райфайзен България", осъществил прехвърлянето.

Сделката е важна по няколко причини. Първо, топ европейски производител рядко поглежда към България, дори през последните години повечето чужди инвеститори напускаха пазара. Сделката е значима и за българския капиталов пазар - далеч не всеки ден голям миноритарен пакет от местно дружество привлича външен купувач.* За "Неохим" новите инвеститори носят надежди, че благодарение на тях предприятието ще разшири каналите си за дистрибуция в чужбина. От изявленията на новите акционери става ясно, че те съзират потенциал за разрастване на вътрешния пазар, а местният производител е стратегически важен за укрепване на позициите им в региона.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се