"Бургаски корабостроителници" приближава фалита
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Бургаски корабостроителници" приближава фалита

"Бургаски корабостроителници" приближава фалита

Втори иск за несъстоятелност внесе ръководството на дружеството, което ще ускори решението на съда

Гергана Михайлова
6664 прочитания

© STR


Вариант за възстановяване на дейността е ново дружество да наеме активите на корабостроителницата.

След смяна на собствеността, спиране на дейността и съкращаване на всички служители "Бургаски корабостроителници" се доближава все повече до несъстоятелността, а енигматично ново дружество обещава да съживи работата в предприятието.

Искам си фалита

Втори иск за обявяване в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост на "Бургаски корабостроителници" е постъпил в съда, е видно от документ, вписан в Търговския регистър. След като един от длъжниците на предприятието, строителната "ПСТ холдинг" (индиректно свързана с Първа инвестиционна банка), пристъпи към тази процедура през октомври миналата година, сега молба към магистратите отправя и новото ръководство на корабостроителницата, встъпило в длъжност след проведеното общо събрание на акционерите през ноември.

То бе свикано от новия мажоритарен собственик, който се сдоби с дела на бизнесмена Васил Божков (той контролираше дружеството след приватизацията му). Това е сейшелската офшорна компания "Хюнас инвестмънтс лимитед", която притежава 80.62% от капитала на корабостроителниците. Седалището на дружеството беше преместено на софийски адрес - ул. "Бесарабия" 114, където има регистрирани дружества от орбитата на Васил Божков, но е и централата на "ПСТ холдинг". От ПИБ отрекоха пред медиите да са новият собственик на дружеството.

Новият акционер смени и ръководството на бургаското предприятие и така в момента то се представлява от Деян Маринов, Стефан Стоилов и Яни Драков. От името на новия борд на 21 декември е подадена молба до Софийския градски съд за обявяване на дружеството в неплатежоспособност. Причината са установени дългове за над 20 млн. лв. към края на 2012 година. Освен това е налице предстрочно изискуем заем към Първа инвестиционна банка от 26.7 млн. евро (целият дълг към банката е 55 млн. евро).

Размерът на задълженията обаче може да се окаже и по-голям, тъй като според молбата на изпълнителния директор на "Бургаски корабостроителници" Деян Маринов до съда старото ръководство не е предало цялата счетоводна документация. На база на наличните данни е установено, че активите на предприятието не са достатъчни за покриване на задълженията му, което е довело до блокиране на всичките му банкови сметки, преустановяване на всички плащания, включително на сметките за ток, а оттам и до застой на оперативната дейност на дружеството. Ето защо ръководството му иска от съда да определи начална дата на неплатежоспособността, да наложи общ запор върху активите и да свика общо събрание на кредиторите.

Според юристи тези действия на новоизбраното ръководство са очаквани и логични. Търговският закон задължава мениджърите да пристъпят към процедурата по несъстоятелност, ако установят, че са налице предпоставки за това - 30 дни неплащане. Освен това, когато искът е подаден от самия длъжник, то съдът разглежда делото в по-кратки срокове, защото не се правят финансови експертизи. Бързото обявяване на несъстоятелност ще спре всички разпродажби на имущество, предприети от недоволни кредитори чрез съдия-изпълнители, и така ще запази шансът за възобновяване на дейността - било чрез план за оздравяване или чрез разпродажба на активите, но в пакет.

Опит за съживяване

Докато траят тези процедури, има вариант, при който работата на площадките на "Бургаски корабостроителници" да бъде възобновена, от което имат интерес и работниците на предприятието, оплакващи се от забавени и неизплатени заплати. Той стана известен след среща на съкратени работници с новото ръководство. Според БТА и "Фокус" новото дружество ще се казва "Барабел" и в него ще бъдат привлечени стари кадри на корабостроителниците - Любомир Томов и Димитър Кимрянов. "Капитал Daily" се свърза с Кимрянов, който каза, че с него не са водени разговори за завръщане в корабостроителницата, а също и че не знае какви са плановете за спасяването на дружеството.

В Търговския регистър още няма регистрирано дружество "Барабел", затова собствениците й са неизвестни. Вероятно създадената нова компания ще наеме активите на корабостроителниците и ще поеме изпълнението на поръчките.

Вестникът не успя да се свърже с новия изпълнителен директор на "Бургаски корабостроителници" Деян Маринов, който е цитиран от агенция "Фокус" да казва, че задълженията на предприятието надхвърлят 150 млн. лв., което е значително над онова, което е написано в молбата му до Софийския градски съд.

Вариант за възстановяване на дейността е ново дружество да наеме активите на корабостроителницата.

След смяна на собствеността, спиране на дейността и съкращаване на всички служители "Бургаски корабостроителници" се доближава все повече до несъстоятелността, а енигматично ново дружество обещава да съживи работата в предприятието.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  djb95 avatar :-|
  djb95

  "Бизнесмена Васил Божков " - по - нелепо определение и словосъчетание не знам.Не антики , а националния музей да купи и пури от на майната си да пуши си остава дребен магураджийски далаверджия.

 • 2
  azs41314323 avatar :-|
  azs41314323

  Корабостроителниците, Оцк , Рубин ,Ковачки и т.н. Почти няма фалирало голямо предприятие което да не е щедро финансирано от ПИБ.

 • Blaster _

  Питам за пореден път - защо ДЪРЖАВАТА и СИНДИКАТИТЕ въобще допускат неплащане на огромен брой заплати на работещите в България? Защо това не се пресича от корен? Например още след първата неизплатена навреме заплата - пълен финансов одит и ако е наложително и затваряне на фирмата до изплащането на заплатите на хората.
  Питайте фирми от западна Европа (една примерна препоръка към Икономедиа за статия) ако не изплатят една или повече заплати на време какво ще им се случи?

 • 4
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#3] от "Blaster _":
  Да бе от Западна Европа ще питат.
  А Африка ако не платиш заплата на дена работника си взима каквото му харесва от обекта и не можеш му видя очите.
  В Азия и част от евроазиатското пространство робията все още съществува, ама тя е в главите на работниците.
  Тия що са ходили с месеци да "работят" без заплата?

 • 5
  marino777 avatar :-|
  marino777

  До коментар [#3] от "Blaster _":

  Прав си, тан за неплащане на заплати фирмата се обявява в несъстоятелност. Но там не е толкова голяма междуфирмената задлъжнялост

 • 6
  marino777 avatar :-|
  marino777

  До коментар [#4] от "k_":

  А какво да правят според тебе? Това са хора по на 55-60 и повече години. Работили са там по 30-40 години. Какво друго да правят? Да продават домати на пазара? Те са специалисти, такъв се става след минимум 10 години стаж на тази работа

 • 7
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#6] от "marino777":
  Да си стоят в къщи и гледат телевизия. Като ги заболи гърба от лежане може да свършат някаква домашна работа или помогнат ха близките си.
  Аз не виждам никакъв смисъл да се ходи и върши каквато и да е работа ако не ти се заплаща.
  Бил съм в подобно положение и просто им казах да ми оформят документите и те с радост ме съкратиха.
  Намерих много по-добра и платена работа.
  Някои от колегите ми агонизираха и мизерстваха още десет години надлъгвайки се работодателя.
  Ако проумеят, че живота им е в собствените ръце не биха се изоставяли до подобно положение.

 • 8
  pinoccio avatar :-|
  pinoccio

  М да, ще се облажи някой социалист. Ясно е като бял ден.

 • 9
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Това са изпълненията на национално-отговорния бизнес, който освен всичко друго е добре представен в парламента.
  Но защо държавните служби, които имат хиляди чиновници, не следят натрупването на неплатени вноски в НОИ, НЗОК и всякакви други вземания и оставят да се натрупат милиони, не ми е ясно. По-точно е съвсем ясно, че държавния чиновник, трябва да загуби своя статут, защото е очевидно, че те не са държавни, а партийни чиновници. И като им разпореди партията която е на власт, те се снишават и остават да се натрупат тези дългове.
  Другия голям въпрос е докога ще търпим отново на наши разноски, разни профсъюзни лидери и централи, които си пушат пурите, ходят на лов и се появяват само около сбирките на смешната "тристранка". Кого представляват те, от кога става дума да се провери тяхната легитимност с елементарно преброяване, но понеже са в абсолютен картел с ВСЯКА власт, без да придирят на цвят и вкус, заедно с национално отговорния бизнес си подават шайбата, имитират спорове и разногласия и накрая подписват, разбирай узаконяват безобразията.
  Не сум разбирал и не мога да схвана, как едни хора, които не отговарят за нищо и пред никого, живеят си живота и като капак на всичко, могат да влияят на положението не само на членовете си (доколкото ги има), но и на живота на нормалните граждани. Те са неразделна част от така нареченето задкулисие и трябва да бъдат изметени заедно с омръзналите ни цинични политически играчи.

 • 10
  1107 avatar :-|
  1107

  Щом се продава земята през руска брокерска агенция - сещайте се какво следва ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.