Тихата война в Космоса (Обновена на 6 януари)

Истинската причина за оттеглянето на Telenor Sat от България и другите страни в борбата за орбитални позиции

Капитал
Капитал    ©  Капитал
Капитал
Капитал    ©  Капитал

"В Космоса никой няма да чуе писъка ти." Идеята за легендарния слоган на "Пришълецът" е взета от съвсем истинския факт, че звуковите вълни не се разпространяват във вакуум. Без почти никакъв шум се води и съвсем истинската война между сателитните оператори за място в околоземната орбита. Тишината на вакуума и сложните процедури прикриват борбата за орбитални позиции, а никой от участниците не гори от желание да привлича внимание. В сложните взаимоотношения се преплитат както интересите на компаниите, така и правилата на националните регулатори и Международния съюз по далекосъобщенията (ITU). Именно тази битка за надмощие е в дъното на историята около изтеглянето на Telenor Sat от българския пазар и прекратяването на договора й за продажба на сателитна телевизия на едро чрез българската "Нетера". А историята е доста любопитна.

Градусите имат значение

Девет месеца след като Telenor Sat и "Нетера" обявиха, че през спътника на норвежкия оператор Thor 6 започват да предлагат телевизия на едро в България, договорът им беше разтрогнат, като и двете страни замълчаха за причините. Какви са те?

За да може да излъчва сателитен сигнал в България, Telenor Sat трябва да има разрешително от ITU, съгласувано на международно ниво. С други думи - с местния регулатор и потенциалните притежатели на орбитални позиции в близост до спътника му. Което означава "Нетера" трябва да получи разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да приема и разпространява сигнал от Thor 6. В случая КРС не е издала такъв документ на българския оператор. От ведомството на Веселин Божков обясниха пред "Капитал", че страната ни е изключена от зоната за покритие на спътника на Telenor. Това означава, че Thor 6 не може да излъчва за България, допълниха от регулатора.

Този факт сам по себе си обаче е малко парченце от целия космически пъзел. Причината за отказа на КРС да даде разрешително на "Нетера" и за липсата на право Telenor да излъчва в България е местоположението на спътника на скандинавците, съчетано с ред регулаторни правила. Всяка държава притежава определен брой орбитални точки, определени от ITU, на които може да разположи (правителството или частна компания) сателит. България има две позиции – 1.2 градуса запад и 56 градуса изток (виж картата). След публични търгове КРС ги предоставя съответно на "Булсатком" и на "Балкансат" (на френския консултант Венсан Стефанополи). За момента и двете дружества държат лиценза за позициите, но нямат изстреляни спътници. Проблемът на Telenor Sat идва оттам, че техният Thor 6 се намира на орбита 1 градус запад. Той влиза в конфликт с позицията, която "Булсатком" притежава, защото при толкова близко разположение на двата обекта ще има смущения или дори заглушаване на сигнала в една посока. За да се реши казусът, двете компании трябва да достигнат до споразумение за техническите параметри на излъчване и след това да поискат разрешение от местния регулатор. Любопитно е, че ITU променя позицията, която държи "Булсатком" на 1.9 градуса изток. Дори и с променената орбита обаче "Булсатком" пак може да влезе в технически конфликт с Thor 6.

Още конкуренция

Кога "Булсатком" ще изстреля своя сателит - засега не е сигурно. Според източници на вестника над половината от финансирането е осигурено, а спътникът ще е в орбита до 18 месеца. Пак според източниците на "Капитал", ако норвежкият сателит беше започнал да излъчва към България, това тотално е щяло да заглуши вълните от новото съоръжение на "Булсатком". Принципно в момента, в който пусне свой спътник, българският оператор навлиза на пазара за целия регион, конкурирайки Telenor Sat - ако на него остане свободен капацитет, той ще бъде предложен и на други компании.

Ситуацията около "Нетера" също остава доста заплетена. Новият й партньор - израелската Spacecom, има два сателита, които могат да оперират над България. Amos 2/3 се намират на 4 градуса запад. Тяхната оперативна годност обаче изтича през 2015 г. и се планира да бъдат заменени с новия Amos 6. Проблемът е, че Telenor Sat обяви, че ще изстреля своя нов спътник Thor 7 на същата орбита една година по-рано - през 2014 г. Spacecom пък обяви, че приема оферти за продажбата на сателитния си бизнес - именно спътниците Amos. Затова и "Нетера" в момента не бърза да пуска услуга - компанията още не е поискала от КРС разрешение за излъчване от Amos 2/3*.

Труден, но сладък пазар

Telenor Sat не е първата компания, която опита да навлезе в България чрез партньор, който да предлага сателитна телевизия на едро. SES Astra имаше подобни отношения със "Сателайт БГ", но нещата не потръгнаха и в крайна сметка активите на задлъжнялото българско дружество бяха разпродадени, което и принуди Astra да се изтегли от българския пазар. В момента обаче сателитният оператор се опитва да се върне в страната, търсейки партньор, чрез който да предлага тв сигнал. Astra не би трябвало да имат проблем с регулациите - едноименните й спътници са разположени на отдалечените орбити 19.2 градуса и 28.2 градуса изток. Това обаче не й гарантира успех на и без това конкурентния пазар.

