Обратно броене на цигарения пазар

Обратно броене на цигарения пазар

От дистрибуцията на едро постепенно, но сигурно си отиват малките и регионални търговци

Паулина Михайлова, Десислава Николова
24036 прочитания

© Цветелина Белутова


2.5

млрд. лв. се очаква да е обемът на легалния пазар на цигари в България за 2013 г.

Има два възможни погледа към случващото се на цигарения пазар: логична консолидация на търговците на едро и отпадане на малките играчи или - по-конспиративната - изхвърляне от този бизнес на няколко десетки фирми, за да бъде концентриран той в две-три компании, които придобиват контрол върху цялото разпространение на стоката и прибират цялата печалба. Която и версия да си изберете, фактите са точно такива - един по един производители и вносители на цигари спират доставките си за малки и регионални дистрибутори или просто премахват почти до нула отстъпката за тях (което значи същото). Обратното броене на търговците на едро върви повече от година, в момента е стигнало от около 200 до пръстите на едната ръка и далеч не е сигурно, че ще спре.

Един пазар, една политика

Първият, който концентрира търговията на едро със стоката си, беше "Булгартабак". Точно преди година холдингът спря доставките на своите цигари за борсите в цялата страна. Продажбата на неговите марки оттогава става само и единствено на разнос от микробусите на "Табак логистик груп" (ТЛГ). Практически ТЛГ е основен дистрибутор на "Булгартабак" от 2010 г. (една година преди приватизацията на компанията), когато в него се обединиха дотогавашните търговци "на първо ниво" от цялата страна (няколко на брой фирми, доминирани от софийската "Симеон 2" на Емил Димитров). От началото на 2013 г. обаче схемата беше променена така, че само ТЛГ изобщо има достъп до цигарите на "Булгартабак". И понеже пак същото обединение е единият от двата дистрибутора за страната и на Philip Morris, борсите нямат достъп и до техните марки. Ефектът е, че обектите на дребно вече нямат избор от кого да пазаруват Victory и Marlboro с всички последствия от това: режим на зареждане по преценка на дистрибутора, задължения за поръчки на допълнителен трудно продаваем асортимент, обвързване и с покупка на други марки от същия микробус и всичко останало, което би му хрумнало като условие.

Новото, което постепенно се случи през 2013 г., е, че постепенно борсите и малките търговци по региони останаха и без цигарите на почти всички вносители. "Моделът беше наложен и за стоката на British American Tobacco и Japan Tobacco International. Българската фирма, която ги дистрибутира - "Табако трейд", заедно със столичния си филиал VAT 94 реши да направи същото като ТЛГ", разказва собственик на борса. Около две или три седмици преди тази Коледа същата политика за дистрибуцията си наложи и Imperial Tobacco - намали отстъпката си за борси и дистрибутори до малко под 1%, разказаха няколко собственици на търговски фирми от различни региони на страната за "Капитал".

Свободна зона, затворена зона

Така към края на 2013 г. дистрибуцията на повечето марки цигари вече е силно окрупнена. Цигарите на "Булгартабак" се разнасят само от ТЛГ (ако не броим търговското подразделение на холдинга, което притежава веригата Lafka, "Табак маркет"). Стоката на Philip Morris се продава на едро от ТЛГ (с изключение на София, Пловдив, Варна и Бургас, Стара Загора и Велико Търново, където функцията е поверена на "Кавен Орбико"). British American Tobacco се продава практически почти само от групата "Табако трейд" и VAT 94, като отстъпката за по-малки дистрибутори и борси е около 1%. Imperial Tobacco разчита за разноса си на ТЛГ и VAT 94, а всеки друг, който иска да търгува на едро, е свободен да го прави, разчитайки също на 1% печалба.

Така единствените "свободни зони" на пазара - марките цигари, до които малките и регионалните дистрибутори имат достъп и относително приемлив марж, остават тези на Karelia и King (Karelia се продава основно от "Лилия табако", "Болкан едвъртайзинг енд дистриюшън" и VAT 94, а King зарежда всички желаещи дистрибутори, разчитайки за София основно на "Болкан").

Принципно отстъпките, които производител или вносител дава към търговец на едро, варират около 7.5-9%, а тези за обект на дребно - между 5 и 6 на сто от цената, записана на бандерола.

Един все по-мълчалив бизнес

"От всички цигари, които доскоро продавахме, вече повечето или изобщо не ги получаваме, или трябва да работим през 1%" - разказите на почти всички търговци и борси от страната, с които "Капитал" се свърза, са приблизително еднакви. Нито един от тях обаче не пожела да бъде цитиран с името си. С официални цитати не пожелаха да се ангажират и самите вносители на цигари, както и производителите им - без отговор останаха въпросите и към Kings Tobacco защо за момента не се включват в консолидацията в търговията на едро и дали ще го направят в бъдеще. От "Табак маркет" също не дадоха никаква информация нито за дейността си като търговец на едро, нито за все по-бързо разрастващия се проект за верига магазини Lafka.

От някои вносители неофициално обясниха само, че са предпочели да работят с ТЛГ, "Табак маркет" и "Табако трейд", тъй като те имат капацитета да достигнат до по-голямата част от пазара и затова нямат нужда от други търговци на едро. "Те имат коли, хора, дивизии, капацитет да достигнат до всички краища на страната и вероятно затова не доставят цигари на малките борси, тъй като ще им се наложи да дадат допълнителна отстъпка", каза източник от един от вносителите. Друг плюс на консолидацията в бизнеса според него е, че така концернът производител има проследяемост до всеки краен клиент – магазин, бензиностанция, павилион или други, и така по-лесно може да организира промоции, а и при необходимост цигарите могат да се изтеглят бързо. Според служител в друга компания вносител тя не е забранила на основния си дистрибутор да работи с борси и други търговци на едро, но част от тях са отпаднали от зареждане, "тъй като имат натрупани задължения към доставчиците и те ги квалифицират като ненадеждни партньори".

Така, от една страна, обясненията (макар и неофициални) на производители и вносители защо концентрират дистрибуцията си в един или два партньора има своята логика. От друга - недоволството на множеството борси и дистрибутори, изхвърлени от този бизнес, също е повече от обяснимо. Фактът обаче е, че целият този сектор вече е силно консолидиран, а олигополът не вещае нищо добро, където и да се формира. Все по-силен в търговията на едро с цигари, по всичко личи, ще става "Табак маркет". Обектите на Lafka се зареждат само и единствено от него, като всички партньори доставят стоката си до централен склад. Тоест, ако законът, забраняващ продажбата на дребно извън специализирани магазини, бъде приет, по-нататъшното обратно броене и при дистрибуцията има всички шансове да приключи светкавично.

2.5

млрд. лв. се очаква да е обемът на легалния пазар на цигари в България за 2013 г.

Има два възможни погледа към случващото се на цигарения пазар: логична консолидация на търговците на едро и отпадане на малките играчи или - по-конспиративната - изхвърляне от този бизнес на няколко десетки фирми, за да бъде концентриран той в две-три компании, които придобиват контрол върху цялото разпространение на стоката и прибират цялата печалба. Която и версия да си изберете, фактите са точно такива - един по един производители и вносители на цигари спират доставките си за малки и регионални дистрибутори или просто премахват почти до нула отстъпката за тях (което значи същото). Обратното броене на търговците на едро върви повече от година, в момента е стигнало от около 200 до пръстите на едната ръка и далеч не е сигурно, че ще спре.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


32 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Олигопола наистина не е най-доброто нещо,но същото е и на пазара на лекарства,горива и т.н. Хубавото при цигарите обаче за разлика от лекарствата например е,че държавата може да влияе защото тя определя нивата на акциза и защото няма голяма опасност от договорени,изкуствено завишени цени защото това само още повече ще свие продажбите им.Не виждам и държавата как може да се намеси освен КЗК строго да следи за нарушаване на конкуренцията.

 • 2
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "От друга - недоволството на множеството борси и дистрибутори, изхвърлени от този бизнес, също е повече от обяснимо."

  За съжаление на търговците, дистрибуцията в голяма степен ще се сведе до логистика в чист вид. Това се отнася не само за цигарите! Тези, които не са усетили откъде духа вятъра и са пропуснали да хванат вълната, предстои да нагълтат вода. Както е обяснимо недоволството на ангросистите, също така е обясним стремежа на доставчиците да изцеждат колкото може по-голяма печалба в един регулиран пазар. Няма по-важно нещо от доволния акционер!
  :-)

 • 3
  angelan avatar :-|
  one4all

  Всъщност статията не казва нищо ново и това си личи по липсата на коментари. Ако обаче поразпитате в Табак Маркет, ще разберете, че в края на миналата година проведоха масиран подбор на персонал и закупуване на бусове, логистични бази и всичко необходимо, така че да поемат изцяло дистрибуцията на цигари, преса, а и кафе, като изолират ТЛГ

 • 4
  geoimg avatar :-(
  Geoimg

  Голямата риба изяжда малките!?

 • 5
  dsagent avatar :-|
  NWO

  Какво ни занимавате толква с тоя пазар на цигари бе, че чак с такива подробноности и хипотези толква ли ви е важен ?
  Това си е поръчкова журналистика.

  Кога ше напишете статия за дистрибуторите на лекарства как са си поделили пазара на 3,4 големи фирми и какви подаръци дават на личните лекари ,за да преписват точно от техните дистрибутирани лекарства ?

  А


 • 6
  shwarzspeht avatar :-P
  Клюводървец

  Един от начините да спрем да пушим е като не намираме цигари в лицензираните продавачници.В циганската махала на всички градове се продават цигари и тютюни от всички марки -на занижени цени.Познайте от раз,кой крепи тази търговия,кой взима основният пай,и защо милицията се прави на умряло куче.

 • 7
  shwarzspeht avatar :-|
  Клюводървец

  До коментар [#5] от "Agent":
  Скоро в Хърватско или Словения направиха такава акция.Пратиха някои в затвора,и изобличиха лекарствената мафия.Докато си жив това в българия нема да стане.

 • 8
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  # ВСЯКА ИЗПУШЕНА ЦИГАРА -
  ПЛАТЕН ДАНЪК ОЛИГАРХИЯ:
  Когато някой заклет пушач, го попитат: “Защо пушиш, пушенето
  е вредно”, често се получават
  отговорите: “АКО НЕ СЪМ АЗ КОЙ
  ЩЕ СПОНСОРИРА ЦИГАРЕНАТА
  ФАБРИКА”, “АКО НЕ СЪМ АЗ КОЙ ЩЕ
  ПЛАЩА АКЦИЗ” (заради данъците които се съдържат в бандерола на
  цигарите) …
  Истината, обаче не е точно
  такава. В напредналото време на технологии, бандеролите които са нискозащитени са лесно фалшифицируеми. Когато, обаче видиш момче от
  ромски произход да лепи
  бандероли на цигари без
  бандероли в градския транспорт,
  това вече прелива чашата.
  Естествено това момче, го прави от недоимък, както и търговците по
  пазарите. Но дали те (момчето и
  хората по пазарите) не са
  изкувствено създадени за да
  отклоняват вниманието. В
  тичането на дълги разтояния има един термин - “заек” (това е човек,
  който тича прекалено бързо за да
  подлъже останалите бегачи, и да
  измори подвелите се, и след
  известно време се отказва). Всеки един пушач, трябва да се замисли, не само за своето здраве, когато пуши, но и за здравето на държавата си. Дали, щом момчето от ромски произход, може да си позволи да лепи бандероли в градския транспорт, огромната цигарена индустрия да не може?! Дали, когато някой забранява цигарите
  с мотива: “за да има здрава нация”,
  е имал впредвид вредата за
  здравето, или “нация, разумна и
  плащаща по малко към някой” -
  няма значение, важно е да има забрана. Всеки сам да направи
  своя избор, избор освен за
  здравето, и граждански.
  В доклада си за престъпността в
  България, американската
  посланничка, каза че в България пари се перат през заложни къщи,
  казина и др. и нищо не каза за
  огромната цигарена индустрия,
  плащаща мижави приходи на
  държавата?! Всеки един пушач,
  сам избира от къде да купи своите цигари, но ако тази статия го
  накара поне един път да се
  замисли, когато отлепва
  бандерола (дали наистина за този
  бандерол са платени данъци), то
  тази статия е успяла в своята кауза.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Добре, че не пуша.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  1_chrome. avatar :-|
  1_chrome.

  Чистият тютюн от производителя дирекно е много по евтин. Навит в цигара или в лула е много по-чист и безвреден от химикалите на тютюноразпостранителите. И по-вкусен и полезен за здравето. Проблемът не в никотина, проблемът е в химикалите в цигарите слагани допълнително от фирмите производители.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал