Lafka: Походът продължава

Веригата бетонира позициите си във Варна и се насочи към Бургас, Кърджали и Смолян

На заден план, на метър разстояние от новопостроена Lafka в Пловдив, се намира павилион за цигари, който съществува от осем години. Собствениците му не искат да се отказват от бизнеса си и са редовни наематели на общината.
На заден план, на метър разстояние от новопостроена Lafka в Пловдив, се намира павилион за цигари, който съществува от осем години. Собствениците му не искат да се отказват от бизнеса си и са редовни наематели на общината.    ©  Капитал
На заден план, на метър разстояние от новопостроена Lafka в Пловдив, се намира павилион за цигари, който съществува от осем години. Собствениците му не искат да се отказват от бизнеса си и са редовни наематели на общината.
На заден план, на метър разстояние от новопостроена Lafka в Пловдив, се намира павилион за цигари, който съществува от осем години. Собствениците му не искат да се отказват от бизнеса си и са редовни наематели на общината.    ©  Капитал

Помните ли онзи виц за българина, който, разхождайки един китаец в София и слушайки обясненията му как в Китай всичко се случва в пъти по-бързо, отколкото тук, накрая посочил НДК и казал: "Е, това вчера го нямаше." Обектите в България, от чиято скоростна поява се изненадваш, всъщност не са много. Но все пак има такива. В градовете, където веригата павилиони за вестници и цигари Lafka стъпи, киоските й изникват буквално всяка сутрин, докато изпълнят договорената с общината бройка. Схемата за навлизане обичайно е една и съща - инвестиционно предложение към местната власт, предплащане на наема за 10 години напред и разполагане на обектите на най-атрактивните за търговия места след търг с условия, преписани от предложението на "Табак маркет" - дъщерната фирма на "Булгартабак" за търговия на едро и дребно, стопанисваща Lafka. Така контролираният от собственика на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски цигарен холдинг си гарантира позиции в разпространението на стоката, изтласквайки от сектора независимите играчи.

Къде тихо и мирно, къде със скандали и протести от местните търговци, Lafka си осигури присъствие в Благоевград, Дупница, Самоков, Кюстендил, Велинград, Пловдив, Гоце Делчев, Димитровград, Свиленград, Стара Загора, Казанлък, Шумен, Русе и т.н. Очевидно походът на веригата няма да пропусне и най-големите градове. Където, ако не по-различно, историята се развива и не по-малко шумно. Типичен пример е Варна, където се оказа, че на част от отдадените на концесия 450 спирки на градския транспорт преди години и на съвсем различни фирми вече има киоски на Lafka.

Варна: концесия с продължение

През октомври 2006 и февруари 2007 г. тогавашният кмет на Варна Кирил Йорданов сключва четири договора, с които автобусните спирки са отдадени на концесия. Четирите компании, които получават правото да ги стопанисват за 15 години, са "Одесос М", "Ди прес", "Фактор плюс" и "Ваком". Предмет на концесията е изграждането и експлоатация на спирки с рекламни пана и съоръжения за продажба на печатни издания. Договорите задължават дружествата "да не променят предмета на концесията и да използват обектите единствено по предназначението им", както и "да не продават, прехвърлят, възлагат или по друг начин да се разпореждат с обектите на концесията и/или инфраструктурните елементи от тях". С няколко набързо взети решения на общинския съвет обаче правилата са заобиколени. На 9 октомври 2007 г. дирекция "Правно-нормативно обслужване" дава становище, че ползването на обектите по спирките от фирми, които са в договорни отношения с концесионерите, "не представлява нарушение на договорите им".

През 2010 и 2011 г. дружеството "Карне М" установява пълен контрол върху разпространението на вестници и списания във Варна. Това става чрез изкупуване на "Десислава 90-2002", "Ди прес", "Фактор плюс" и "Би прес" и придобиване на половината от дяловете на "Варна прес - Аврамова и фамилия", "Одесос М" и "Александров прес". Дотогава тези дружества са си поделяли пазара на печатни издания във Варна. По-интересното е, че три от тях - "Одесос М", "Ди прес" и "Фактор плюс", са и концесионери на спирките. През 2010 г. е направена смяна на собствеността на "Карне М", като дяловете от компанията са прехвърлени на "Карне М1". Самото "Карне-М" има 32.4 млн. лв. задължения към финансови институции към края на 2011 г., като по партидата му има вписан особен залог в полза на КТБ и ипотека в имотния регистър отново в полза на КТБ. "Карне-М" е регистрирано на столичната улица "Дамян Груев" 46, където съжителства с дъщерни дружества на КТБ като "Велдер консулт" и с още 30-ина фирми - длъжници на банката.

На едно от последните си заседания през август 2011 г. тогавашният общински съвет (доминиран от ГЕРБ) взема решение за промяна на част от условията по концесионните договори. С промяната по предложение на местната комисия "Собственост и стопанство" на концесионерите на 450-те спирки е разрешено да продават вече и тютюневи изделия, дребни пакетирани хранителни стоки и напитки.

На 9 декември 2013 г., докато две от комисиите към общинския съвет във Варна обсъждат актуализираната наредба за временните търговски обекти в града, става ясно, че част от павилионите Lafka са поставени в нарушение на общинската схема, че в тях се продава алкохол, а търговската им площ е увеличена с фризери за сладолед, бира и безалкохолни напитки.

Проверка на "Капитал" в архива на администрацията, ръководена от новия варненски кмет Иван Портних (ГЕРБ), показа, че документи за смяна на концесионерите няма. А според Евгени Орманлиев, главен експерт "Концесии" в дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности", концесионерите спазват стриктно клаузите на договорите. Орманов твърди, че "нито един обект по концесиите не е продаден или прехвърлен на трети лица". На практика обаче фискалните бонове, издавани от павилионите, показват, че техен собственик е "Табак маркет".

Кой е на ред?

В Кърджали решението на общинския съвет да разреши разполагането на 21 павилиона Lafka е на път да бъде спряно от областния управител по искане на БСП. Местните лидери на БСП в Кърджали заявиха в началото на ноември, че условията в решението са скандални, тъй като наемът на павилионите ще бъде едва 70 лева на месец в централната част на града, а в отдалечените квартали – 20 лв. В същото време търговците на сувенири в подножието на Перперикон плащат за подобни будки от 300 до 500 лв. на месец. От БСП - Кърджали, са категорични пред БГНЕС, че конкурсът за новите лавки е "скроен по мярката на монополиста в разпространението на вестници Делян Пеевски и дори да се явят други участници, всичко е предрешено".

В Смолян точно преди Коледа общинските съветници единодушно гласуваха против разполагането на 12 павилиона Lafka в града, съобщава сайтът otzvuk.net. Предложението там, както обичайно, беше внесено от кмета Николай Мелемов. На заседанието на съвета обаче дойдоха собствениците на 86 работещи търговски обекта, усетили заплаха за бизнеса си. "Фирмата, която желае да сложи тези обекти – всички знаем коя е, има достатъчно ресурс. Ако иска да вземе петно, да построи един мол и да си продава цигарите. Но по този начин – най-евтин и лесен, да завладяваш пазара това не трябва да го позволяваме", подчерта Данчо Киряков, съветник от ГЕРБ, цитиран от местни медии.

Друг град, който по всичко личи, че съвсем скоро ще е обект на интерес от "Табак маркет", е Бургас. Там още преди години наемателите на общински павилиони обвиниха кмета Димитър Николов, че тайно от тях е приел офертата на "Булгартабак трейдинг" (сега "Табак маркет") за поставяне на 20 павилиона. Тогава, а съвсем наскоро отново, кметът обяви, че няма оферта от "Булгартабак" и обеща всички процедури да се провеждат публично. Според публикации в местните медии обаче се очаква още през януари 15 павилиона Lafka да бъдат разположени на ключови локации в Бургас. Асоциацията на дребния и средния бизнес в града пък излезе с декларация, че "Lafka не се конкурира, а просто премахва останалите в бранша – магазини, павилиони и дистрибутори, с помощта на държавата и общините".

Дали в Бургас походът на "Булгартабак" ще е през януари, всъщност няма чак толкова голямо значение - очевидно е, че ще се състои. Големите градове явно до един влизат в обхвата му. А скоро на ред ще е и София.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


183 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain
  • -376
  • +77

  Вече написахте доста статии по въпроса за това,че Булгартабак е решил да си създаде собствена дистрибуторска мрежа,за да може по-ефективно да се бори с мощната дистрибуция на големите тютюневи концерни.Но щом сте решили да ни осведомявате за всеки град в който стъпват ваша воля.Ако искате да ме убедите,че това е нещо лошо,трудно ще стане.Единственото в което сте прави е,че трябва да се правят прозрачни конкурси за коиските за да могат общините да постигнат максимално добра цена,но така или иначе няма как някой дребен собственик да даде по-добри условия от Булгартабак.Както големите хранителни вериги настъпват и взимат част от бизнеса на кварталните магазинчета,същото ще се случва и на този пазар и това е естествения ход на нещата.

 • 2
  dobivelkov avatar :-?
  Велков
  • -181
  • +66

  Спасе, информираш, внушаваш, предупреждаваш за София...разбирам.
  Нарушения някакви има ли? Като за прокуратурата?!?

 • 3
  jla37319810 avatar :-|
  Milen Bobchev
  • -36
  • +414

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Капитал е може би единствената медия, която отразява това което се случва в този сектор, може би заради собствениците си, може би защото не са купени още .. За последния месец аз лично съм опитал да се свържа с десетки вестници и телевизии от страна - никакъв отговор от повечето (повечето въртят реклама на Табак Маркет).
  Това което пишете в коментара си показва че може да сте чели статиите, но не сте ги разбрали, не сте ги осмислили или просто сте идиот (примерно, нищо лично). Не сравнявате Лафка с големите супермаркети, защото големите вериги не са премахвали обекти и да са поставяли техни си обекти (същите по размер и търговска дейност), големите вериги не използват правителствена помощ и не се опитват да променят закона за продажба на тютюневи изделия (разгледайте статиите отново и ще разберете отново), и последно, има доста дребни търговци готови да дадат по добри условия в градовете из България. Няма да се обяснявам повече, защото е безсмислено, защото сам го казахте БЕЗСМИСЛЕНО Е ДА ВИ УБЕЖДАВАМЕ. Дано някой ден някой ГОЛЯМ не се опита да вземе вашият бизнес.

 • 4
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain
  • -217
  • +41

  До коментар [#3] от "jla37319810":

  Всеки си има мнение,аз уважавам вашето,но изобщо не съм съгласен.Нали искаме да живеем е демократична държава с пазарна икономика,ами в тези страни много често големите риби изяждат малките за съжаление.А това,че някой дребен търговец може да предложи по-добри условия от голяма компания е утопия.И аз искам да има повече дребни търговци,но както се вижда не само при хранителните вериги,но и при много други аптеки,търговия с техника,мебели и т.н. големите играчи взимат все повече бизнеса на дребните търговци.

 • 6
  stoiank avatar :-|
  stoiank
  • -36
  • +114

  До коментар [#3] от "jla37319810":
  За едно си прав, пази боже в бизнеса ти да навлезе някой хипер голям. Написах го преди години, когато гледах отчетите на Кауфланд и плановете им за развитие. Там при оборот от близо милиард имаше някаква смешна печалба, няколко милиона или колкото печели един сериозен магазин в София. Но тогава Капитал нямаше такава кампания, защото истината е жестока.
  Сега Лафка играят на едро, поне със сума над 50-70 млн. на пръв поглед, забележи 10-годишни договори за наем, който се плаща на момента и тн.
  Приятно направени павилиони, които се монтират освен на супер вървежни места и на места които те разработват. Просто моя съвет е, ако си близо до този бизнес, продавай и се спасявай, другото е утопия. Ако мислиш, че се шегувам издири още в първите статии в Капитал,там съм дал прогноза, че до две-три години всички други нон-стопи ще са пътници. Тогава всички ми се смееха.

 • 7
  dobivelkov avatar :-P
  Велков

  До коментар [#5] от "Rage Against":

  Няколко човека са ти отговорили вместо мен.
  Ако си умен, коментираш статията, ако не си - задаваш въпроси на коментиращите. Сладур...

 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • -31
  • +363

  1/Не пушете и 2/Не си купувайте нищо, включително и цигари от Лафка.

 • 9
  winterbach avatar :-?
  Петър Иванов
  • -28
  • +222

  Извинявайте ама тези хора от КТБ /или от КГБ/ не са ли ходили на училище?


  -Lafka ? Лавка не се ли пише с "В", щото идва от Лавица?
  - А не трябва ли да е на български език ?
  -А що за простотия е "табак и преса за всички"

  Българската дума за табак е тютюн, преса е събирателно понятие,
  което съдържа и начин на производство...

 • 10
  atropin avatar :-|
  atropin
  • -20
  • +282

  Аз не купувам от мафията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България