Според годишния доклад на КРС за 2012 г. сателитната телевизия има ръст от 17.7% като брой абонати. И въпреки че все още клиентите й са по-малко от тези на кабелната, приходите й са по-високи – 103.8 млн. лв. След изтеглянето на Telenor, затрудненията на Astra да си намери местен партньор, както и тепърва стартиралото партньорство на "Нетера" с Amos, на пазара продължават да стоят само два - "Булсатком" и БТК. Първият използва сателита Hellas Sat 2 - бивше звено на гръцката OTE, продадено на саудитската Arabsat. Самият сателит наближава края на експлоатационната си годност, което обяснява и амбициите на "Булсатком" за собствен такъв. БТК пък използва спътник на Intelsat.

Интересът на чуждестранните компании към българския пазар обаче явно няма лесно да угасне - наскоро със свой проект за България излезе и собственикът на "Мобилтел" Telekom Austria. Явно макар и конкурентен пазарът е атрактивен и невидимата битка в орбита няма да приключи скоро.

* Обновена на 6 януари: От "Нетера" обявиха, че са подали документи в КРС за издаване на разрешение за излъчване от спътника Amos 2/3 на 20 декември. От държавното ведомство отговориха на въпросите на "Капитал" преди тази дата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  balla avatar :-|
  balla

  Стига сте ни баламосвали. Позицията на Тор е 0,8 не 1 запад и има лъч над България, а спътник на 1,9 запад НЯМА и не се знае дали изобщо ще ИМА.

  Айде да ми обясните логиката си с преплитането на сигнала, какво пречи на румънска компания да си качи на същите чистоти своя платформа.
  Истината е че ако има близък сателит, винаги втория сателит си наглася чистотите така че на няма технически проблеми с близките до него. Примери над небето бол.

  Тук иде реч за някаква българска игричка, а не технически проблем.

 • 2
  korki avatar :-|
  Krasimir Koev

  българска игричка с участието на булсатком

 • 4
  shisho91 avatar :-?
  shisho91

  До коментар [#1] от "balla":

  Интересене коментар, за който нито мога да "+", нито "-", тъй като не съм запознат с тематиката, но важното е да видим отгвор от авторите на статията!

 • 5
  antoni avatar :-|
  У Чен

  Ако спътника на Булсат бъде пуснат на орбитална позиция 1.9W при излъчване на една и съща честота гаранция ще има интерференция с тези от Thor 0.8W и нищо няма да може да се гледа!
  Само че сателитна телевизия се излъчва в диапазона 10.700 - 12.750 GHz
  на тази лента може да се разположат около 100 транспондера с по 15 SD или 4-6 HD канала всеки! Булсат нито имат възможност предполагам и намерение да запълват целия диапазон.
  Thor от своя страна имат два лъча - скандинавски в диапазона 10.700 - 11.500, който не може да се приема в България и за източна Европа в диапазона 11.500 - 12.750!

  Булсат спокойно може да си разположат транспондерите в диапазона 10.700 - 11.500 и дори да се опитат да откраднат част от клиените на Thor за източна Европа, тъй като при 1 градус разлика и силен сигнал може да се приема и от двата спътника едновременно!

 • 7
  trakerbg avatar :-|
  TrakerBG

  Ох, доста повърхностно на моменти...
  Защо например не сте питали КРС как така ITU си позволява промяна на нашата позиция? Чии интереси са защитили, на големите Теленор, или на малка България?
  Защо не сте проверили каква е ролята на България Сат АД (онова дружество с капитал 10 млн., което ще(ше) да строи наземна станция в Полски Тръмбеш) - все пак официално са единственият БГ оператор в списъците на ITU.
  Защо не сте дали източник или поне подсказка за "плановете на Телеком Аустриа"? Аз например съм ги питал (по-точно - МТел) и твърдят, че нямат такива скорошни намерения.
  И т.н.
  Още трябва да разровите.

 • 8
  kyuubi avatar :-|
  Puf-Paf

  До коментар [#1] от "balla":
  1,9 няма засега, но това е алокирано за булсатком, пише го в статията. А румънци не могат да си пускат, където искат точно, защото ИТУ определят къде и какво, за да се избегне точно тоя мишмаш. Вероятно можеше да го споменат това в статията, за да добият идея незапознатите каква е ролята на ИТУ...


  До коментар [#5] от "gadio":
  Това е ОК. Затова в статията се казва, че двата оператора трябва да достигнат до съгласие по техническите параметри и тогава се иска разрешение от КРС. Това по някаква причина не е станало, интересно защо...

  До коментар [#7] от "TrakerBG":
  Съгласен съм, споменават се някакви неща, които звучат много яко и конспиративно, но истински интересните въпроси са премълчани май май :)

 • Dreadlord

  Абе как само 2 сателита ще ни дадат тия катили!?! Сигурно и Мозамбик е с два сателита??? Я европейските държави с по повече сателите, на канибалите не са им запотребвали...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход