Скок на лихвите по жилищните заеми в левове и в евро

Скок на лихвите по жилищните заеми в левове и в евро

На този етап не може да се правят изводи за обрат в посоката на движение на цената на кредитите

Валентина Илиева
5118 прочитания

© Надежда Чипева


Ноемврийски скок на лихвите по жилищните заеми и в левове, и в евро изненада пазара. На фона на прогнозите, че спадът на лихвите ще продължи, макар и с бавни темпове, през ноември тези за ипотеките са се увеличили с 0.48 процентни пункта за левове и с 0.43 пр.п. за евро до съответно 7.17% и 7.52%. Това показват данните на БНБ към края на ноември 2013 г. На този етап изводи за обрат в посоката на движение на лихвите не се правят, както и конкретни фактори за ноемврийското увеличение. Такъв съществен скок лихвите по левовите заеми за жилище са имали последно през септември (с 0.64 пр.п.) и през декември (0.25 пр.п.) 2011 г. Тенденцията за понижение в лихвените нива по заемите след голямото покачване в пика на кризата е от 2011 г. Оттогава те намаляват постепенно, като достигнаха и предкризисните си нива, дори и по-ниски.

Лихвите по ипотеките - а сега накъде

Още в средата на 2013 г. обаче банкери отбелязаха, че лихвите по жилищните заеми са изчерпали потенциала си за намаление, като в периода март - октомври те са задържаха на нива около 6.6-6.9% за левовите и около7.2-7.3% за тези в евро. Покачването им през ноември връща нивата с цяла година назад. С почти същата стъпка е наблюдаваното увеличение и на годишния процент на разходите (ГПР, включва разходите за лихви, такси и комисионни, свързани с обслужването на кредита) по този вид заеми. През номеври ГПР за ипотеки в левове се е увеличил с 0.40 пр.п. до 7.96% и така се връща на нивата си от 2012 г. по същото време, а за тези в евро повишението е с 0.43 пр.п. до 8.24%. Това се наблюдава на фона на бавен спад на лихвите по депозитите за домакинствата. Двете цени са взаимосвързани, тъй като със събрания ресурс банките финансират кредитната си дейност и колкото по-ниска цена плащат за депозитите, толкова по-ниска би трябвало да е и тази, на която отпускат кредитите, при уточнението, че лихвата по депозитите не е единственият ценообразуващ фактор за лихвата по заемите.

Вероятно обяснение може да бъде изтичане срокът на кредити, сключени преди време с фиксиран лихвен процент за първоначален период от срока на заема - една, две, три години, който е по-нисък. След това лихвата става по-висока. Офертите с фиксирани лихви бяха масово предложение още от края на 2010 г.

Според Десислава Николова, старши анализатор във финансовия консултант "Моите пари", отчетеното увеличение може да се отдаде по-скоро на цикличност, отколкото да се правят изводи за начало на процес на покачване на лихвите. "В офертите на банките от последните три месеца до ноември няма промяна в ценовите параметри. Банките само удължаваха промоционалните си условия, без да променят лихви или такси и комисиони. Към ноември няма и оферти с по-ниски лихви с изтекъл срок", коментира Николова. Поради това според нея може да се направи допускането, че промяната е резултат от изменения в неценовите компоненти на заемите и по-конкретно на срока, за който се теглят кредити. Тъй като домакинствата все още са притеснени от икономическата несигурност в страната, се ориентират към ползване на кредити с по-кратък срок. Това рефлектира в по-висока месечна вноска, която се отразява на стойността на ГПР, посочи тя.

От една страна, от друга страна

В края на миналата година БНБ прогнозира, че лихвите по заемите ще продължат да спадат плавно. Тази прогноза беше направена в последното издание на "Икономически преглед" на централната банка, публикувано преди излизане на данните за лихвената статистика през ноември. Там се посочва, че тенденцията към плавен спад на лихвените проценти по кредитите ще продължи. Фактори в тази посока ще бъдат спадът в цената на банковия ресурс, високата ликвидност на банките и продължаващото нарастване на привлечените средства в банковата система. Има вероятност и от действието на фактори в обратна посока - към повишение. Такова влияние би могло да окаже настъпването на нов лихвен цикъл в паричната политика на водещите централни банки, които да поемат курс на повишаване на лихвените проценти на международните парични и капиталови пазари, пише още в "Икономически преглед". За вероятност от такива процеси управителят на БНБ Иван Искров предупреждава банките няколко пъти от лятото на миналата година. Не веднъж той коментира, че банките трябва да са внимателни с по-нататъшно намаление на лихвите по кредитите, като не прекаляват и с предлаганите от тях продукти с фиксирани лихви. По думите му вниманието на банкерите трябва да бъде насочено в тази посока заради сигналите за започващо затягане на паричната политика и повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки в международен план, което води до поскъпване на ресурса.

Ноемврийски скок на лихвите по жилищните заеми и в левове, и в евро изненада пазара. На фона на прогнозите, че спадът на лихвите ще продължи, макар и с бавни темпове, през ноември тези за ипотеките са се увеличили с 0.48 процентни пункта за левове и с 0.43 пр.п. за евро до съответно 7.17% и 7.52%. Това показват данните на БНБ към края на ноември 2013 г. На този етап изводи за обрат в посоката на движение на лихвите не се правят, както и конкретни фактори за ноемврийското увеличение. Такъв съществен скок лихвите по левовите заеми за жилище са имали последно през септември (с 0.64 пр.п.) и през декември (0.25 пр.п.) 2011 г. Тенденцията за понижение в лихвените нива по заемите след голямото покачване в пика на кризата е от 2011 г. Оттогава те намаляват постепенно, като достигнаха и предкризисните си нива, дори и по-ниски.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  epoc avatar :-|
  epoc

  Трай коньо за зелена трева.....

  Това показва само една негативна тенденция - истински амбициозните и квалифицираните се махат от България и отиват в държави, където ипотечният предит е с 1-5 процента лихва (ама истинска, а не като в България - 7% лихва и 15 % ГПР).

  Тук остават баламурниците, които са хванали дедовия случайно и вземат една добра според тях заплата от порядъка на 1000-1500 лева. Те са идеалния таргет за банкерите - с лоша банкова култура, готови да вземат кредит само защото могат, без да си направят сметката как и кога ще го връщат.

  А честито.

 • 2
  cobanmaala avatar :-?
  чобанмахала

  До коментар [#1] от "epoc": Тия които получават заплата 1000-1500 лева, обикновено добре си правят сметката. Просто условията са такива.
  А "експертите" като тебе къде работят?

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Въх, немойте :-) Висшите Банкови служители на банките, регистрирани в България (банкери нямаме!!!!), стенат защитени от поръчковите писания на Прокопиев :-) Нямало тренд към нарастване? Явно авторите са завършили икономикс в Полицейската академия :-) или НСА :-)

 • 4
  bureaucrat avatar :-|
  bureaucrat

  Малко съм озадачен от това, че лихвите по ипоточни кредити в евро са по-високи от тези в лева. Да не би еврото да е прието като базова валута за имотния пазар в България? Така де, ако имотите се котират в левове (все пак живеем в България) къде ти е ползата да теглиш кредита в евро (по-висока лихва + разходи за обмяна на евро в левове, за да си платиш имота + разходи за обръщане на левове в евро, когато си плащаш месечната вноска). Като добавим и факта, че лихвите по депозити в евро са по-ниски от тези в левове... Излиза, че спреда депозит/кредит в евро е доста голям.
  Сигуро има нещо което пропускам. Ако може някой по-запознат да обясни.

 • 5
  epoc avatar :-|
  epoc

  [quote#2:"cobanmaala"]До коментар [#1] от "epoc": Тия които получават заплата 1000-1500 лева, обикновено добре си правят сметката. Просто условията са такива.
  А "експертите" като тебе къде работят? [/quote]

  "Експертите" като мен вземат поне хилядарка отгоре.

  И повярвай ми, хората под 25 години, които масово ги назначават в кол центровете нямат абсолютно никаква финансова култура и първата им работа е да си купят един смартфон с 15 ядрен процесор и БМВ на старо, на което да не могат да платят бензина.

 • 6
  l.popov avatar :-|
  Любомир Попов

  До коментар [#4] от "bureaucrat":

  1. Да, 99,99% от офертите са в евро. така както преди 10 години бяха в долари.
  2. Кредитите в лева са измамно ниски в момента. Това е така, защото е много нисък Софибора. Той най-грубо казано се определя от банките на българския пазар. Лихвите в евро по принцип зависят от юрибора, който пък се определя от европейските банки + едни странни добавки в повечето случаи. Като знаем, че тук банките си правят каквото искат с определянето на лихвите, следва логичния въпрос дали не е по-добре да изтегля кредит в евро? Не че това е достатъчно условие, но помага.

 • 7
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#1] от "epoc": 1.явно си в чужбина, но не се опитвай да ни обиждаш.1.1.няма да можеш1.2.и там има баламурници
  1.3.За такива като теб казвам :"Ако ще ни се карат, че не сме направили България хубава, докато те и родителите им ги нямаше,няма за какво да се..., да си стоят там и да заберат и дядо,и баба... " http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2014/01/03/2213169_poniakoga_decata_im_se_vrushtat/
  2.с това"...първата им работа е да си купят един смартфон с 15 ядрен процесор и БМВ на старо, на което да не могат да платят бензина." съм съгласен. Но и такива има и ТАМ.Аз съм лекар,но непрекъснато си повишавам "..финансова култура.." .Съвет да не си харчим парите за първата харесвана вещ даваше във ВИНС Варна през 91.,/от когато имам и от там диплом/,онзи ,който 90. г. забогатя от банички. И се старая да следвам заръките Му.
  3.слушам и банковия Ми /кредитен консултант и успешно изплащам с децата си ипотеките им в Е.
  4.един проблем има в Е заема.Ако не се върне до приемане на Е в Бг и бг лв -т не е в борд,колко ще е Е. Но скоро мисля,че няма да падне борда. Също така по препоръка на кред./б. ми консултант,единия кредит е револвиращ се и доста бързо успяхме да го направим 1/2.

 • 8
  zumz avatar :-|
  zumz

  До коментар [#7] от "oyh53308658":

  Ти пък, стига си се впрягал - правилно ти отговаря "ерос" и не мисля, че се заяжда или подиграва или че е лично отношение (нали не се познавате?), ами точно така си стоят нещата и баламурниците с 15-ядрените смартфони и БМВ-тата на старо - млади, глупави баламурници и консуматори дето се набутват до ушите за глупости.

 • 9
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#8] от "zumz":
  За това "...истински амбициозните и квалифицираните се махат от България и отиват в държави, където ипотечният предит е с 1-5 процента лихва (ама истинска, а не като в България - 7% лихва и 15 % ГПР).

  Тук остават баламурниците, които са хванали дедовия случайно и вземат.."

  казвам,не си чел подред а по диагоналче


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход